FRONTFIGUR: Therese Johaug avbildet på Skiforbundets smøretrailer.
FRONTFIGUR: Therese Johaug avbildet på Skiforbundets smøretrailer. Foto: Mats Wedervang/TV 2

Derfor pryder Johaug fortsatt Skiforbundets smøretrailer

Markedssjefen sier det ikke er problematisk at dopingutestengte Therese Johaug er avbildet på smøretraileren.

I forkant av Lahti-VM valgte Norges Skiforbund å fjerne et bilde av Therese Johaug fra den store norske smøretraileren.

– Det er en uheldig, men nødvendig konsekvens av dopingdommen, sa administrasjons- og markedssjef i Norges Skiforbund, Espen Bjervig, til Nettavisen den gangen.

Johaug hadde da prydet smøretraileren gjennom hele høsten 2016, selv om hun var suspendert fra trening og konkurranse med langrennslandslaget.

Men landslaget har flere smøretrailere. På den andre smøretraileren er inngangsdøren dekket med et bilde av Johaug.

– Ikke problematisk
På spørsmål om bildet henviser landslagssjef Vidar Løfshus videre til markedssjef Espen Bjervig.

– Dette er den gamle smøretraileren. Grunnen til at vi fjernet Johaug på den store traileren var at den skulle til VM. Det er ikke noe juss rundt at hun ikke har lov til å stå der, for hun har stått der hele veien og er en del av landslaget selv om hun ikke kan konkurrere og være med på samlinger. Dette er en trailer som kun går rundt på Norgescup og Skandinavisk Cup. Det er Veidekke og rekruttene våre som bruker den, forklarer Bjervig til TV 2.

– Er det problematisk at hun pryder bussen mens hun soner en dopingdom?

– Nei, det er ikke noe problematisk ved det. Hun er utestengt fra konkurranser. Som vi har sagt mange ganger før er hun en del av landslaget og får stipend fra landslaget. Det er ikke noe problematisk. Hun er dømt etter en paragraf som viser ubetydelig eller ingen skyld. Dette er helt innenfor, sier han.

Markedssjefen forklarer at Johaug-bildet ble fjernet før VM for å unngå unødig støy.

– Grunnen til at vi tok Johaug vekk fra den store traileren er at vi skulle til VM. Det var ganske massivt trykk fra Finland. Vi tenkte at det ikke var vits å provosere unødvendig. Da fjernet vi den i forkant av VM. Vi var redde for at bildet av henne skulle stjele oppmerksomhet. Det var ikke ønskelig, verken for Johaug eller de andre utøverne, sier Bjervig.

Støtte til Johaug
TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad tror Johaug-bildet kan provosere enkelte utlendinger.

– Nordmenn synes nok kanskje ikke at dette er spesielt problematisk, men enkelte utlendinger kan nok la seg provosere av at Johaug brukes til å synliggjøre norske langrenn, sier Kaggestad.

– Det var et bevisst valg at de fjernet bildet på den store smøretraileren før Lahti-VM. Jeg vet ikke hva som er årsaken til at de ikke har fjernet bildet fra den andre. Det kan være praktiske årsaker, men mest sannsynlig at de anser Johaug som uskyldig. Skiforbundet ønsker nok å markere at Johaug er uskyldig. Det har de ønsket hele tiden. De tror på henne og mener at hun er blitt straffet for hardt. Ved å ha henne avbildet på bussen markerer de at hun er en viktig del av laget. Jeg ser på dette som en form for støtte til Johaug, sier Kaggestad.

Han er glad for at nordmenn i større grad enn tidligere ser nyansene i dopingsaker.

– De fleste i Norge har fått med seg hvordan denne prosessen har vært. I utlandet, hvor folk ikke har satt seg skikkelig inn i saken, kan det bli gjenstand for kritikk. Det er en risiko Skiforbundet tar ved å bruke bussen i Skandinavisk Cup. Skiforbundet har hele tiden vært opptatt av at det er sider ved denne saken som gjør at hun ikke er dømt for å jukse i tradisjonell forstand. De nyansene er de veldig opptatte av, og det er en annen måte å tenke på en det har vært tradisjon for i Norge. Her har det alltid vært veldig svart-hvitt. Det har endret seg med de to dopingsakene i Norge. Det synes jeg egentlig er sunt, sier Kaggestad.