Sprudlende Ødegaard med praktscoring og utsøkt assist mot Tyskland: – Han er vår lille diamant

Tyskland var storfavoritter – men Norge har Martin Ødegaard.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge U21 – Tyskland U21 3-1:

Marienlyst stadion/Bergen (TV 2 Sporten):

Tysklands U21-gutter tok oppskriftmessig ledelsen, men anført av en sprudlende Martin Ødegaard (18) slo Norge nådeløst tilbake og slo de regjerende EM-mesterne 3-1 i Drammen.

Først var Ødegaard involvert i Morten Thorsbys 1-1-scoring, før han på egenhånd lekkert satte inn 2-1-scoringen på egenhånd.

Se Thorsbys to scoringer og Ødegaard utsøkte målgivende pasning og scoring i kampsammendraget øverst!

20 minutter før slutt serverte Ødegaard Thorsby igjen med en utsøkt pasning før 3-1-scoringen.

Ødegaard: – Utrolig deilig
– Det var utrolig deilig. Dette trengte vi alle mann. Vi har vært langt nede etter at vi tapte sist, og det var deilig å slå hardt tilbake, sa Ødegaard, som beskrev sin utsøkte målgivende pasning til Morten Thorsby slik:

– Han er verdens beste til å dempe på brystet, så da er det bare å slå ballen opp til ham så tar han den ned, gliste Ødegaard, som gjentok at han ikke føler noe press for å komme på A-landslaget.

– Vi har hatt en fin utvikling i Heerenveen og fått noen gode opplevelser. Vi møtte mange gode spillere mot Tyskland, men de skapte ikke mye, og vi var gode når vi hadde ballen. Det er ikke så mye å si til Lagerbäck. Jeg håper at han koste seg og likte det han så, sa banens store lille gigant til TV 2 Sporten.

Morten Thorsby var strålende fornøyd etter Tyskland-bragden.

– Som Martin sa så var dette utrolig digg. Alle gutta på laget hadde ventet på denne seieren. Det var utrolig gøy å vise kvaliteten som bor i laget. Både jeg og Martin har hatt en fin utvikling i Heerenveen. Dette var utrolig gøy, sa tomålsscoreren til TV 2 Sporten.

Trener Leif Gunnar Smerud mente spillerne på U21-landslaget endelig fikk vist hva de er gode for.

– Jeg er imponert over det svaret på tiltale fra noen av våre beste spillere. De fikk et svar på hvor gode de kan være, og det var kult å se, sa treneren til TV 2 Sporten.

På tribunen satt landslagssjef Lars Lagerbäck og så Ødegaard i perioder leke seg med tyske stjerner.

PÅ TRIBUNEN: Lars Lagerbäck.
PÅ TRIBUNEN: Lars Lagerbäck.

– Det var strålende gjort av vår lille diamant. Det var en liten finte som gjorde at halve det tyske laget skled som på isen, og så satte han ballen i mål. Det er ingen andre norske spillere som Ødegaard. Martin Ødegaard skal være med i Lars Lagerbäcks tropp fremover, det er det ingen tvil om. Mot Tyskland var Ødegaard i en helt egen klasse, slo TV 2-ekspert Jesper Mathisen fast etter Ødegaards 2-1-scoring.

– Det var en varmesøkende pasning fra Ødegaard til Morten Thorsby. Pasningen fra Ødegaard var i ypperste verdensklasse, og avslutningen var rett og slett klasse den også, sa Mathisen om Norges 3-1-scoring.

Kommentator Marius Skjelbæk var mektig imponert over det Martin Ødegaard og Norges U21-mannskap viste mot U21-fotballstormakten Tyskland, som nesten utelukkende bestod av Bundesliga-proffer.

– Martin Ødegaard skled rundt på gressmatta som en elegant skøyteløyper. Og det er kanskje ikke så rart, når han spiller for en klubb i skøytebyen Heerenveen, sa TV 2-kommentator Marius Skjelbæk om 18-åringens innsats.

– Tyskland ble snurrer rundt med og tidvis i andreomgang hold Norge fullstendig lekestue. Dette var en kjempebragd av U21-landslaget, sa kommentatoren.

– Dette var et eventyr av en fotballkamp, og størst av dem i alle i eventyret: Martin Ødegaard, sa Mathisen etter kampslutt.

