Norge - Irland 2-1

Se sammendrag øverst

Norge rundspilte til tider Irland, men seiersmålet kom ikke før like før slutt. Da banket kaptein Iver Fossum inn seiersmålet etter et hjørnespark som egentlig skulle vært hands og straffe.

Før det hadde en vakker Ødegaard-scoring blitt utlignet av Irland.

– Det var en tøff kamp hele tiden, men vi skapte nok til å vinne, konstaterte landslagssjef Leif Gunnar Smerud til TV 2 etter kampen.

Norges EM-sjanser er fremdeles tilstede etter seks spilte kamper av ti. De fikk dømt første kamp til tap etter ulovlig bruk av Kristoffer Ajer og deretter tapte de en kamp og spilte to uavgjorte.

Tyskland er gruppeleder med tolv poeng, mens Norge er tredjeplassert med åtte poeng, mens andreplasserte Irland har ti poeng. Norge må bli nummer to for å ha et EM-håp.

– Kan dere drømme om EM nå?

– Drømme gjør vi. Vi har sagt at det er tøft og blir tøft. Vi har to gode kamper nå, og vi skal plukke de poengene vi kan og håpe på flyt i de andre kampene, sier Martin Ødegaard.

Ros fra Drillo

Norge festet et grep om kampen på iskalde Marienlyst. Uttelling fikk de etter 19 minutter da de spilte seg fint ut fra eget forsvar.

Henrik Bjørdal avanserte til dødlinjen og la ut 45 grader til Martin Ødegaard, som tok seg til til å dra av keeper før han scoret fra fem meters hold. Godt norsk angrep og iskald avslutning fra Ødegaard.

– De alle fleste ville skutt med én gang der. Da ville skuddet antagelig blitt reddet, men Ødegaard drar seg forbi. Den var ikke ferdigscoret, sa en imponert Egil Drillo Olsen, som var ekspertkommentator for TV 2, om scoringen.

Den tidligere landslagssjefen bet seg også merke i andre deler av Real Madrid-spillerens spill.

– Han har også tatt skritt defensivt, sammenlignet med hvordan han spilte tidligere, sa Drillo.

Irland slo tilbake etter 32 minutter da Jake Mulraney fosset forbi Ulrik Yttergård Jenssen og avsluttet nydelig forbi Per Kristian Bråtveit.

Regisserte stor sjanse

Ikke lenge etter utligningen var Norge nær ved å ta ledelsen igjen. Denne gangen var Ødegaard i servitør-modus. Han tok nydlig ned ballen og løftet den nydelig til Heerenveen-kollega Morten Thorsby, som dessverre skjøt utenfor.

– Den timingen, den pasningen og det mottaket! Og så ble det ikke scoring, fortvilte Drillo.

Norge presset på etter pause anført av Ødegaard og Thorsby. De kom til flere målsjanser – blant annet ved Bjørdal – men scoringen uteble. Ødegaard markerte seg med et flott frispark og fikk en løs avslutning avverget på streken etter 70 minutter.

– Nå sprudler det av Norge, konstaterte kommentator Marius Skjelbæk.

Like før slutt eksploderte det. Først ble Norge snytt for straffespark da en ire handset i straffefeltet og dommeren heller ga hjørnespark. Det endte opp hos Iver Fossum, som hamret inn ballen til 2-1.

– Det er en stor prestasjon å holde skuddet nede der, roste Drillo.