FERDIG I OL: Alexander Legkov har etter alt å dømme gått sitt siste OL.
FERDIG I OL: Alexander Legkov har etter alt å dømme gått sitt siste OL. Foto: Matthias Schrader

Russisk OL-straff kan gi norske medaljer

Norske langrennsløpere kan vente seg OL-medaljer i posten etter at IOC har bestemt seg for å utestenge russiske stjerner på livstid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) bekrefter utestengelsen onsdag.

Det betyr at verken Alexander Legkov eller Jevgenij Belov får gå under lekene i Pyeongchang, og IOC har bedt Det internasjonale skiforbundet (FIS) om å revidere resultatlistene for OL-øvelsene.

I McLaren-rapporten i fjor kom det frem hvordan Russland systematisk dopet flere av utøvere til OL i Sotsji, og Legkov og Belov var blant navnene som ble avslørt.

– IOC dømmer idrettsutøvere uten bevis. Dommen er en skandale, innleder Legkovs advokatbyrå Wieschemann i en uttalelse.

FEIRER PÅ INSTAGRAM: Petter Northug jr. har lagt ut denne posten på Instagram-storyen sin onsdag kveld.
FEIRER PÅ INSTAGRAM: Petter Northug jr. har lagt ut denne posten på Instagram-storyen sin onsdag kveld.

– Med denne avgjørelsen går IOC lengre enn funnene i McLaren-rapporten, uten at det er foretatt noen større etterforskning eller uten flere bevis, og utfallet er det motsatte av avgjørelsene til CAS i samme sak, står det videre i meldingen.

Wieschemann bekrefter også at de kommer til å anke dommen til Idrettens voldgiftsrett (CAS), der Legkov vant frem tidligere i høst.

Verken Legkov eller Belov har levert en positiv dopingprøve, men WADA-granskingen ledet av Richard McLaren fant ut at dopede utøveres urinprøver ble byttet ut med rene prøver.

Northug feirer OL-bronse
Straffen får sannsynligvis konsekvenser for Norges medaljefangst fra Sotsji-OL dersom avgjørelsen fører til at de etter Legkov og Russland automatisk rykker opp på resultatlisten.

Martin Johnsrud Sundby rykker opp på bronseplass på 50 kilometer etter at Legkov nå strykes som vinner. Russland strykes fra andreplassen på herrestafetten. Det gjør at Norge rykker opp til bronseplass.

Petter Northug på stafettlaget var raskt ute med å dele et bilde av «bronsefeiringen» på Instagram.

– Jeg avventer med å kommentere saken til jeg vet mer om hvilke følger dette vil få. Uansett har ikke en bronsemedalje noe for meg å si i denne sammenhengen. Jeg tenker på sportens beste i denne saken, sier Petter Northug til tvsporten.no.

Senere fulgte han opp med å dele et nytt bilde på bildedelingstjenesten.

– Du vet du er det beste ankeret når du kommer med medalje fire år etter løpet, står det på bildet til Northug, som med det trolig sender et stikk til landslagsledelsen etter at det ble klart at han er vraket til ankeretappen i OL.

Chris Jespersen, som var en del av stafettlaget som ble nummer fire i Sotsji, var ute på trening da han hørt eom straffen til Russland og at han kan bli vinner av OL-bronse nesten fire år etter han gikk rennet.

– Det hagler inn med meldinger på telefonen nå. Det blir jo rart eventuelt å få en medalje i posten. Jeg vil selvfølgelig ha den, men vi får vente til det blir helt klart, sier 34-åringen til TV 2.

– Straffen er jo ilagt på bakgrunn av at IOC mener Russland som stat har drevet organisert doping, ikke en positiv dopingprøve. Hva tenker du om det?

– Det hadde jo vært best med en positiv prøve, sier Jespersen.

Martin Johnsrud Sundby er på samling i Val Senales, men har i media lest om IOCs avgjørelse.

– Dette er bare trist for langrennssporten, uansett hva konklusjonene i sakene blir. Hvis dette ender med at jeg mottar olympiske medaljer, har jeg ingen glede av dem med dette bakteppet, sier Johnsrud Sundby.

Varsler flere avgjørelser
Etter avsløringene i McLaren-rapporten ble Legkov og flere andre russere suspendert mens etterforskningen pågikk, og stjernen fikk ikke delta under VM i Lahti tidligere i år.

IOCs disiplinærutvalg varsler at det kommer flere avgjørelser i avholdte høringer i løpet av de kommende dagene, og at det vil bli avholdt flere høringer de kommende ukene. IOC-styret skal i desember avgjøre som resten av det russiske laget får delta i OL.

TV 2s antidopingekspert er sikker på at det blir russiske utøvere å se i OL.

– Det sitter altfor langt inne for internasjonal idrett å utestenge hele Russland, det så vi i Rio-OL. Det har vært over hundre positive re-tester etter OL i Beijing og London, og majoriteten av disse er av russiske utøvere. Det kan ikke fortsette sånn. De må gi russerne et initiativ til å komme tilbake ved å si at de kan delta først de fått et skikkelig antidopingprogram, sier Kaggestad.

– Russland har hatt et anti-antidopingarbeid, de har hatt et program for antidoping som har lurt verden trill rundt. De har jobbet bevisst for å unngå å bli tatt. De har selv tatt noen enkelte, men det er ikke de største eller de som ikke vil nå toppen, men det er bare for å vise noen eksempler, fortsetter han.

Diskvalifikasjonen av Legkov og Belov er de første dopingdiskvalifikasjonene fra Sotsji-lekene som skjer uten at det foreligger positive dopingprøver. I stedet gjøres det på bakgrunn av beviser samlet inn av WADA-granskingen ledet av Richard McLaren.

McLaren har slått fast at det var statsstøttet doping under Sotsji-lekene, og at dopede utøveres urinprøver ble byttet ut med rene prøver.