SKEPTISK: Landslagssjef Vidar Løfshus har lenge lurt på ting som har foregått i østblokk-landene.
SKEPTISK: Landslagssjef Vidar Løfshus har lenge lurt på ting som har foregått i østblokk-landene. Foto: Pedersen, Terje

– Jeg håper bevisførselen er god

Torsdag kommer Det internasjonale skiforbundet med en uttalelse.

Torsdag har Det internasjonale skiforbundet (FIS) varslet at de vil komme med en statusoppdatering rundt de russiske langrennsløperne som er utestengt fra OL på livstid.

Til tross for at Den internasjonale olympiske komite (IOC) har bannlyst russerne, kan de utestengte utøverne fortsatt konkurrere i verdenscupen.

Forrige helg ladet de opp til sesongåpningen i Gällivare, der ukjente Alexander Bolsjunov vant lørdagens 15-kilometer hele 38 sekunder foran Calle Halfvarsson.

Russerne reiste til Ruka etter Gällivare-helgen - uten å vite om de får delta.

Marit Bjørgen synes det er en meget vanskelig situasjon.

– Vi må bare forholde oss til FIS. Akkurat nå får de lov til å konkurrere. Jeg synes hele greien er trist. Det er ikke avlagt en positiv prøve, sier hun.

– Synes du russerne bør få lov til å delta?

– Jeg synes det er vanskelig å svare på. Det er ikke dette sporten vår trenger, sier hun.

Landslagssjef Vidar Løfshus håper på en avklaring før verdenscupåpningen.

– Det er en veldig spesiell situasjon. Jeg lurer på det like mye som alle andre. Jeg har fulgt med på internasjonal idrett i mange tiår, fra Nikolaj Simjatov gikk på 80-tallet. Jeg har alltid lurt på en del ting som har foregått i østblokk-landene. Nå håper jeg bare at det gjøres gode utredninger og at bevisførselen er god, sier Løfshus.

– Hva tenker du om at de kan delta i verdenscupen?

– Det er spesielt. Jeg er ganske sikkert på at FIS kommer med en ganske klar uttalelse på hva de mener er fakta i saken, men det er helt klart en unik situasjon, sier Løfshus.

Martin Johnsrud Sundby understreker at det fortsatt er en liten mulighet for at de russiske utøverne er rene.

– Jeg føler at jeg ikke vet nok om det. Jeg har prøvd å lese meg opp, og finne ut hvorfor de blir utestengt. Jeg synes ikke jeg finner gode nok svar ennå. Jeg syns det er snodig for eksempel at vi har utøvere som kan konkurrere i verdenscupen, så langt vi vet, men de kan ikke gå i OL, sa Johnsrud Sundby til TV 2 i forrige uke.

– Jeg sitter med følelse av at det er noen som vet mer om dette enn meg, og forhåpentligvis kommer det mer frem etter hvert. Det vi vet er at det er ingen som har testet positivt. Vi vet også at det er blitt tuklet med prøvene og at Russland sannsynligvis ikke har rent mel i posen over lang tid. Så fins det en viss sannsynlighet for at disse guttene ikke har gjort noe galt. At de ikke har dopet seg, men at systemet ikke tok noen sjanser. Det er mulig. Alt gjør at dette er veldig uoversiktelig. Jeg føler vi sitter som noen idioter i midten, fortsatte han.