Islendingenes suksess motiverer: – Det er dit vi vil

Mens Norge sliter tungt i VM-kvalikken, leder Island sin gruppe og er på god vei mot nok et mesterskap. Det motiverer de norske spillerne.

Øverst ser du islendingene herje med Tyrkia i Istanbul!

Det islandske landslaget tok seg til en meget imponerende og overraskende kvartfinale i fjorårets EM-sluttspill under Lars Lagerbäcks ledelse, men etterfølgeren Heimir Hallgrímsson har fortsatt den islandske suksessen i Europa.

Fredag slo de Tyrkia 3-0 i Istanbul og tok dermed et langt steg mot VM i Russland neste sommer.

Det er et mesterskap de norske spillerne må følge gjennom tv-skjermen. Men islendingenes suksess gir ekstra motivasjon inn mot søndagens kamp mot Nord-Irland og neste kvalifisering, hevder kaptein Stefan Johansen.

Lover nytt mesterskap

– Jeg tror vi skal bli vanskeligere å slå fremover. Å se på Island gir motivasjon. Det er dit vi vil, sier en friskmeldt landslagskaptein til TV 2.

– Kan vi sammenligne oss med dem?

– For øyeblikket er det vanskelig. De ligger på førsteplass og vi på fjerdeplass. Men de har ikke bedre forutsetninger enn oss.

– Men de har kanskje bedre fotballspillere?

– Vi får se da, sier Fulham-spilleren. – Til neste år...

Johansen forteller at de nordiske lagenes suksess inspirerer.

– Når ikke vi klarer det, er det en stor inspirasjon at andre nordiske lag kvalifiserer seg. Det er alltid en snakkis i gruppen. Vi vet at vi har en vei å gå, men det gir oss motiviasjon å se at det er mulig.

Han røper at han har fulgt nøye med på Islands utvikling.

– De er først og fremst et solid lag. Når man møter dem er de vanskelig å bryte ned, de jobber steinhardt for hverandre. I tillegg så vet de hva de er gode på offensivt, de har et klart innarbeidet spillemønster.

– Hvor lang tid trenger Lagerbäck for å få til det samme her?

– Vanskelig å si, men vi jobber på. Vi satser på at det skal skje ganske fort. Vi må stadig ta steg både på klubber og landslaget, og så skal det bli bra. Vi satser inn mot neste kvalikk, og da skal vi til et mesterskap, sier Johansen bestemt.

– Vi skal egentlig være ganske mye bedre enn dem

Ole Selnæs, som til daglig spiller i franske Saint-Etienne, har også gjort seg opp noen tanker vedrørende islendingens suksess.

– Det er utrolig imponerende, rett og slett. De har jobbet godt over flere år på Island og det høster de fruktene av nå. De har et fantastisk opplegg for yngre spillere. Det er veldig profesjonelt og det er noe vi kan lære av i Norge.

Til tross for Norges langvarige svake resultater mener han at Norge egentlig bør være bedre enn islendingene.

– Vi skal egentlig være et ganske mye bedre lag enn dem, men det de har levert de siste to har vært mye bedre enn det vi har levert. Det er for dårlig av oss, rett og slett.

– Hva skal til for at vi når opp til samme nivå?

– Vi har absolutt ting som må rettes på. Samtidig har vi mange gode, unge spillere ute i Europa nå. Men vi kan bli bedre til å legge til rette for unge spillere. Der har vi ganske mye å lære i forhold til andre nasjoner.