Her gjør fansen det som snart blir ulovlig

Publikum i Hongkong buet mot Kinas nasjonalsang.

Fotballfans i Hongkong benyttet anledningen til å bue mot Kinas nasjonalsang torsdag. Snart vedtas en lov som gjør det ulovlig.

Sist helg offentliggjorde myndighetene i Hongkong at Kinas nylig vedtatte lov som kan straffe manglende respekt for nasjonalsangen med fengsel i inntil tre år vil bli iverksatt også der.

Hongkong, som inntil 1997 var under britisk styre, har begrenset selvstyre siden tilbakeføringen til Kina.

Fotballfans i Hongkong pleier å bue mot Kinas nasjonalsang, og før torsdagens landskamp mot Bahrain ble et stort Hongkong-flagg brettet ut over tribunen på Mongkok stadion. Kinas nasjonalsang ble møtt med massiv buing, og mange tilskuere vendte ryggen til.

– Vi føler oss ikke som kinesere. Vi er hongkongere, sa en tilskuer som ikke ønsket å oppgi sitt navn til nyhetsbyrået AFP.

I USA har mange idrettsfolk, særlig i amerikansk fotball, valgt å gå ned på ett kne under avspillingen av nasjonalsangen i protest mot politivold og rasediskriminering. Enda flere sluttet seg til protesten da president Donald Trump sa at spillere som kneler bør få sparken. Siden har det handlet vel så mye om ytringsfrihet.

(©NTB)