KLAR FOR KAMP: Hermansson tror han vinner på knockout i første runde
KLAR FOR KAMP: Hermansson tror han vinner på knockout i første runde Foto: Jack "the Joker" Hermansson

Jack «The Joker» Hermansson går kamp mot verdenstoppen i UFC

Han fikk kallenavnet sitt fordi han smiler som en Batman-skurk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå kan «The Joker» kan bli en del av UFC-eliten dersom han vinner helgens kamp.

Hver gang svensk-norske Jack Hermansson (29) går inn i buret er det med et stort flagg. Halvparten av flagget er svensk. Den andre halvparten er norsk. Hermansson har vokst opp på Uddevalla i Sverige, men flyttet til Norge som 18-åring. Hermansson sier han føler seg like norsk som svensk.

Hermanssons første møte med kampsport fikk han startet med bryting som ni-åring. Det holdt han på med frem til han var omtrent 19 år gammel.

– Så det var vel rundt 2008, da jeg var 19 eller 20 år gammel, at jeg startet med thai-boksing og MMA, forteller Hermansson til TV 2.

Hermansson konkurrerer i UFCs middelweight-klasse som går opp til 84 kilo. Nå skal han møte Thiago Santos (33), som er rangert som verdens 15. beste i den vektklassen.

Ikke bare skal Hermansson møte en fighter i verdensklasse, men det blir med et fiendtlig publikum i ryggen. Arenaen i São Paulo har plass til omtrent ti tusen, og publikum vil nok ikke gi Hermansson mye støtte når han går inn i buret mot den brasilianske hjemmefavoritten.

Dette blir Hermansson sin femte kamp i MMA-organisasjonen UFC. Hermansson har to strake seirer, og har kun tapt én av de siste elleve kampene han har gått. Forrige gang Hermansson tapte var på samme arena, Ginásio do Ibirapuera, i São Paulo. Da han møtte brasilianske Cezar Ferreira.

TØFF MOTSTANDER: Brasilianske Thiago Santos feirer etter seier over Gerald Meerschaert i Juli.
TØFF MOTSTANDER: Brasilianske Thiago Santos feirer etter seier over Gerald Meerschaert i Juli. Foto: Rey Del Rio

– Er det et spesielt vanskelig å gå kamp mot en brasilianer i Brasil?

– Nei, jeg følte meg bra sist gang jeg tapte også. Det er alltid et sykt press å gå UFC-kamper. Når presset kommer prøver jeg bare å visualisere, tenke på kampen og teknikken min. Finne løsninger på problemer jeg tenker på i hodet, forklarer Hermansson.

Dette er MMA:

  • MMA står for "mixed martial arts" og er fullkontakt-kampsport.
  • De mest brukte teknikkene stammer fra boksing, kickboksing, muy thai, karate, brasiliansk ji-jistsu, taekwondo, judo og wrestling.
  • UFC er verdens største MMA-organisasjon og står for "Ultimate fighting championsship".
  • Kampene i UFC er tre ganger fem minutters runder, mens tittelkamper er fem ganger fem minutters runder.
  • Kampene kan vinnes ved å slå ut motstanderen (knockout), ved at dommeren stopper kampen (teknisk knockout), ved å få motstanderen til å klappe ut (submission) eller at tre dommere avgjør kampen på poeng.
  • Det er ikke lov med MMA-konkurranser i Norge

Selv om dette blir Hermanssons første møte med en rangert fighter i UFC, har han ikke gjort noe annerledes i forberedelsene. Hermansson har vært hjemme i Oslo og trent sammen med lagkameratene sine på Frontline Academy.

– For meg er det ikke noe annerledes å møte en som er veldig god eller ikke så god. Det påvirker meg egentlig ganske lite. Om de er rangert eller ikke gjør ikke noen stor forskjell i mindsettet mitt, sier Hermansson.

Selv om Hermansson har tro på egne ferdigheter, er han klar over at Santos er en farlig motstander.

Han er farlig striker og har veldig bra spark. Jeg har studert ham nøye, og jeg har trent inn en del teknikker som jeg kan bruke til kontringer, og en måte å gå aktivt inn for selv å gjøre skade.

Lagkamerat og felles UFC-fighter Emil «Valhalla» Meek (29) forteller at Hermansson har jobbet knallhardt i forkant av kampen, og sier at en seier mot en rangert fighter vil bety mye for de neste kampene.

– Jack er verdensklassebryter, og han er veldig flink til å sette opp "takedowns". MMA er ikke lenger bare en miks av forskjellige kampsporter, det er komplett game, og Jack har et veldig bra komplett game. Han bruker slag til å sette opp for "takedowns", og han gjør mye bra skade på topp. Jeg tror han vinner med knockout fra topp-posisjon eller via en submisson.

TRO PÅ SEIER: Emil Meek har tro på at lagkameraten hans vil vinne helgens oppgjør. Han går selv UFC-kamp 30. Desember. Her avbildet i forkant av sin første UFC-kamp 10. desember 2016.
TRO PÅ SEIER: Emil Meek har tro på at lagkameraten hans vil vinne helgens oppgjør. Han går selv UFC-kamp 30. Desember. Her avbildet i forkant av sin første UFC-kamp 10. desember 2016. Foto: Åserud, Lise

Meek har også noen tanker om hva neste steg for lagkameraten kan være dersom han vinner helgens kamp.

– Krzysztof Jotko (rangert som nummer 12 journ.anm) eller Uriah Hall (rangert som nummer 10 journ.anm.) hadde vært veldig kult for Jack. De er rangerte fightere som jeg tror Jack er ganske mye bedre enn, og de passer stilen til Jack veldig bra.

Hermansson har selv ikke noe sterkt ønske om hvem han ønsker seg som neste motstander dersom han vinner, men han har store ambisjoner.

– Jeg har sagt noen ganger at jeg har lyst på tittelkamp rundt 2019. Hvis jeg fortsetter å gå like mange kamper som jeg har gjort så kan det være mulig. Det er alltid mye som kan skje, men jeg håper bare på å møte bedre og bedre motstandere for hver kamp jeg vinner.

– Helt til slutt, hvordan fikk du egentlig kallenavnet «The Joker»?

Det startet med at noen kompiser på skolen som syntes jeg hadde et litt likt utseende som the Joker fra Batman, men det satte seg først da noen ropte det ut under innveiing før en av kampene mine, forteller Hermansson.

UFC-arrangementet starter 04.00 søndag morgen norsk tid.