SAKSØKER FOTBALLFORBUNDET: Svein-Erik Edvartsen.
SAKSØKER FOTBALLFORBUNDET: Svein-Erik Edvartsen. Foto: Nesvold, Jon Olav

Bekrefter at NFF er saksøkt i Edvartsen-saken

Den avskjedigede fotballdommeren har sendt stevning til NFF og saksøker nå sin tidligere arbeidsgiver for feilaktig avskjedigelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppdatering: Pressens faglige utvalg har konkludert med at TV 2 har opptrådt kritikkverdig på ett punkt (punkt 3.2) i Vær Varsom-plakaten i forbindelse med denne artikkelen. Les hele uttalelsen fra PFU her

Det bekrefter direktør for kommunikasjon og samfunn i NFF, Svein Graff, overfor TV 2.

– Vi er ikke overrasket over at stevningen nå er sendt. Det varslet motparten da NFF avskjediget Edvartsen. I motsetning til Elden, som har påpekt at de ikke vil ha medieoppmerksomhet, ønsker ikke NFF å prosedere denne saken i media. Vi er godt forberedt og trygge på at vår sak står seg i retten, sier Graff.

I tillegg har Edvartsen fredag varslet NFFs etiske komité om at han vil ha generalsekretær Pål Bjerketvedts feilsendte epost behandlet der.

Komiteleder Sven Mollekleiv har ikke besvart TV 2s henvendelser sent fredag kveld, men til TV 2 bekrefter advokat John Christian Elden at Edvartsen-saken skal behandles i et møte 16. november.

Dermed går Edvartsen nå til samtidig angrep på NFF på en rekke fronter. Fra før har Elden varslet av han vil ta kommunikasjonsdirektør Graff til retten for uttalelser han har kommet med i saken. I tillegg har Elden varslet at han vil klage TV 2 inn til Pressens faglige utvalg for påstander om falske eposter sendt fra Edvartsens bolig på Kongsvinger.

Edvartsen har den siste tiden blokkert en rekke sentrale personer i media og i NFF på Twitter og Facebook. Deriblant Graff og konkurransedirektør Nils Fisketjønn. I tillegg er en rekke personer blant annet i TV 2 blokkert fra å se dommerens oppdateringer.

BLOKKERT: Svein-Erik Edvartsen har blokkert en rekke personer i NFF og blant annet TV 2 fra å se hans oppdateringer i sosiale medier.
BLOKKERT: Svein-Erik Edvartsen har blokkert en rekke personer i NFF og blant annet TV 2 fra å se hans oppdateringer i sosiale medier.

Edvartsen har ikke svart på TV 2s spørsmål om blokkeringene, eller svart på om disse har sammenheng med søksmålet som nå er levert.

Elden bekrefter overfor TV 2 at søksmålet er sendt. Til VG utdyper advokaten avgjørelsen slik:

– I stevningen bestrider vi avskjeden, krever erstatning, samt at Edvartsen gjeninnsettes i stillingen som seksjonsleder i NFF. Vi har varslet at vi kommer tilbake med en vitneliste senere, og har i tillegg lagt ved relevant skriftlig bevismateriale både i den forutgående dommerkonflikten og seksjonslederkonflikten. De sakene henger sammen, for vi oppfatter det slik at noen har hatt en agenda om å fjerne Edvartsen.

Krever jobben tilbake
Den tidligere toppdommeren ble avskjediget på dagen i NFF 12. september i år. Sammen med sin advokat John Christian Elden har han varslet at de rettslig vil forfølge en oppsigelse de mener er totalt urimelig.

Les også: Edvartsen kobles til flere falske eposter sendt fra privat villa på Kongsvinger

Edvartsen mistet umiddelbart vervet både som seksjonsleder for samfunnsansvar i Norges Fotballforbund, samt retten til å dømme fotballkamper, for snart to måneder siden.

Fotballforbundet hevder på sin side at de sitter på en rekke bevis som er tilstrekkelige til å vinne en rettssak. Blant disse er fire anonyme eposter som alle er koblet direkte til Edvartsens private IP-adresse. TV 2 vet at Fotballforbundet med sikkerhet har sporet disse til eksdommerens bolig på Kongsvinger.

TV 2 har også selv sporet flere eposter til den samme adressen.

Edvartsen-advokat Elden har hele tiden vært tydelig på at de krever 38-åringen gjeninnsatt i jobben og vil ta NFF til retten for å kreve dette.

Etter det TV 2 forstår er stevningen ennå ikke mottatt på Ullevaal, men NFFs advokater er gjort kjent med at den ankommer rett over helgen og innen fristen på åtte uker.

Sentralt i saken står Edvartsens anklager mot nåværende generalsekretær Pål Bjerketvedt, som han mener har vist at han har vært forutinntatt i sine holdninger mot eksdommeren. Sentralt for rettssaken vil det også bli at Edvartsen og Elden mener NFF har begått prosedyrefeil og at avskjedigelsen dermed er gjort på feilaktig grunnlag. Eposter og SMSer tilbake i tid skal bevise dette, i tillegg til innholdet i den feilsendte eposten som ble feilsendt Edvartsen selv av NFFs generalsekretær. Det skal ikke være nevnt noe spesifikt om de mistenkelige epostene NFF har varslet som sitt hovedbevis bak avskjedigelsen.

Advokat Elden har tidligere varslet en lang runde i retten.

– Det blir vel de neste årene i rettssystemet, for her skal personalkulturen i NFF til pers ved at de må svare for seg i åpen rett, siden de har nektet å svare meg på noen som helst spørsmål i forkant, skrev advokaten i en epost 12. september, samme dag som dommeren ble avskjediget.

Norges Fotballforbund står på sin side støtt på sitt og hevder at måten den omstridte kamplederen har opptrådt på er uforenlig med den fremskutte posisjonen han har hatt i Fotballforbundet.

– NFF har i dag avsluttet sitt ansettelsesforhold med Svein-Erik Edvartsen. Han har utført handlinger som er uforenlig med jobben som seksjonsleder for samfunnsansvar i NFF. Edvartsen er ikke aktuell som dommer i regi av NFF i 2018, bekreftet Svein Graff i en SMS til TV 2 i september.

Advokat Elden har senere varslet stevning mot NFF-direktøren for nettopp denne uttalelsen.

Etter at begge parter de siste ukene har frasagt seg retten til å forhandle med hverandre, har saken den siste tiden ventet på en eventuell stevning fra Elden og Edvartsen.

Den tidligere toppdommeren må stevne sin tidligere arbeidsgiver for retten innen åtte uker etter avskjedigelse for å kunne kreve tilbake jobben. Den fristen løper ut i neste uke, men allerede nå er det altså klart at advokat Elden stevner NFF for urimelig avskjedigelse.