TOK REGNINGEN: Tidligere generalsekretær Inge Andersen og president Børre Rognlien, spanderte betydelige mengder alkohol på sine gjester under OL i London i 2012.
TOK REGNINGEN: Tidligere generalsekretær Inge Andersen og president Børre Rognlien, spanderte betydelige mengder alkohol på sine gjester under OL i London i 2012. Foto: Erlend Aas

Feiret OL-gullet med 54 flasker vin, 15 øl og 46 enheter sprit/likør

Men i dag hadde NIF-toppenes alkoholfest i London blitt stoppet av reglene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag la Idrettsforbundet (NIF) fram nye bilag fra OL i 2012.

Dagen etter at Eirik Veraas Larsen tok gull, og samme kveld som Norge slo ut Sør-Korea i semifinalen i håndball, sto NIF for en storstilt feiring. 34 gjester koste seg med middag på den italienske restauranten Il Baretto i London Sentrum. Tilstede var det flere av toppene i forbundet, samt en del samarbeidspartnere.

Regningen viser at det ble bestilt 54 flasker vin/prosecco, 15 flasker øl og 46 enheter med sprit/likør.

– Har endret rutinene

Inge Andersen som var budsjettansvarlig for lekene i 2012, fikk sparken som generalsekretær i vinter. Han ønsker ikke å kommentere detaljene rundt pengebruken. Men via kommunikasjonssjefen i NIF, Niels Røine, har han gitt en generell kommentar til bilagene som er lagt fram.

– De utgiftene som jeg har hatt i min jobb for Idrettsforbundet til reiser, opphold, og representasjon, er innenfor de retningslinjer og fullmakter som idrettsstyret har vedtatt for generalsekretæren i NIF, skriver Andersen.

Paradoksalt nok gikk Andersen selv i front for å forandre praksisen med relativ løssluppen alkoholservering i forbindelse med mesterskap. Etter at VG og resten av media-Norge begynte å sette fokus på pengebruken i norsk idrett, ble det mot slutten av 2016 innførte langt strengere regler.

– Praksisen er endret i dag. Nå måtte man ha vist større moderasjon ved alkohol. Det har vært en klar endring her, sier Røine til TV 2.

Må godkjennes

Nå må alt av utgifter til alkohol forhåndsgodkjennes.

– I utgangspunktet betaler vi ikke for alkohol. Det må være særskilte grunner for å gjøre dette. Og det er generalsekretæren som må godkjenne dette på forhånd, forklarer Røine.

– Men jeg synes det er rimelig å presisere at det var Inge Andersen selv som foreslo disse endringene, som ble gjort av administrasjonen i fjor høst, sier Røine.

Totalt viser bilagene at Idrettsforbundet betalte nesten en kvart million kroner for til sammen syv middager på Il Baretto under lekene i London. Av dette var halvparten av utgiftene til alkohol.

Servitøren: – Normalt

TV 2 har i dag vært i kontakt med en av de som serverte de lystige nordmennene i augustdagene for drøye fem år siden. Italienske Fabrizio Greco jobber i dag som restaurantsjef i Dubai.

– Dette er lenge siden, så jeg husker ikke så veldig mye, skriver Greco til TV 2, via Messenger.

Han mener det ikke er uvanlig at store grupper mennesker, drikker de mengdene alkohol som ble servert under NIFs middager.

– Samtidig skjer det like ofte at vi har store grupper som bare nyter alkoholfritt til maten, så det er jo opp til gruppens egne preferanser, skriver Greco.

At NIF brukte 25 000 engelske pund i løpet av en drøy uke, har han følgende kommentar til.

– Det er ganske normalt, gjennomsnittlig synes jeg, sier Greco.