Petter Northug avslører sin hemmelige høyde-oppskrift

32 dager i høyden og seks dager i Syden. Slik legger Petter Northug jr. grunnlaget for det som skal gi toppresultater i OL i Sør-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens stadig flere landslagsløpere kutter ut trening i høyden så går Petter Northug jr. stikk motsatt vei.

– 32 dager i strekk er ny personlig rekord. Jeg har hatt lange høydeopphold før mesterskap før også, som foran VM i Val di Fiemme, men det har aldri vart over 30 dager, sier Northug jr. til TV 2.

Northug jr. er i Val Senales med sitt Team Northug, som blant annet betyr Chris Jespersen. Også han vil til OL.

«Bibel» på mobilen

Det er ikke tilfeldig at skikongen satser på slike ekstremt lange høydeopphold.

Til TV 2 tar han opp mobilen og viser oss grunnen til sin overbevisning.

DETTE OVERBEVISTE NORTHUG: Den røde prikkete linjen har sørget for at det blir høyderekord.
DETTE OVERBEVISTE NORTHUG: Den røde prikkete linjen har sørget for at det blir høyderekord.

Dette er forskning gjort på Olympiatoppen som ligger bak dette her. Petter forklarer oss hva disse kurvene betyr:

– Jeg er ute etter å øke blodvolumet, hvis du ser den røde, prikkede linjen så ser du at det er veldig mye aktivitet fra uke tre og uke fire. Da får du skikkelig effekt. Det er ikke slik at jeg bare føler at effekten er stor med lange høydeopphold, jeg måler jo blodvolumet før jeg drar hjemmefra og når jeg er tilbake. Så dette kan dokumenteres.

Flere kutter ut høydeopphold

– Men du er altså lenger og lenger i høyden, mens flere er her mye kortere og mange kutter faktisk helt ut høydeopphold?

– Nå skal det sies at det er jo individuelt hvordan høydeeffekten slår ut. Jeg for min del har vært så mye i høyden og det har gitt meg så mye hjelp i det å kunne gå fort på ski. Og jeg har jo på sett og vis funnet en glede i dette «høydelivet» fordi jeg vet at det er avgjørende for meg med tanke på å prestere det lille ekstra, forklarer Petter Northug jr.

Lytter på Bjørndalen

– Jeg har vært mye i høyden i min karriere og jeg liker å prøve nye ting, eksperimentere litt, som lengre opphold for å se om det kan gi enda bedre prestasjoner på ski, forklarer Northug jr.

Selv om han selv har skaffet seg solid erfaring på høydeopphold, så er det et par mann han lytter til:

– Jeg har stort sett forholdt meg til Erlend Hem på Olympiatoppen og Ole Einar Bjørndalen. De kan begge mye kunnskap og det er nyttig å spørre de og samtidig teste ut mine erfaringer på de to.

«Hvilerekord»

Petter Northug jr. har også satt en annen personlig rekord under dette treningsoppholdet i Italia: Han har - uten å være syk - hatt to hviledager på rad!

– Det er viktig å lytte til kroppens signaler og jeg må være veldig nøye med å komme hjem med overskudd. Og da trengs det hvile! Det som er fint med å være så lenge som jeg er her nå, er at jeg får god tid til skikkelig trening i høyden. For du trenger 10-12 dager på å bli skikkelig akklimatisert før kroppen er klar for påkjenningen, som det er å trene skikkelig her.

Rett fra Val Senales til Syden

Før sist sesong gikk Petter Northug jr. på en skikkelig smell da han trente for hardt rett etter et høydeopphold. Det ødela mye av sesongen.

– Hva gjør du for å være trygg på at du ikke gjør samme feilen igjen?

– Jeg håper jo å gjøre ting litt riktigere nå. Du trenger faktisk mange dager på å akklimatisere deg til til lavlandet også etter så mange dager i høyden - før du kan trene hardt igjen. I fjor var jeg for ivrig, følte meg pigg og kjørte for hardt. Det er viktig å avslutte høydeopphold med overskudd og så ta det helt piano ei ukes tid. Så jeg drar nå rett herfra til varmere strøk i seks dager.

– Til Syden?

– Jeg skal ikke på badeferie.

– Hva er filosofien bak 32 dager i høyden og rett til syden?

– Selv om jeg skal slappe av så er det seriøs samling med lett trening og fysioterapeut på plass. Etter å ha fått igjen varmen i kroppen så er det direkte til Bruksvallarna hvor det blir trening og sesongstart. Så håper jeg å vise såpass på Beitostølen at jeg går verdenscupåpningen i Finland - og der er det på tide å gå fort på ski, sier Petter Northug jr.