Sjekk inntekten til Norges største idrettsstjerner

Alexander Kristoff hadde en skattbar inntekt på nesten 15 millioner kroner i 2016.

Det var tett mellom høydepunktene i sportsåret 2016. OL i Rio, VM i skyskyting på hjemmebane og fotball-EM i Frankrike var noen av toppene.

Magnus Carlsen ble verdensmester i New York, Filip Ingebrigtsen tok EM-gull, Tiril Eckhoff og Johannes Thingnes Bø gikk til topps i Holmenkollen, Ada Hegerberg ble kåret til «årets kvinnelige fotballspiller i Europa» for sesongen 2015/16, Henrik Kristoffersen herjet i slalåmbakken, Mats Zuccarello Aasen ble poengkonge i New York Rangers og håndballjentenes skuffelse etter OL ble fort glemt etter EM-finalen mot Nederland i desember.

Men det var ikke bare fryd og gammen. To norske skiløpere ble dopingtatt, Per-Mathias Høgmos gutter fikk en alt annet enn smooth start på VM-kvaliken, Petter Northug gikk på en real høydetreningssmell og det bare bare krøll da Edvald Boasson Hagen skulle trekke opp Alexander Kristoff i spurten i Doha-VM.

Felles for de største norske idrettsstjernene er at de tjener godt på å underholde Norges befolkning. Nylig kåret Sponsor Insight Norges ti mest populære idrettsutøvere. Marit Bjørgen toppet listen foran Aksel Lund Svindal, Ole Einar Bjørndalen, Therese Johaug, Petter Northug, Kjetil Jansrud, Heidi Weng, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø og Cecilia Brækhus.

Johaugs formue vokser
Bjørgen fikk en pangstart i comebacksesongen. Hun vant åpningsrennet på Beitostølen og ble seinere i sesongen VM-dronning i Lahti. Bjørgen er også blant dem som har høyest skattbar inntekt av idrettsstjernene i Norge. 37-åringen sto oppført med en inntekt på 2 904 485 millioner kroner i 2016. Bjørgens formue er 37 109 385 millioner kroner

Therese Johaug fikk hele sesongen spolert da hun testet positivt på det anabole steroidet closebol i september. I oktober banket hun i bordet og erklærte seg uskyldig. Til tross for dopingsaken rant pengene inn på kontoen til jenta fra Dalsbygda. Johaug står oppført med en skattbar inntekt på 3 125 976 millioner kroner i 2016. Johaugs formue er 48 633 671 millioner kroner. Den har vokst med over 11 millioner siden 2015.

Martin Johnsrud Sundby ble utestengt i to måneder etter å ha puttet ni ganger tillat dose astmamedisin i et forstøverapparat. Sundby sonet dommen før sesongstart og var tilbake på vinnersporet under mini-Touren i Lillehammer i desember. Pengemessig ble det et bra år for Sundby. Røa-karen står bokført med en skattbar inntekt på 2 387 929 millioner kroner og en formue på 10 862 473 millioner kroner i 2016.

Northugs formue minker
Petter Northug gjorde sine saker bra og ble nummer to i verdenscupen i 2015/16-sesongen. 2016/17-sesongen ble spolert i etterkant av en høydesamling i Val Senales. Da Northug var tilbake i Norge og lavlandet, følte skistjernen seg i superslag og trente for hardt. I stedet for å gå verdenscup-renn måtte Northug sitte på sofaen i månedene før Lahti-VM. Til tross for at 2016 avsluttet på verst tenkelige måte, kan Northug i det minste glede seg over at pengene trillet inn på kontoen. Mosbyggen står oppført med en skattbar inntekt på 5 721 353 millioner kroner. Northugs formue er 13 936 871 millioner kroner. I 2015 hadde han en skattbar inntekt på 15 millioner kroner og en formue på 18 millioner kroner.

Skiskytterne hadde også et bra år økonomisk. Tarjei Bø tjente mest av alle med en skattbar inntekt på 4 585 190 millioner kroner. Han står oppført med en formue på drøyt 8,5 millioner kroner. Lillebror Johannes hadde en skattbar inntekt på 3 024 579 millioner kroner, mens Emil Hegle Svendsen måtte nøye seg med 1 106 132 millioner kroner. Svendsen har imidlertid litt i banken. Formuen hans er på drøyt 11 millioner kroner.

For sykkelproffen Alexander Kristoff ble det også et godt år inntektsmessig, selv om de store resultatene uteble. Kristoff hadde en skattbar inntekt på henholdsvis 14 914 675 millioner kroner. Edvald Boasson Hagen måtte nøye seg med 1 465 224 millioner kroner, men har til gjengjeld en formue på over 18 millioner kroner.

Kristoff tjente mest av de største idrettsprofilene i landet, ca. tre millioner mer enn nummer to på listen, seileren Kristian Nergaard.

Sjakk-suksess
Få norske idrettsutøvere har tjent mer penger enn Patrick Thoresen i løpet av karrieren. I 2015 forlot han russiske SKA St. Petersburg og dro til Djurgården. Seinere var han også innom ZSC Lions. Thoresen står oppført med en skattbar inntekt på 7 104 339 millioner kroner i 2016. Thoresen formue er nesten 52 millioner kroner.

Magnus Carlsen ble verdensmester i New York etter en nervepirrende kamp mot Sergej Karjakin. Sjakk-suksessen har gjort Carlsen til en svært rik mann. Lommedalen-karen står oppført med en skattbar inntekt på 9 305 349 millioner kroner i 2016. Formuen til Carlsen er 20 935 806 millioner kroner.

2016 ble et jubelår for Henrik Kristoffersen, i hvert fall frem til sponsorkonflikten med Skiforbundet. Kristoffersen ble den første som vant slalåmrennene i Adelboden, Wengen og Kitzbühel i en og samme sesong. I november saksøkte han Skiforbundet for å få en tilsvarende sponsoravtale som Aksel Lund Svindal. Kristoffersen står oppført med Østerrike som bosted og uten skattbar inntekt til Norge.

Kjetil Jansrud er blant idrettsstjernene som tjente aller best i 2016. Han hadde en skattbar inntekt på 6,6 millioner kroner.

PS! Skattelistene viser netto inntekt og netto formue – etter alle fradrag som man skattemessig har krav på. I tillegg viser de hva man har betalt i skatt.