Tok oppskriftsmessig ledelsen – så slo Norge tilbake
Tyskland dominerte kampen fullstendig og skapte en rekke sjanser de første 30 minuttene.

I det 31. minutt sprakk nullen for Norge. Tysklands Cedric Teuchert kunne vakkert bredside gjestene i ledelsen 1-0 etter et vakkert angrep.

– De norske spillerne var opptatt av at scoringen var offside, men det var det ikke. Tyskland tok en fortjent ledelse, konkluderte TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Like etter scoringen kunne Norge slått tilbake umiddelbart. Men Martin Ødegaard måtte se sitt skudd fra rundt omlag 16 meters hold gå like utenfor.

Og like før pause scoret Norge. Morten Thorsby skled inn 1-1 rett før pausesignalet. Det var en fullt fortjent utligning, mente TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

– Scoringen kom etter fantastisk norsk spill. Det var fortjent etter en omgang som var meget bra av Norge. Tyskland hadde ballen mest, men det norske laget hevet seg betraktelig utover i omgangen, mente Mathisen.

Ødegaard gjorde alt selv
Drøye ti minutter etter pause viste Martin Ødegaard hvilke kvaliteter som bor i ham.

Unggutten ble spilt fri på kanten, og stormet inn i 16-meteren. Han fintet bort et par tyske motstandere før han lekkert plassert ballen i lengste hjørnet og sendte Norge i ledelsen 2-1.

– Det var strålende gjort av vår lille diamant. Det var en liten finte som gjorde at halve det tyske laget skled som på isen, og så satte han ballen i mål. Det er ingen andre norske spillere som Ødegaard. Martin Ødegaard skal være med i Lars Lagerbäcks tropp fremover, det er det ingen tvil om, slo Jesper Mathisen fast.

I det 66. minutt kunne Norge gått opp til 3-1. Henrik Rørvik Bjørdal dundret til fra omlag 30-40 meters hold, og ballen føk i stolpen og ut.

– Det er der ble nesten årets kremmerhus på Marienlyst, sa Jesper Mathisen om det forrykende langskuddet.

I det 70. minutt scoret Norge igjen. Martin Ødegaard fant lagkamerat Morten Thorsby med en utsøkt pasning. Thorsby kjempet inn Norges 3-1-scoring fra kloss hold.

– Se på den raketten av en pasning. Det var en varmesøkende pasning fra Ødegaard til Martin Thorsby. Pasningen til Ødegaard var i ytterste verdensklasse, og avslutningen var rett og slett klasse den også, sa Mathisen om Norges 3-1-scoring.

Flere mål ble det ikke i kampen, og Norge slo de regjerende europamesterne overraskende 3-1 i Drammen.

Før kampen:

Tyskland er regjerende europamester. Tyskerne slo Spania 1-0 i finalen i sommer og tok hjem sin andre EM-tittel.

Norges U21 menn hadde imidlertid før kampen aldri tapt for Tyskland U21 tidligere. De to eneste kampene mellom de to lagene ble spilt i 2000 og 2001. Første oppgjør endte 2-2, det andre vant Norge 3-0.

Tyskland hadde før kampen mot Norge kun spilt to kamper i kvalifiseringen. Først vant de unge stjernene bare 1-0 mot Kosovo på hjemmebane, før de knuste Aserbajdsjan 6-1.

Norge har hatt en trøblete innledning på kvalifiseringen og stod før kampen kun med to fattige poeng på fire kamper. Etter å ha blitt bokført med to tap mot Kosovo, 0-3 på Marienlyst (etter ulovlig bruk av Kristoffer Ajer) og 2-3 på bortebane, kom Norge fra to 0-0-kamper mot Israel og Irland. Norge var dermed før kampen mer eller mindre helt ute av kampen til å sikre seg avansement.

Slik startet lagene:

Norges lag (5-4-1): Sondre Løvseth Rossbach – Erlend Dahl Reitan, Andreas Schjølberg Hanche-Olsen, Kristoffer Vassbakk Ajer, Ulrik Yttergård Jenssen, Birk Risa – Martin Ødegaard, Julian Ryerson, Iver Tobias Rørvik Fossum, Morten Thorsby – Henrik Rørvik Bjørdal

Tyskland (4-3-3): Nübel – Stenzel, Tah, Baumgartl, Henrichs – Ochs – Eggestein, Kehrer, Hartel – Platte, Teuchert