BOMTUR: I ettrpåklokskapens lys ville ikke den svenske langrennskommentatoren Tomas Pettersson reist til Beitostølen.
BOMTUR: I ettrpåklokskapens lys ville ikke den svenske langrennskommentatoren Tomas Pettersson reist til Beitostølen. Foto: Pedersen, Terje

– Jeg reiser i dag. Jeg orker ikke å bli igjen her én dag til

Expressens Tomas Petterson er skuffet etter langrennsåpningen på Beitostølen.

Mange var spente på formen til Petter Northug før langrennsåpningen på Beitostølen. En av dem var Expressens langrennskommentator Tomas Pettersson. Han dro fra Stockholm for å prate med Petter Northug. Det viste seg å bli en real bomtur.

Fredag kunne trener Stig Rune Kveen bekrefte at Northug ikke kommer til Beitostølen. 31-åringen sliter med en forkjølelse.

Pettersson sukker tungt på spørsmål om det var verdt å ta turen til Beitostølen.

– For å være ærlig, egentlig ikke. Det var gøy å treffe moren til Johannes Høsflot Klæbo her om dagen, men for avisens del har det ikke vært verdt det. Det er to grunner til det. Den første er at Petter Northug ikke stiller til start. Han er den mest interessante løperen i dette tilfellet. Den andre grunner er at det var en mediedag hvor jeg ikke fikk gjøre en-til-en-intervjuer som jeg har gjort tidligere. Summa summarum har det vært en skuffelse, sier Pettersson.

– Hvis du visste at Northug ikke ville dukke opp, hadde du vurdert det annerledes?

– Ja, da hadde vi nok ikke kommet. I tillegg har det ikke vært like mange intervjumuligheter som tidligere. Hadde vi visst de to tingene, hadde vi ikke kommet. Da hadde jeg heller reist til Gällivare. Denne helgen overskygger alt som skjer i Gällivare det som skjer her. For å være ærlig er alt som skjer på Beitostølen ganske forutsigbart. Det er de ventede personene som vinner, og det er ingen internasjonal konkurranse å prate om. Samtidig vibrerer Gällivare midt i sentrum av skiverden. Det er klart at jeg heller hadde vært der enn her, sier han.

Pettersson har fått med seg debatten om Northug skal skjønnes inn på det norske laget som reiser til Finland i neste uke.

– Det er litt norsk Zlatan-gate. Zlatan har ikke vært med i VM-kvaliken, og nå er spørsmålet om han skal være med i sluttspillet. Petter Northug måtte stå over på Beitostølen. Nå er spørsmålet om han skal være med i verdenscupåpningen. Selvsagt skal han være med i Ruka. Så mye innsikt må Løfshus og Hetland ha, spesielt med tanke på hvor mange som sliter med sykdom og skader her. Jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor fem løpere ble forhåndsuttatt. På hvilket grunnlag? Jeg begriper det ikke. Det kjennes som en provokasjon mot Petter Northug, sier han.

Pettersson har tidligere vært kritisk til hvordan Northug blir behandlet på av langrennstoppene i Norge.

– Iblant får man en følelse av at det er vi i Sverige som setter mest pris på skikongen. I Norge behandles jo Northug av og til som han var en sekk med søppel, skrev Pettersson for en drøy uke siden.

Han står for den kommentaren.

– Mobbing er et sterkt ord, men det kjennes som den norske landslagsledelsen elsker å trykke Petter Northug ned. De gir ham ikke den respekten han fortjener som skiløper, spesielt i en OL-sesong. Vi hadde Johan Olsson i Sverige. Slike løpere skal få lov til å gå sine egne veier, mener Pettersson.

Søndag er det 15 kilometer i fri teknikk på Beitostølen. Den har Pettersson ingen planer om å se.

– Nå blir det en lang tur tilbake til Stockholm. Jeg reiser i dag. Jeg orker ikke å bli igjen en dag til, sier han.