RASER: Fourcade raser mot Mazet i ny bok.
RASER: Fourcade raser mot Mazet i ny bok. Foto: SCANPIX/FAKSMILIE

«Halsen snører seg av å se ham med mine største fiender»

Fourcade tvang Mazet til å velge under fransk lagmøte.

Sesongåpningen i skiskyting er like rundt hjørnet, og for det norske laget er det mye som skal revansjeres etter en fjorårssesong godt under pari.

Selv om Norge hentet suksesstreneren til Martin Fourcade - og suksesstreneren til Marit Bjørgen & co - var fasiten etter vinteren nedslående: Ingen gull under VM i Hochfilzen, og ingen verdenscuptriumfer for Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen eller Tarjei Bø. Heldigvis reddet Johannes Thingnes Bø litt av den norske æren med sine VM-medaljer og to individuelle seirer.

For Martin Fourcades del var vinteren en eneste lang maktdemonstrasjon. Han vant verdenscupen sammenlagt for sjette gang på rad i utklassingsstil, og tok individuelt VM-gull, i en sesong der han var uten treneren han hadde samarbeidet tett med i ti år.

Selvtilliten forsvant
Denne uka har Fourcade sluppet sin nye bok, «Mon réve d'or et de neige» - «Min drøm om gull og snø». Der går han nærmere inn på hvordan han opplevde å miste treneren sin til Norge, i et kapittel kalt «En følelse av svik».

29-åringen skriver at han i hemmelighet fikk vite om trenerens planer mot slutten av sesongen. Og da det franske laget ble kalt inn til et møte under verdenscupavslutningen i Khanty-Mansijsk i 2016, skjønte han hva som var i gjære.

«Sieg, skytetreneren vår, satt rett mot oss og var nervøs. Jeg så ham slik han var for åtte år siden, da han som en sjenert mann kom inn på laget. All den selvtilliten han hadde opparbeidet seg i disse årene virket å ha forduftet. I kontrast til den roen han hadde bare dagen var, bak kikkerten sin. Han stammer, men til slutt får han fram ordene.

«Det er ikke avgjort ennå, men jeg har mottatt et tilbud om å bli trener for Norge, og det er 80 prosent sjanse for at jeg takker ja». Jeg hadde bestemt meg for å tie, men jeg avbrøt ham:

«Dette er jeg ikke enig i. Enten så drar du, eller så blir du. Det er din avgjørelse og vi aksepterer den, men jeg vil at du tar avgjørelsen nå. Vi vil ikke være en løsning du faller tilbake på.»

Ifølge Fourcade svarte da Mazet:

«Jeg skjønner deg, og jeg burde ha annonsert det sånn. Jeg forlater laget.»

Mazet fortsette med å forklare og begrunne valget sitt, men Fourcade hørte ikke lenger etter.

«Jeg var allerede i de samme tankene som jeg hadde hatt siden begynnelsen av uka. Sieg hadde sine grunner, og om de var familiære, økonomiske eller handlet om jobben, så kunne jeg ikke stille meg til doms over det. Men ingen av disse grunnene kunne fjerne den følelsen av svik som jeg kjente igjen og igjen. Med Sieg hadde jeg vært så heldig å ha fått et nært forhold til treneren, som få idrettsutøvere får med trenerne sine.»

Ble advart i forrige måned
Da TV 2 snakket med Mazet på Trysil i forrige uke, var han skeptisk til hva Fourcade hadde skrevet i boka si. Under en treningssamling med det norske laget i Frankrike i oktober kom nemlig Fourcade bort og varslet om at det ville komme et kapittel i boka som handlet om følelsen av svik.

Men etter å ha fått lest de aktuelle sidene, er Mazet lettet.

- Jeg er overrasket i positiv forstand. Det er akkurat slik det møtet utspilte seg. Da han kom bort til meg i Frankrike nylig, virket det som han ville advare meg mot hva som kom. Det gjorde meg skeptisk. Jeg forventet kanskje at han kom til å skrive noe sårende, sier skytetreneren.

- Martin sa til meg at jeg burde ventet med å ta jobben i Norge, til etter OL i 2018. Men det som har skjedd viser at jeg gjorde rett. Morten (Aa Djupvik) forlater forbundet, og da ville jeg neppe fått denne muligheten igjen.

Da Fourcade vant verdenscupåpningen i Östersund i fjor, var han tydelig på at mye av motivasjonen handlet om å hevne seg på det norske forbundet. Det har nemlig falt Fourcade tungt for brystet at Norge valgte å hente nettopp treneren hans, og i boka spekulerer han i om det var like mye for å destabilisere ham som å styrke seg selv.

«For hvis det ikke var tilfellet, hvorfor valgte de treneren fra den tredje beste skytenasjonen i stedet for den russiske, som lagmessig var fem prosent bedre enn oss på standplass. Eller Tyskland, som har et rykte på seg for å være den beste skytternasjonen?»

Siegfried Mazet svarer slik:

- Det er ikke sikkert at Martin har alle svarene. Kanskje det norske forbundet kontaktet Tyskland om treneren deres, men fikk nei? Han vet ikke hvordan Norge jobbet med dette.

Tror Mazet får suksess
Selv om forrige sesong ble en skuffelse for Norge, spår Fourcade at Mazet vil lede de norske gutta til suksess på sikt.

Men han innrømmer at «halsen snører seg sammen» når han tenker på at Mazet trener hans største fiender på idrettsbanen. Treneravgangen beskrives som en skilsmisse.

«Jeg vet at bitterheten min vil avta og at jeg aldri vil glemme alt samarbeidet har gitt meg» (...) «Jeg er ikke i tvil om at han vinne mange OL- og VM-medaljer med dem, men jeg tror det vil bli vanskelig for ham å oppleve det like sterkt emosjonelt sett som da vi gjorde det sammen», skriver Fourcade.

- Det kommer til å føles annerledes. Jeg vil være glad på en annen måte, men ikke mer eller mindre. Det er ikke flagget som avgjør min reaksjon, men forholdet jeg har til utøverene, sier Mazet til TV 2.