FERDIG: Ian Burchnall er sparket som Viking-trener.
FERDIG: Ian Burchnall er sparket som Viking-trener. Foto: Johansen, Carina

Viking sparket treneren: – Skylden ligger på langt flere mennesker

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen mener det er flere som har ansvaret for Vikings svake resultater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Viking bekrefter torsdag formiddag at trener Ian Burchnall er ferdig i klubben.

Engelskmannen ble hentet inn som Kjell Jonevrets erstatter da for ett år siden, men klubben har slitt tungt i bunnen av Eliteserien hele sesongen og er klare for nedrykk. Stavanger-laget ligger helt på tabellen sist når to kamper gjenstår.

– Det var ingen stor bombe at Viking gjør noe med treneren etter dette årets resultater, men det er veldig merkelig å gjøre det nå. Hvorfor ikke i sommer når de uansett ikke hadde troen på treneren? Jeg tror ikke Vikings problemer blir løst med dette. Jeg tror han kunne bygget dette opp igjen. De har ikke fått det til i Viking, men det er mye mer enn bare på grunn av Burchnall, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Treneren er ikke enig i avgjørelsen, men sier til Stavanger Aftenblad at «noen må få skylden for nedrykket».

– Det er en feil beslutning. Jeg kjenner min kapasitet som trener. Selv om ikke alt har vært bra i år, kunne vi bygget noe i Viking. Klubbens utfordringer er også større enn hovedtreneren. Jeg håper Viking tar tak i problemene ved røttene, sier Burchnall.

Det er en vurdering TV 2s fotballekspert er enig i.

– Burchnall sa før sesongen at han trenger flere spiller, men Viking sa de ikke hadde penger. I sommer var det full panikk og Viking brukte mye penger på spillere de så vidt hadde sett, og det har sett ut som totalt kaos. Burchnall er fjernet, men jeg tror skylden ligger på langt flere mennesker, sier Mathisen.

– Hadde spillerstallens tillit
Viking-kaptein André Danielsen sier til til TV 2 at Burchnall hadde full tillit i spillerstallen, og at de ikke var involvert i avgjørelsen.

– Jeg ble litt trist, for kjenner Ian godt og vi har et godt forhold. Han er en god mann, og jeg tror alle spillerne kjenner på dette selv. Det er vi som har spilt og underprestert i år, men i denne bransjen er det som regel én mann som sitter igjen med ansvaret, og dessverre er det han, sier han.

– Er du sjokkert?

– Jeg er ikke sjokkert, men det har vært her en stund og kjenner mekanismene i fotball. Det er trist, men valget er tatt og må respektere det.

Eirik W. Henningsen, daglig leder i Viking, bekrefter overfor TV 2 at han hadde et møte med spillerutvalget, men ønsker ikke å kommentere innholdet.

TV 2s ekspert forventer opprykk
Jesper Mathisen mener tidspunktet for sparkingen vitner om en klubb i kaos.

– Hvis Viking er misfornøyde nå, så hadde de vært det i sommer også. Hadde de gjort et bytte da, kunne de kanskje holdt seg i divisjonen. De som styrer Viking legger nå ansvaret på Burchnall, og som trener har han sin del av ansvaret, men det har vært en kaotisk klubb som har gjort elendige valg den siste tiden, sier Mathisen.

Henningsen sier til TV 2 at de evaluerte Burchnall også i sommer, men konklusjonen ble å fortsette med den engelske 34-åringen ut sesongen.

Til tross for at klubben er presset økonomisk, regner Mathisen med at Viking vil finne et godt trenernavn.

– Viking er en attraktiv klubb for norske trenere, og nå skal laget bygges opp igjen. Selv om de har dårlig økonomi, har de god økonomi i forhold til andre lag i divisjonen. Jeg forventer at de rykker rett opp igjen, og at det mobiliseres i næringslivet og blant pengesterke folk rundt klubben, sier han.

Bjarte Lunde Aarsheim og Kurt Hegre kommer til å lede Viking ut sesongen, men Viking er allerede klare for Obos-ligaen.

– Ian Burchnall er vi alle blitt glad i. Hans vennlige fremferd og lojalitet til klubben setter vi meget høyt. Men han er ansvarlig for de manglende resultater i inneværende sesong. Utgangspunktet hans har ikke vært optimalt; en tynn og ung tropp, ni spillere ut i løpet av første halvår, ni spillere inn sommervinduet samt en lang rekke «stang ut» resultater har preget situasjonen. Dette er krevende rammebetingelser, men fotball på dette nivået krever resultater, skriver Viking i pressemeldingen om trenersparkingen.