Riise om Gerrard-konflikten, forholdet til faren og «PR-kåt» mor

John Arne Riises beskjed til Steven Gerrard falt ikke i god jord hos Liverpool-kapteinen. 37-åringen forteller om sine private problemer og den tunge Liverpool-avskjeden i sin nye biografi.

John Arne Riise er for tiden aktuell med biografien «Fordeler og ulemper ved å være John Arne Riise». Der forteller han om da han måtte legge seg flat for en av tidenes største legender i Liverpool.

37-åringen fra Ålesund har spilt med store fotballnavn som Xabi Alonso, Fernando Torres, Francesco Totti og Daniele De Rossi, men det er Steven Gerrard han vurderer som sin beste lagkamerat.

Se det store intervjuet med Riise i videovinduet øverst!

– Det var under kampens hete, og jeg hadde flere sånne episoder, også med Jamie Carragher, som skrek hele tiden. Gerrard ropte et eller annet på sin scouse-dialekt, og jeg så på kroppsspråket og blikket hans at han var jævlig forbannet. Jeg var frustrert over noen egen involveringer og ba ham holde kjeft. Det var rett før pause, og det er sånn som skjer og som blir glemt, forteller Riise til TV 2.

Men Liverpool-kapteinen, som satt ved siden av Riise i garderoben, hadde ikke glemt og konfronterte den norske backen med svaret han hadde gitt.

– Da la jeg meg paddeflat. Det er ikke sånn man skal gjøre, så jeg måtte beklage. Det var som satt ganske langt inne for ham, så da var det bare å legge seg flat. Det har med respekten jeg har for ham. Han er den beste jeg har spilt med, og vi var gode kamerater. Det var bare å sette seg ned og være stille, sier han.

– Jeg har ikke vært årets far
Riise har en lang karriere i klubber som Monaco, Liverpool, Fulham og Aalesund, men privat har ikke alt gått på skinner. Han har to skilsmisser bak seg, der begge eks-konene flyttet hjem til Norge sammen med barna.

– Barna var kanskje det tøffeste å skrive om fordi jeg har tre barn som jeg ikke har oppdratt. I begge de to tidligere ekteskapene var vi skilt før barna ble to-tre år. Folk spør meg om hvordan det er å vært borte fra dem, men jeg skjønner ikke selv. Du lever i boblen din, sier trebarnsfaren, og fortsetter:

– Jeg kunne ikke vært der noe mer, for når man skiller seg, så går man hvert til sitt, men jeg har absolutt ikke vært årets far. Jeg har ikke vært faren som jeg skulle ønske jeg hadde vært, men jeg håper å ta igjen det tapte når det roer seg. Det er sårt å tenke på at jeg ikke har vært der på første skoledag eller når de har oppnådd noe. Det er et område hvor jeg har skuffet.

– Ble nektet å gå i farens begravelse
I biografien forteller han også om forholdet til sin egen far.

– Jeg tenker tilbake på ting han ikke gjorde for oss, men samtidig vet jeg hvor fotballinteressert han var. Jeg skulle ønske han levde nå, for han var så ekstremt fotballinteressert. Vi kunne fått et bra forhold, og det var tungt å innse det og skrive om det. Du går inn i noen tanker du ikke vil snakke om.

Riise var fersk utenlandsproff i Monaco og bare 18 år gammel da faren døde. Moren Berit Riise nektet sønnene å gå i farens begravelse, forteller Riise.

– Det var vanskelig, men jeg forstår mamma hundre prosent. I etterkant tenker jeg at skulle jeg dratt i begravelsen, men situasjonen var som den var. Jeg var også proff i utlandet. Innerst inne vet jeg at det ikke hadde vært riktig å være der. Akkurat der støtter jeg mamma, selv om det er sårt. Det er utrolig trist å tenke på, men man må ta noen valg. Jeg skulle vært der, sier han.

Berit Riise mener sønnens versjon ikke stemmer.

– Det stemmer ikke. Det er totalt feil. Den avgjørelsen ble tatt i samsvar med begge guttene, sier hun til TV 2.

John Arne Riise omtaler moren om «PR-kåt» i biografien.

– Jeg tror mamma forstår det på en måte. Det er sikkert ikke noe moro å lese at sønnen tenker det, men det er sånn jeg opplevde det, PR-kåt og oppmerksomhetssyk. Jeg gjorde ting bevisst for å få skriverier, og det tror jeg mamma også har gjort, sier Riise, som tidligere hadde moren som agent.

– Hun har utnyttet situasjonen til min, hennes og vår fordel. Jeg sier i boken at alt jeg ville var at mamma skulle være mamma, ikke alt annet. Vi hadde aldri en mor-sønn-samtale. Mamma var og er fremdeles en stabeis. Hun vet hva hun vil ha. Hun måtte kjempe med mannfolka for å få ungene frem og hun gikk i krigen, sier mannen med 110 landskamper for Norge.

Berit Riise ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra sønnen.

– Det er hans bok og hans betraktninger, sier hun.

Riise: – Burde blitt i Liverpool
John Arne Riise ble Liverpool-spilleren sommer 2001. Han tok Premier League med storm, og spilte fast under både Gérard Houllier og Rafa Benítez. I 2008 opplevde han en av sine største nedturer som fotballspiller.

– Jeg fikk beskjed om å komme til Benítez' kontor, og det hendte titt og ofte at han ville snakke med spillerne. Da sa han rett ut at vi burde gå hver til vårt, og jeg respekterer han enda mer for at han var dønn ærlig, men du går inn smilende og får den slengt i fleisen. Jeg visste ikke hva jeg skulle si.

Riise forteller at han forlot treningsanlegget på Melwood gråtende i bilen, men ble beroliget av agenten med at han hadde opparbeidet seg et så stort navn i Liverpool og Premier League at store klubber ville vært interessert.

Foto: Pilar.
Foto: Pilar.

– Jeg hadde ett år igjen av kontrakten og kunne kjempet på, men jeg visste at Andrea Dossena kom. Han ville i hvert fall fått seks måneder før jeg fikk sjansen igjen, og så lenge kunne jeg ikke sitte på benken, sier han.

– Men hadde jeg visst hvor dårlig Dossena var, hadde jeg blitt, legger han til.

– Kom som en storsignering
Dossena, som kom fra Udinese, ble aldri en stor suksess på Anfield. Fábio Aurélio spilte en sesong uten de store skadeproblemene og leverte godt spill. Riise fant seg etter hvert til rette i Roma under Claudio Ranieris ledelse.

– I motsetning til i Liverpool, så kom jeg til Roma som en storsignering. Jeg ville bare bort fra England, for jeg hadde ikke klart å spille i Premier League med en gang. Å få spille under Totti var en stor faktor, men jeg slet i begynnelse med spillestil, varmen og språket. Det tok tjue kamper før jeg scoret det første målet mot Inter. Da løsnet det, forteller Riise.

37-åringen er spent på mottakelsen av biografien.

– Jeg håper folk kan bli bedre kjent med meg og forstå mine valg bedre, se hvem jeg er som person og hva jeg oppnådde. Jeg tror ikke mange har eller kommer til å oppnå det samme som meg, sier Riise til TV 2.