VIL GÅ I FINLAND NESTE HELG: Sykdom har skapt problemer for Petter Northugs planer om å gå i verdenscupåpningen. Nå er han frisk og innstilt på deltakelse.
VIL GÅ I FINLAND NESTE HELG: Sykdom har skapt problemer for Petter Northugs planer om å gå i verdenscupåpningen. Nå er han frisk og innstilt på deltakelse. Foto: Bendiksby, Terje

– Petter ser frem til å gå skirenn neste helg, så får vi se

Petter Northug friskmelder seg selv. Nå venter han på grønt eller rødt verdenscuplys fra landslagsledelsen.

Landslagsledelsen vil ikke love Petter Northug en plass til neste helgs verdenscupåpning i Finland.

Etter planen skulle 31-åringen bekreftet at han er i form og dermed rettferdiggjort en plass på laget under rennene på Beitostølen denne helgen, men sykdom stakk en kjepp i Northug-hjulet.

Friskmelder seg
Nå melder imidlertid Northug seg forkjølelsesfri og klar til dyst.

– Jeg snakket med Petter i går. Han har friskmeldt seg selv. Han har også gitt beskjed til landslagsledelsen om at han er frisk og tilbake i trening. Han trente to lette økter i går (lørdag) og var på ski. Han føler seg muskulært veldig pigg. Det er lys i tunnelen, sier trener Stig Rune Kveen til TV 2.

Fem løpere av ti løpere på det norske laget til minitouren i Ruka er allerede tatt ut. Både landslagssjef Vidar Løfshus og trener Tor Arne Hetland sa fredag at en plass på laget henger i en tynn tråd for Northug, men at åpningen kommer igjen under verdenscuphelgen på Lillehammer om to uker.

– Jeg har fått melding fra Petter om at han er frisk igjen. Han var i lett trening i går, og så får vi høre hvordan det har gått med ham i dag, sier landslagtrener Hetland til TV 2.

– Det er kanskje greit å få noen dager med trening i kroppen. Vi vet hva Petter kan når han er i form. Det er en lang sesong. Nå skal vi få disse skirennene litt på avstand, og så tar vi ut laget til Ruka.

– Er han god nok til å gå for Norge i Ruka?

– Jeg har stor tillit til at Petter er god nok til å gå for Norge i mange verdenscuphelger i vinter.

– Men ikke i Ruka?

– Det får du tolke som du vil.

Trenger renn for å komme i form
Det er ikke en beskjed Team Northug liker. De vil ha skiesset tilbake i renn så fort som mulig, og Kveen understreker at det er viktig å få Northug ut i konkurranser når han selv mener han er klar for det.

– Det er viktig for Petter å komme tidlig i gang. Vi vet at han trenger konkurranser og gjennomkjøring. Da kommer han i form. Det er viktig å konkurrere før jul for alle, men viktig for Petter å komme i form før februar, sier Kveen.

– Vi har fått signaler på at de ønsket å se han på Beitostølen, men Petter ble syk. Da blir situasjonen snudd på hodet. Dialogen har vært veldig bra. Petter har selv vært i direkte kontakt med dem i går og oppdatert dem på status. Petter ser frem til å gå skirenn neste helg, så får vi se. Det er i alle fall det som er Petters intensjon.

– Én mann som tar gullene i Norge
Flere har tatt til orde for at Hetland og landslagsledelsen bør utvise skjønn og inkludere Northug i troppen allerede neste helg til tross for fraværet på Beitostølen. Også lagkompis i Team Coop, Chris Jespersen, mener det bør gjøres et unntak for Northug.

– Jeg tenker selvfølgelig det. Det er én mann som tar mesterskapsgullene i Norge. Ting bør bli lagt til rette for at han skal få forberedt seg, sa Jespersen til TV 2 tidligere i helgen.

Blant de forhåndsuttatte til rennene i Finland er Finn Hågen Krogh, Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen, Pål Golberg og Martin Johnsrud Sundby.

– I alle andre nasjoner i verden hadde han blitt skjønnet inn på laget. Det som er spesielt med Norge er at det kan komme en fyr som heter Johan Hoel og lede løpet i 7-8 kilometer. Vi gamlegutta prøver å henge med så godt vi kan. Summa summarum er jeg veldig glad jeg ikke har ansvaret for å ta ut laget, sa Sundby til TV 2 etter å vunnet fredagens ti kilometer klassisk på Beitostølen.

– Hadde du tatt ut Northug?

– Hvis jeg slapp å vrake noen andre. Han er en fantastisk utøver med fantastiske meritter som må få muligheten til å slå seg inn på et OL-lag, sier Sundby.