– Everton har ganske åpenbart dritt seg ut

TV 2s Premier League-ekspert mener det haster med å finne ny Everton-manager – hvis ikke kan det gå skikkelig ille.

Everton solgte Romelu Lukaku til Manchester United for 750 millioner kroner, men brukte store penger på spillere som Jordan Pickford, Michael Keane, Davy Klaassen, Sandro Ramírez, Gylfi Sigurdsson og Wayne Rooney.

Så langt har resultatene uteblitt, og manager Ronald Koeman fikk sparken da laget lå på nedrykksplass 23. oktober, men klubben har fortsatt ikke erstattet den tidligere nederlandske midtstopperen.

– De har dritt seg ut, det synes jeg er ganske åpenbart. De har snekret sammen det de har trodd er et byggverk for nåtiden og fremtiden, men akkurat nå ser det ut som det ikke er noe som henger sammen, sier TV 2s Premier League-ekspert Simen Stamsø Møller.

Se Evertons snuoperasjon mot Watford i forrige Premier League-runde i videovinduet øverst!

Everton fikk seg en etterlengtet opptur med 3-2-seieren over Watford i siste kamp før landslagsoppholdet, men laget ligger helt nede på 15. plass med elleve poeng. Everton også ute av Europaligaen når det fortsatt gjenstå to kamper av gruppespillet.

– Nå vet jeg at Lukaku ble solgt, men det er ikke sånn at de bare brukte pengene fra hans salgssum, så det burde være midler til å kjøpe fri en god trener, lønne ham godt og gjøre det attraktivt å være Everton-manager. Og det er hastverk, for han de har nå har ikke peiling, mener Stamsø Møller.

– Rooney bedre løsning
Selv om det nærmer seg én måned siden Koeman fikk sparken, virker det ikke som om de blå fra Liverpool nærmer seg en løsning. Midlertidig manager David Unsworth leder etter alt å dømme laget i Premier League-oppgjøret mot Crystal Palace lørdag.

– Jeg er ikke imponert over måten han har kommet inn i dette på. Han virker å være mest opptatt av å ville ha jobben permanent, og det fremstår veldig enkelt i kampintervjuene. Han har også gjort noen laguttak skulle statuere eksempel og vise at det Koeman gjorde ikke hang på greip, sier TV 2s ekspert Petter Myhre.

Stamsø Møller mener Everton kunne funnet en bedre løsning i spillerstallen.

– Jeg tror helt seriøst Wayne Rooney kunne gjort en bedre jobb. Hvis Unsworth ikke tuller, så mener jeg Rooney har mye mer peiling på fotball og kunne hatt bedre påvirkning på spillerstallen. De må få inn en ny mann pronto, sier han.

Premier League-eksperten er bekymret på Evertons vegne, og mener laget ikke er så gode at de kan glemme å havne i nedrykkskamp denne sesongen.

– Det begynner å bli så kritisk at Sam Allardyce er en god idé. De må redde seg og berge plassen, sier Stamsø Møller.

– Håper de har større ambisjoner enn Allardyce
Den tidligere Crystal Palace- og Sunderland-manageren er blant navnene som har vært hyppigst nevnt, men Allardyce hevder nå han ikke lenger er interessert, angivelig fordi Everton-styret har snakket med andre kandidater om den ledige jobben.

– At de gikk for Marco Silva, som jeg mener de burde betale masse penger for å få løs, gjorde at Big Sam ble så fornærmet at han ikke lenger vil ha jobben. Han er den han er, og synes det skal satses på godt voksne briter, sier Stamsø Møller, og legger til:

– Han sa da han var i TV 2s Premier League-studio at han ikke ville ta over Sunderland, men vi vet hvordan det gikk, så jeg tror ikke toget har gått helt.

Petter Myhre er kritisk til Sam Allardyce som ny Everton-manager.

– Jeg håper ikke de går dit. Han kan få dem på trygg grunn og bli et lag midt på tabellen, men jeg håper og tror at Everton har større ambisjoner med tanke på spillerne de har hentet. De har brukt veldig mye penger på spillertyper som ikke ville passet inn på måten Allardyce ønsker å spille. Det vil koste veldig mye penger å skifte ut stallen, sier Pemier League-eksperten, som mener Ronald Koeman burde fått sitte minst ut inneværende sesong.

– Everton har ingen plan
Tidligere denne uken skal Watford ha avvist et bud fra Everton på 115 millioner kroner for deres manager Marco Silva, skriver The Telegraph.

– Jeg har kjempesansen for ham, og det ville vært en god løsning for Everton, men jeg tviler på at Watford vil slippe ham. De bytter trener ofte enn vi andre skifter truse, så det er kanskje en mulighet, sier Myhre.

– Marco Silva har en stor hype nå, og det er derfor Everton vil ha ham, ikke fordi de vet hva han står for. De har ingen plan, og det er ganske typisk for klubbeiere. Bare se hvordan Sunderland og West Ham har holdt på, men så har du Southampton, som legger veldig mye i manageransettelser, sier Stamsø Møller.

Forrige uke meldte Sky Sports at Atlético Madrid-trener Diego Simeone er førstevalget til Everton-eier Farhad Moshiri. Det flirer Stamsø Møller av.

– Det gir absolutt ingen mening. Hvorfor i alle dager skal en manager av det kaliberet gidde å ta den gjengen der? sier han, uten at han klarer å spå hva hvilken permanent løsning Everton ender opp med.

– Jeg synes det er utrolig vanskelig å tolke hvordan de jobbe, men jeg er bekymret, sier TV 2s ekspert.

Se Nord-London-rivalene Arsenal mot Tottenham barke sammen i Premier League-rundens åpningskamp på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo lørdag fra klokken 12.45.