SKEPTISK: Mathias Fredriksson stiller spørsmål ved THerese Johaugs dopingforklaring.
SKEPTISK: Mathias Fredriksson stiller spørsmål ved THerese Johaugs dopingforklaring. Foto: Richardsen, Tor

Svensk profil stiller spørsmål ved Johaugs dopingforklaring: – Hele historien har ikke kommet ut

Den tidligere svenske skiløperen Mathias Fredriksson mener Therese Johaug ikke har fortalt hele sannheten om sin positive dopingprøve.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mathias Fredriksson er et kjent navn for de fleste langrennsinteresserte. Den tidligere klassisk-spesialisten har både OL og VM-medaljer på CV-en, og vant i tillegg verdenscupen sammenlagt tilbake i 2003.

Etter at han la skiene i garasjen for fem år siden har den frittalende svensken vært langrennsekspert for SVT, hvor han har blitt en stor TV-profil.

– Dommen er rett

I et stort intervju med Expressen lørdag går 44-åringen blant annet hardt ut mot Therese Johaug og det norske skilandslaget. Her antyder han at Norges Skiforbund bevisst har mørkelagt dopingsaken.

På spørsmål om hva han synes om Johaugs atten måneder lange dopingdom, er Fredriksson heller ikke i tvil:

– Jeg synes det var rett. Det er et anabolt steroid vi snakker om. Så kan man ha meninger om hvordan det havnet i kroppen hennes, men det er beviselig funnet i kroppen, sier Fredriksson til Expressen.

I sommer ble det kjent at Johaug mister hele kommende sesong som følge av sin utestengelse. Det betyr også at OL i Sør-Korea går fløyten. Det overrasker Fredriksson.

– Jeg trodde nok at hun skulle få delta i OL, men samtidig så forstår jeg at man velger den linjen og virkelig viser at det ikke er OK å ta anabole steroider.

– Det er ikke sannsynlig

Fredriksson er ikke sikker på at alle detaljer rundt dopingsaken har kommet ut. I intervjuet med Expressen sår han tvil om Johaugs forklaring.

– Jeg håper at de som utstedte dommen vet alt. Men jeg er ikke helt sikker på at alt har sett offentlighetens lys. Jeg vil snarere si at det trolig ikke har det.

– Altså, det her med leppesalven, som tydeligvis var merket med dopingadvarsel. Uansett om de sier at de ikke har sett det, så lyder det veldig, veldig merkelig at både en lege og Therese skulle ha oversett det.

Svensken trekker linjer til Martin Johnsrud Sundby og dopingdommen nordmannen fikk like før Johaug-saken dukket opp.

– Med tanke på den posisjonen som Norge var i med hele Sundby-greien, at man da går til et apotek i Italia og kjøper en salve som er merket med et stort skilt som informerer om at det inneholder dopingpreperat. Selvfølgelig er det mulig, men det er ikke sannsynlig.

– Jeg er ikke sikker på at alt har kommet frem der.

På spørsmål om han tror at Johaug lyver, blir imidlertid svensken litt mindre bombastisk.

– Nåja, men jeg er ikke sikker på at hele historien om hvordan det gikk til, har kommet ut.

Johaug har hele tiden vært klar på at hun skal tilbake igjen i verdenstoppen når dopingdommen er sonet. Det har det tidligere svenske skiesset stor tro på at hun vil klare.

– Absolutt og jeg tror hun kan bli like bra som tidligere.