Innbytter Martial ble Manchester United-helt i storoppgjøret

José Mourinho kunne smile bredest etter 1-0-seier mot Tottenham på Old Trafford.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se sammendrag øverst!

Manchester United-Tottenham 1-0

Toppkampen på Old Trafford lørdag ble som toppkamper flest en intens affære, med to lag som begge hadde gjort hjemmeleksene sine og som nektet sine motstandere de store sjansene.

Manchester United kunne dog juble høyest til slutt, da innbytter Anthony Martial satte inn seiersmålet etter å ha blitt stusset gjennom av Romelu Lukaku ti minutter før slutt.

– Det satt langt inne, men de fikk belønningen til slutt. Mourinho blir genierklært igjen etter at han satte inn Martial som blir den avgjørende mannen. Det er deilige tre poeng for de røde i Manchester, sa TV 2s Premier League-ekspert Brede Hangeland i studio etter kampslutt.

Mourinho: – Noen ganger kan et dårlig skudd være et vidunderlig skudd
Mourinho selv mente seieren var fortjent, og følte at spillerne responderte på Huddersfield-tapet på perfekt manér. Han bemerket også at matchvinnermålet ikke kom etter det reneste sparket på en fotball i Old Trafford-historien.

– Fra første minutt var det som om hver eneste ball var den siste i deres karriere. Det var fortjent. Det var to store lag, og begge prøvde å vinne, men begge visste at motstanderne var sterke. Det eneste laget som hadde sjanser var oss, foruten en sjanse fra Dele Alli. Vi kontrollerte, men det var en vanskelig kamp. Rashford var litt trøtt, og Martial er flink til å løpe med ballen. Han spiller bra. Og noen ganger kan et dårlig skudd være et vidunderlig skudd, sa Manchester United-sjefen.

Portugiseren benyttet også anledningen til å skryte både av Martials lagkamerater, Spurs' forsvarere og av kamplederen på drømmenes teater.

– Martial spilte bra. Rashford spilte bra. Lukaku spilte bra. Jeg skjønner ikke helt hvorfor folk stiller spørsmål ved om de er røde djevler. De spiller bra og jobber bra. De spilte mot tre gode forsvarspillere. Europas beste. Og det var også en god dommer, som kun ga ett gult kort i en så stor kamp. Moss var god, og fikk også god støtte av de andre gutta, sa Manchester United-manageren.

Anthony Martial var selvsagt fornøyd da han ble intervjuet av Sky Sports.

– Det var viktig for oss å vinne siden vi tapte forrige kamp. Manageren sa til meg at jeg skulle finne rom. Jeg vet at Lukaku er god med hodet, og jeg fant rom og scoret. Jeg vil spille, jeg vil ikke være på benken, men Rashford spilte bra. Så vi må bare score og gi målgivende, sa matchvinneren etter kampslutt.

Stillingskrig fra start
– Begge disse lagene vil vinne ligaen. Manchester City har lagt listen for storkamper. De dro til Stamford Bridge og tok tre poeng. Så begge lag må risikere noe. Det holder ikke med ett poeng, sa Erik Thorstvedt i TV 2s Premier League-studio forut for kampstart.

Og det var Manchester United som tok initiativet mot et Harry Kane-løst Tottenham i det som var en forventet stillingskrig fra start på Old Trafford, og selv om de store sjansene uteble så var både Romelu Lukaku, Ashley Young og Marcus Rashford uromomenter.

Sistnevnte forsøkte også et frispark fra distanse, som Hugo Lloris avverget ved å slå til hjørnespark. Og det var langskuddene som satt løsest i åpningshalvdelen av omgangen. For gjestene prøvde nemlig både Moussa Sissoko og Toby Alderweireld lykken, men David de Gea i vertenes bur hadde god kontroll både på det som kom rett på ham og det som hans nettvegger tok seg av.

Klønete de Gea/Jones-øyeblikk
Et lite glipptak fra de Gea kom dog etter snaue halvtimen, i en periode der Tottenham var bedre med. Han kolliderte med Phil Jones etter en tilsynelatende enkel inngrepen, og skapte en gratismulighet for Sissoko. Heldigvis for hjemmefansen, skjøt Spurs' nummer 17 ballen opp til dem i stedet for i nærheten av de Geas nettmasker.

– Tottenham har fått mer og mer kontroll hvor lenger omgangen har vart. Det er mer og mer gjestene som styrer begivenhetene utpå her, uten å komme til de store målsjansene, sa TV 2s kommentator Øyvind Alsaker drøyt ti minutter før pause.

