Avsløringen av Hollywood-mogulen Harvey Weinstein som en notorisk overgriper som har brukt sin makt til å seksuelt trakassere kvinnelige skuespillere og modeller i årtier, har skapt en sirkler i vann-effekt.

Kvinner over hele verden har brukt emneknaggen #metoo i sosiale medier til å belyse størrelsen på problemet med seksuell trakassering.

Nå gjør også tidligere gullvinner i OL, McKayla Maroney, det samme.

Twitter har 21-åringen lagt ut en uttalelse der hun forklarer hvordan lege Larry Nassar ved det amerikanske turnlandslaget skal ha seksuelt misbrukt henne siden hun var 13 år.

Larry Nassar fotografert i retten.
Larry Nassar fotografert i retten. Foto: Jeff Kowalsky

Maroney sier hun gjør dette for å vise at seksuell trakassering finner sted overalt i samfunnet der en maktposisjon åpner for muligheten til misbruk.

– Trodde jeg skulle dø den kvelden

Maroney, som nå ikke er turner mer, vant OL-gull i lagkonkurransen i London i 2012 og sølv i hopp. Hun forteller at misbruket av henne startet da hun var 13 år og for første gang ble invitert på treningsleir med turnlandslaget.

– Han sa det var en nødvendig medisinsk behandling han hadde utført på pasienter i 30 år, forteller Maroney.

Den verste hendelsen for henne var da hun reiste til Tokyo som 15-åring for å delta i VM. Hun fikk en sovepille av dr. Nassar.

– Det neste som skjedde var at jeg var alene med ham på hotellrommet og fikk en «behandling». Jeg trodde jeg skulle dø den kvelden.

Aly Raisman kritiserer turnforbundets håndtering av skandalen med Larry Nassar.
Aly Raisman kritiserer turnforbundets håndtering av skandalen med Larry Nassar. Foto: Michael Loccisano

Larry Nassar er nå ferdig som lege. I juli sa han seg skyldig i barnepornografi-anklager og venter på domsavsigelsen i den saken. Samtidig er han tiltalt i Michigan for 33 tilfeller av seksuell mishandling.

Amerikanske medier rapporterer at minst 140 kvinner har sagt at de er blitt mishandlet av Nassar. Minst 125 av disse har saksøkt ham.

Forbundet får kritikk

Saken med Nassar har slått ned som en bombe i turnmiljøet. I mars måtte direktør Steve Penny i USA Gymnastics gå av som følge av skandalen. Nassar jobbet med det amerikanske turnlandslaget fra 1995 til 2015.

En granskning av USA Gymnastics har konkludert med at forbundet trenger en total kulturendring der sikkerheten til utøverne settes foran medaljer i VM og OL.

Forbundets håndtering av skandalen har fått kritikk av Aly Raisman, som var kaptein for USA i London og Rio. Hun mener ledelsen har gjort mer for å dysse ned det hele og beskytte seg selv enn de har gjort for å hindre at noe slikt skjer igjen.

– De på toppen må være bedre. Jeg blir lei meg. Jeg støtter ikke hvordan USA Gymnastics håndterer dette nå, sa Raisman i august.