Pappa Gjert om vidunder-barnet Jakob Ingebrigtsen: – Jeg har ikke kontroll

Jakob Ingebrigtsen har vært så god på trening at familien nesten er skremt.

SANDNES (TV 2): Med Henrik og Filip satt ut i perioder med skade og trening, er det yngstemann Jakob som har regjert på trening i løperfamilien fra Sandnes. Faktisk har 17-åringen testet bedre enn storebrødrene noen gang har gjort på den faste bakkeintervall-økten de har i Sandnes sentrum. TV 2 møtte unggutten rett før avreise til USA, der han nå er på et fire uker langt høydeopphold.

Har ikke kontroll

– Treningsformen er bra, sier Jakob i sedvanlig beskjedenhet.

Men pappa Gjert er nesten skremt over at utviklingen bare fortsetter å stige mot nye høyder.

– Har du kontroll?

– Nei, svarer han kontant.

– Ikke?

– Nei, jeg har ikke det.

– Er du usikker?

– Nei, ikke sånn, men jeg er usikker på om dette er heldig å ha såpass stor suksess som han har hatt i ung alder, sier Gjert Ingebrigtsen.

Før han utdyper hvor bekymringen ligger.

– For å sammenligne med de to andre. Filip var jo virkelig en "late bloomer", og Henrik vant jo ikke noe som helst før han var 18-19 år gammel. Mens Jakob har bare seilet på en idiotisk bølge i mange år allerede. Og vi vet jo ikke hvordan det slår ut. Jeg har ikke anelse.

– Ikke for tidlig

17-åringen selv deler selvsagt ikke pappas bekymring.

– Nei, gjennombruddet har ikke kommet for tidlig. Nå er jeg blant de beste i Norge, og neste steg blir å bli blant de beste i Europa. Skal jeg nå målet om å bli en av verdens beste løpere, så må jeg ta skritt for skritt. Og det er det jeg føler at jeg gjør nå, sier Jakob Ingebrigtsen.

Og han kan berolige de som frykter at stagnasjonen kommer nå.

– Jeg merker på farten og laktaten sammenlignet med samme tid i fjor at jeg allerede har tatt et steg opp, sier han.

Da TV 2 var til stede løp han 30x200 meter motbakkeintervaller. Snittfarten lå på mellom 31 og 32 sekunder. På første laktatmåling halvveis målte han 5,4. Etter økta var over hadde hadde han 6,9. Det regnes som meget bra, selv etter Ingebrigtsen-standard.

– Det er bra det siden farten var ganske høy. Formen er OK, gliser han.

Hetses etter Stoltzekleiven-smell

For tre uker siden vakte det likevel oppsikt da han gikk på en kjempesmell i Stoltzekleiven opp. Vaklende halvt i svime, måtte han støttes i mål av en løypevakt og pappa Gjert.

– Jeg var ikke redd, bare veldig sliten, ler han.

Pappa Gjert avdramatiserer kollapsen.

– Det er ikke farlig å kollapse i mål fordi man er sliten. Men det hadde vært farlig dersom han hadde kollapset i trappa på vei opp. Da kunne han ha falt bakover og slått seg skikkelig i hodet. Men å gå tom er udramatisk i seg selv. Han må bare lære at han ikke gir alt i alle løp. Dette var bare et showløp, og da er det unødvendig å gå så i kjelleren, sier Gjert Ingebrigtsen.

Etter smellen fikk familien mange kommentarer, både direkte, og via sosiale medier.

– Og da var det mange forståsegpåere som bare venter på det store smellet. Og de har det jo kjempekjekt når han går på en smell i Stoltzekleiven bare som en forsmak på det som kommer senere på veien, sier Gjert.

– Men vi må bare sørge for å balansere det slik at de ikke får rett, og gleden av å gni det inn.

For å gni det inn greier de utmerket godt selv i familien Ingebrigtsen. Der mobbes han for kollapsen i de brutale trappene i Bergen.

– Jakob får høre det, ja. For å si det sånn. Hvis vi kommer inn en plass der det både er en trapp og en heis, så anbefaler vi jo Jakob å ta heisen, humrer pappa.