Mauricio Pochettinos lag klarte nemlig ikke å overføre det ballmessige overtaket i de store sjansene, og kom ikke nærmere enn Eric Diers forsøk på et hjørnespark tre minutter før hvilen. Den engelske landslagsprofilen, som ble forsøkt lokket til nettopp Manchester United i sommer, måtte dog se sin variant bli plukket enkelt ned av de Gea. Dermed gikk lagene til pause på 0-0.

– De Gea slipper til å med å kaste seg, så omgangen renner ut uten noen gigantsjanser, men med en del små, sa Erik Thorstvedt i TV 2s Premier League-studio i pausen.

Lloris med farlig retur - Spurs slapp med skrekken
Åtte minutter ut i den 2. omgangen kom dog en stor sjanse. Henrik Mkhitaryan dro seg flott fri og skjøt en tilsynelatende enkel variant rett på Hugo Lloris. Men franskmannen feilberegnet, og glapp returen rett ut igjen i feltet foran seg. Der var kun en årvåken Ben Davies grunnen til at ikke Marcus Rashford fikk sette ballen i tomt nett.

Ballen forble i spill, og Mkhitaryan fikk slå et livsfarlig innlegg som kun tilfeldigheter gjorde at ikke ble en ny enorm sjanse. Spurs slet i åpningskvarteret av omgangen voldsomt med å etablere noe i nærheten av det de hadde gjort den siste halvtimen før pause, og da en time var spilt foretok Mauricio Pochettino et dobbeltbytte. Moussa Sissoko ble erstattet av Mousa Delmbélé, mens Heung-min Son gjorde plass for Fernando Llorente.

Valencia med suser og farlig visitt
Da klokken nærmet seg 65 minutter holdt publikum på Old Trafford pusten da Antonio Valencia fikk tilnærmet drømmetreff fra distanse. Manchester United-kapteinens suser gikk dog, dessverre for dem med sansen for de virkelige vidundermålene, like til side for Hugo Lloris' lengste hjørne.

Snaut ti minutter senere var Valencia farlig frempå igjen, og gikk i bakken i en situasjon der gjestenes Ben Davies og innbytter Dembélé også var involvert. Hjemmefansen ville ha straffespark, men i stedet endte en noe merkelig situasjon med gult kort til Manchester Uniteds kaptein for det dommer Jon Moss tilsynelatende vurderte som filming.

Stor Alli-sjanse - så traff Lukaku stolpen
Snaue kvarteret var det svært nære på motsatt halvdel. Christian Eriksen chippet en fantastisk pasning inn i et bakrom der Dele Alli hadde timet løpet sitt perfekt bak ryggen på Chris Smalling. Dessverre for gjestene klarte han ikke å lure de Gea, og avsluttet like til side for Manchester United-målet.

– Han kommer seg innenfor og får slengt på et bein. De Gea må bare håpe i det lengste, kommenterte Øyvind Alsaker.

I denne perioden av kampen åpnet det seg mer og mer opp, og José Mourinho kastet innpå sine første kort i Jesse Lingard for Mkhitaryan og Anthony Martial for Marcus Rashford. Og da kom også sjansene. Først foret Lingard giganten Romelu Lukaku, som headet knallhardt i stolpen.

– Det er sterkt. Det er imponerende av Manchester Uniteds nummer ni. Han må litt ut for å hente den, men allikevel klarer han å få nok kraft og klarer også å dirigere den utenfor rekkevidden til Lloris, sa Alsaker.

Martial satte inn scoringen
Den rekkevidden ble også overvunnet et par minutter senere, og da kunne ingen hindre vertene scoringen. Innbytter Anthony Martial snek seg inn bak ryggen på Spurs-stopperne da Romelu Lukaku headet ham gjennom etter et utspark fra de Gea, og alene med landsmannen Hugo Lloris gjorde franskmannen ingen feil.

– Nok en gang kommer redningen fra benken. Det er en smart bevegelse fra Martial. En glipp i konsentrasjonen til Tottenham var nok. Denne scoringen kan bokstavelig talt vise seg gull verdt for José Mourinho, kommenterte Øyvind Alsaker.

Scoringen ble nemlig oppgjørets eneste, og dermed er Manchester United tre poeng foran Tottenham i toppen av Premier League-tabellen. Manchester City spiller senere lørdag, og har to poengs margin til United og fem til Tottenham før sin kamp.

– Manchester United reiste seg etter fadesen i Huddersfield. De la en plan som var meget effektiv, hadde flest muligheter og fikk den ene scoringen som ga uhyre viktige tre poeng. En fascinerende duell i regnværet på Old Trafford, sa Øyvind Alsaker etter kampslutt.

Lik TV 2 Sporten på Facebook