VRAKET: Petter Northug går ikke verdenscupåpnigen i Finland til helgen.
VRAKET: Petter Northug går ikke verdenscupåpnigen i Finland til helgen. Foto: Poppe, Cornelius

Northug-trener uenig i vraking:

– Petter vet selv best hva som skal til for å ta gull

Stig Rune Kveen mener Norge gambler med Norges gullsjanser i OL. Landslagssjefen hevder imidlertid at Petter Northug blir sterkere av å stå over verdenscupåpningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Northug er friskmeldt til åpningen av verdenscupen i Kuusamo til helgen, men han er vraket av landslagsledelsen og ikke en av de ti norske løperne.

Northug-trener Stig Rune Kveen mener landslaget gambler med Norges OL-sjanser ved å utelate langrennstjernen.

– Vi føler Petter absolutt burde vært der. Petter vet selv best hva som skal til for å ta gull i mesterskap – oppskriften har bestandig vært å konkurrere mye før jul. Med det som grunnlag er vi uenige i at han ikke får muligheten nå, sier han til TV 2.

Dette er de ti som får gå åpningen: Eirik Brandsdal, Pål Golberg, Sondre Turvoll Fossli, Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund, Finn Hågen Krogh, Didrik Tønseth, Emil Iversen og Simen Hegstad Krüger.

– Vi er naturligvis uenige. Petter var dessverre syk på Beitostølen og fikk ikke vist seg frem, men har gitt klar beskjed om at han er klar for å gå skirenn allerede til helgen. Han mener han har noe der å gjøre, sier Kveen.

– Kan du forstå at de vraker ham?

– Ja, jeg kan forstå at det var et dilemma siden han ikke gikk på Beitostølen. Samtidig mener vi at han er ganske klart innenfor en timannstropp. Ikke minst når han sier at den optimale oppladningen før et mesterskap er å gå mange skirenn og komme i gang allerede fra Kuusamo.

Northug ble informert om avgjørelsen under et møte med landslagstrener Tor-Arne Hetland i Trondheim søndag kveld.

– Gjør Petter sterkere
Vidar Løfshus tror Northug har godt av å stå over åpningen i Finland.

– Jeg tror ikke det kom som en overraskelse. Vi sa allerede før Beitostølen at han måtte vise seg frem, og da han ikke kom, så var det så mange andre som gikk bra der og viste at de er pallkandidater i Ruka. Vi fant ut at dette er best for Petter. Vi tror rent fysiologisk at det er best for Petter å ha en god treningsperiode i og med at han har vært lenge ute med sykdom og bare har fungert sånn passe etter at han kom ned fra høyden. Summa summarum vil dette gjøre Petter sterkere, sier landslagssjefen til TV 2.

Løfshus mener Northug ikke trenger å frykte for OL-plassen ennå.

– Toget begynner å rulle mot OL, men han og resten av Norge skal være helt rolige, for han får sjansene sine når han er i god form til å prestere på det høyeste nivået. Jeg er ikke bekymret, og Petter er nok mest irritert på at han ikke fikk gått i helgen. Han er som andre utøvere utrolig ivrig på å komme i gang og vise at han duger og er den som kanskje skal gå en av de seks distansene i Pyeongchang, sier han.

– Så OL-sjansene svekkes ikke?

– Nei. Det har vi kommunisert ganske godt. Det ligger veldig åpent for ham. På Lillehammer går Petter. Han har argumentert at løypen ikke passer, men han har vunnet skirenn i alle mulige løyper tidligere, sier Løfshus, som tror Northug kan komme i toppform til OL.

– Han får mange sjanser til å kvalifisere seg. I en ideell verden vil han komme i gang som ønsket og planlagt, men blar man i historiebøkene har det vært ganske mye rusk i både gode og dårlige sesonger. Han kommer til å slå hardt tilbake, spår Norges landslagssjef.

– Ti som er bedre enn Northug?
Svenskene er hoderystende til vrakingen av Norges største skistjerne.

– Vi lo av det først, for vi trodde det var en spøk, men nå virker det å stemme. Det er ren galskap. Dere har ti plasser, men har dere virkelig ti løpere som er bedre enn Northug? Det tror ikke jeg, sa Expressen-journalist Ludvig Holmberg på TV 2 Nyhetskanalen mandag.

– Vi er takknemlige for at Petter Northug ikke går, for våre svenske løpere er ikke så gode og problemet ville blitt enda større om Northug var med. Nå kommer vi litt unna, fortsatte den svenske langrennjournalisten.

Holmberg forstår lite av landslagsledelsen avgjørelse om å droppe Northug.

– Det må handle om prestisje og konflikten mellom Northug og landslagsledelsen. Han fortener en sjanse med alt det han har oppnådd gjennom årene. I Sverige er vi opptatt av å gi sjansen i den første verdenscupen, og så kan man heller se etter hvert. Det er klart at Northug skal få denne sjansen. Det er som sagt galskap, sier han.

Dette er kvinnene som skal gå i Finland: Marit Bjørgen, Mari Eide, Kathrine Harsem, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng, Ragnhild Haga, Anna Svendsen, Tiril Udnes Weng og Silje Øyre Slind.