IKKE NOK: Bjørn Petter Ingebretsen ble hentet inn før siste seriekamp og berget kvalifisering, men Notodden ble for sterke over to kamper.
IKKE NOK: Bjørn Petter Ingebretsen ble hentet inn før siste seriekamp og berget kvalifisering, men Notodden ble for sterke over to kamper. Foto: Pedersen, Terje

Fredrikstad rykket ned: – Blottet for stolthet, moral og kvalitet

Fredrikstad sendt hodestups ned i andredivisjon av Notodden med et ydmykende 3-5-nederlag.

Notodden - Fredrikstad 5-3 (5-3 sammenlagt)

Fredrikstad skal spille i andredivisjon neste sesong etter å ha blitt ydmyket 3-5 av Notodden i den andre og avgjørende kampen i kvalifiseringen lørdag kveld.

– Dette var den viktigste kampen i år, og de fremstår altså totalt blottet for stolthet, moral og kvalitet. Rett og slett en pinlig og skammelig opptreden, og når man fremstår slik, fortjener man å rykke ned, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Bjørn Petter Ingebretsen ble lånt inn som trener fra Strømsgodset som Fredrikstad-trener før siste kamp i Obos-ligaen. «BP» berget kvalifiseringsplass for østfoldingene, men kvalifiseringen ble en stor nedtur med 0-0 i første kamp, før ydmykelsen i returkampen.

– Med det budsjettet, de spillerlønningene og de ressursene er det nesten uvirkelig at de kan fremstå slik de har gjort i år. Dette kommer jo som et resultat av at klubben har blitt drevet elendig de siste årene, og sett fra utsiden ser det ut til å være et eneste stort kaos, sier Mathisen.

Det tok bare sju minutter før Notodden tok ledelsen. Erlend Hustad møtte Martin Holmens innlegg på første stolpe og bredsidet inn 1-0. Holmen tok også frisparket som Steffen Jenssen headet inn 2-0 på etter 22 minutter.

Servitøren fikk selv sette inn 3-0 etter en mesterlig kontring anført Amani Mbedule og Eric Kitolano. Mbedule curlet inn 4-0 etter 28 minutter.

– Den første halvtimen er helt uvirkelig. Notodden er et veldig sterkt hjemmelag, og Fredrikstad har vært svake i hele år, men at Notodden skulle lede 4-0 etter 28 minutter var det ingen som hadde trodd på forhånd, sier Jesper Mathisen.

Sju minutter pause kranglet Sanel Kapidzic inn 1-4-reduseringen på Ulrik Flos innlegg. Midtveis i andre omgang økte Erik Midtgarden til 5-1 med en fin volley. Et kvarter før slutt reduserte FFK til 2-5 ved Mislav Leko, og den kroatiske midtstopperen reduserte igjen til 3-5 sju minutter før full tid.

Notodden holdt imidlertid unna i sluttminuttene og vant 5-3.

– Det er fantastisk, for en kamp. Det er helt vilt. Vi kjører over dem fra start. Det er helt fantastisk, fantastisk. Det er stort, det er det største som har skjedd, sa Notodden-kaptein Borger Velta til Eurosport Norge.

Seieren betyr at telemarkingene er tilbake i Obos-ligaen.

– Det er en utrolig prestasjon av Notodden og Kenneth Dokken. Måten de avgjorde denne kampen på i første omgang var helt ått, og Dokken har virkelig gjort hjemmeleksen sin på forhånd. Tidligere sesonger har Notodden brukt mye penger på utlendinger og spillere som er over toppen, men nå er de mye bedre på å hente sultne spillere til klubben, sier Mathisen.

– I kveld så Notodden ut som et skikkelig solid kollektiv, mens Fredrikstad så ut som en gjeng med spillere som aldri har sett hverandre før, legger han til.