Vikings eliteserieeventyr er ute: – Blytungt og trist!

Rekken på 28 sammenhengende år i norsk toppserie er over for Viking. Tromsø sendte Stavanger-laget ned i 1. divisjon med 3-0-seier i Eliteserien søndag.

Tromsø – Viking 3-0:

Viking har virket fortapt i bunnen av Eliteserien store deler av sesongen.

Se hvordan Tromsø sendte Viking ned i snøværet i Sportsnyhetene øverst!

Et ørlite håp ble tent med Vikings uventede 2-0-kamp borte mot Kristiansund for to uker siden, men en uke senere ble det slukket av et effektivt Vålerenga-lag, som ikke ga seg før det sto 7-1.

– Det er blytungt, det er ikke noe annet å si. Vi prøvde å ta dette som en vanlig kamp, men vi visste at vi kom til å rykke ned om vi tapte. Det er trist for Stavanger at Viking skal ned til OBOS-ligaen. Viking hører ikke hjemme der, sa Vikings Julian Ryerson til Eurosport etter nedrykket var et faktum.

– Off så vondt det er å se supporterne som tar turen til Tromsø, i den situasjonen vi er i, i øynene etter kamp! Tusen takk skal dere ha, skrev Vikings Tommy Høiland på Twitter etter stortapet mot Tromsø.

– En trist dag
Etter kampen erkjente Viking-trener Ian Burchnall at laget hans kom til å gå ned en divisjon. Viking var ti poeng bak Tromsø på kvalifiseringsplassen med fire runder igjen.

– Tromsø var bedre enn oss og fortjente seieren. Vi gjorde for mye individuelle feil. Det oppsummerer hele sesongen, egentlig, sa han til Eurosport.

– Vi har vært klart over at vi kunne rykke ned de siste ukene, og i dag kom bekreftelsen. Det er en trist dag. Jeg har min del av ansvaret for nedrykket, men det har vært et vanskelig år for hele klubben. Det er en klubb med en stolt historie. Dette er en for stor klubb til å rykke ned. Klubben må tilbake igjen og dette er vår sjanse til å renske opp og slå tilbake. Jeg ser mye som må rettes på, og jeg håper at jeg kan være en del av oppbyggingen, sa Ian Burchnall etter kampslutt.

Søndag måtte Viking vinne bunnkampen mot nevnte Tromsø, samtidig som Strømsgodset måtte gjøre jobben mot Sogndal, for at stavangerlaget skulle ha et teoretisk håp om overlevelse.

Rødt kort
I stedet svarte Tromsø med å vinne 3-0 på snødekte Alfheim. Simen Wangberg stanget hjemmelaget i ledelsen på en corner etter halvtimen spilt, før Thomas Lehne Olsen banket inn 2-0 på et frispark to minutter før pause.

– Viking ser daue og ferdige ut. Thomas Lehne Olsen ser ut som en million. Frisparket rett i mål, og det var det fra Alfheim, sa TV 2s Marius Skjelbæk da 2-0 var et faktum.

I annen omgang fortsatte hjemmelaget i samme spor. Etter 73 minutter fant Gjermund Åsen en mutters alene Lehne Olsen foran mål, og han skled inn 3-0.

Vondt ble til betraktelig verre for Viking da Rasmus Martinsen pådro seg sitt annet gule kort, på svært klønete vis, da han rev ned Lehne Olsen på høyresiden fire minutter etter 3-0-scoringen.

Livsviktige poeng
Tromsø hadde flere sjanser til å øke ledelsen etter det røde kortet, men kunne uansett juble for en overbevisende seier.

Viking rykker dermed ned til nivå to for første gang siden 1986.

Tromsø tok på sin side tre livsviktige poeng i en uhyre tett bunnkamp. «Gutan» har 31 poeng etter 27 serierunder, og fem poeng skiller ned til Aalesund under streken. Tre poeng skiller ned til Sogndal på kvalifiseringsplass.

Aalesund møter Lillestrøm, som har like mange poeng som Tromsø, mandag.

(©NTB/TV 2 Sporten)