Norge lekte seg til historisk seier

Mohamed Elyounoussi scoret tre mål mot San Marino i Norges største seier siden 10-0-seieren over samme motstander i 1992.

San Marino - Norge 0-8

Se alle de åtte norske scoringene i Sportsnyhetene i videovinduet øverst!

Norge slet med å bryte ned San Marino hjemme på Ullevaal, men det gikk lekende lett borte. Etter bare 17 minutters spill sto det 3-0, takket være ledermålet til Markus Henriksen og Joshua Kings dobbel.

Mohamed Elyounoussi økte til 4-0 før pause, og samme mann ordnet kveldens femte i starten av andre omgang – begge målene etter frispark. Innbytter Ole Selnæs la på til 6-0, før Elyounoussi headet inn sin hat-trick-scoring til 7-0. Like før slutt banket Martin Linnes inn 8-0, som ble sluttresultatet i VM-kvalifiseringens siste bortekamp.

Det var Norges største seier siden 10-0-seieren over San Marino i 1992, og den største triumfen på bortebane noensinne. Det var også den første borteseieren siden 1-0 mot Bulgaria for to år siden.

– Det var en fin gjennomført kamp av Norge, som hadde full kontroll fra første til siste minutt. De gjenreiste ikke noe ære etter Tyskland-kampen (0-6-tap), men det er en god følelse for spillerne, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen, og fortsetter:

– Kampen var overbevisende, solid og profesjonelt gjennomført. San Marino er San Marino, men det er mange som har slitt med å avgjøre så tidlig.

Mohamed Elyounoussi ble kampens store spiller med sine tre mål, Norges første hat-trick siden Steffen Iversen gjorde det samme mot Malta i 2007.

– Det føles selvfølgelig godt å score mål, og ekstra spesielt når det blir tre. Det er deilig, sier Elyounoussi til TV 2.

– Vi visste at San Marino ville ligge lavt og gjøre det vanskelig. Det var selvfølgelig viktig å score tidlig, så det var godt. Vi dominerte som vi skal gjøre, fortsetter Basel-profilen.

Markus Henriksen spilte sin første landskamp under landslagssjef Lars Lagerbäck, og satte inn 1-0 og var involvert i alle målene før sidebytte.

– Jeg synes det var en fin dag på jobben. Vært lenge ute siden sist og var elleve måneder siden forrige landskamp, så det var deilig å slå tilbake, sier han til TV 2.

Berget skadet før start
Landslagssjef Lars Lagerbäck byttet ut halve laget fra det som tapte 0-6 for Tyskland forrige måned, slik TV 2 meldte allerede torsdag morgen. Håvard Nordtveit var den eneste som var igjen i forsvarsfireren, mens Markus Henriksen og Sander Berge spilte sentralt på midten.

Like før kampstart måtte imidlertid Jo Inge Berget kaste inn håndkleet på grunn av ryggsmerter. Inn kom Martin Linnes.

Joshua King fikk en brukbar sjanse etter fire minutters spill da han ble spilt i bakrom av Håvard Nordtveit. San Marino-målvakt Aldo Junior Simoncini var tidlig ute og avverget like foran Bournemouth-angriperen.

Bare et halvt minutt senere burde det stått 1-0. Mohamed Elyounoussi slo et glimrende innlegg til Alexander Sørloth, som sto alene på fem meter, men ballen skled av pannen til Midtjylland-spissen.

Tre mål etter drøyt 16 minutter
Markus Henriksen, som spilte sin første landskamp under Lars Lagerbäck, ordnet en tidlig ledelse for Norge etter snaut åtte minutters spill. Joshua King spilte til trønderen på tjue meter. Henriksen fyrte løs og ballen gikk via San Marino-kaptein Davide Simoncini og i mål til 1-0 for Norge.

Målscoreren fikset straffespark fem minutter senere. Henriksen kom i stor fart på vei mot dødlinjen og ble hektet av Mirko Palazzi. Den skotske kamplederen Andrew Dallas dømte straffespark, og fra ellevemetersmerket var Joshua King sikker og Norge ledet 2-0.

I 17. spilleminutt kom det tredje for Norge. Elyounoussi vippet ballen fint inn til Henriksen i feltet. Hull-spilleren brystet til King, som økte til 3-0. King var nær hat-trick noen minutter senere, men keeper Simoncini reddet fint.

– San Marino er selvfølgelig et veldig begrenset fotballag, men den første halvtimen er meget bra av Norge. Tre mål, flere store muligheter og ikke noe slurv bakover, sier Mathisen.

Frisparkperle av «Moi»
Seks minutter før pause om mål nummer fire for Norge. Mohamed Elyounoussi skrudde et frispark fra drøyt tjue meter nydelig i stolpen og inn.

– Frispaket til Moi er rett og slett fantastisk. Uansett hvem som hadde stått i mål eller i muren, hadde det frisparket endt i mål, mener Jesper Mathisen.

Norge tok med seg en overbevisende 4-0-seier til pause. Markus Henriksen var involvert i alle målene. Han var Norges siste spiller på 1-0, han ordnet straffespark før 2-0, målgivende på 3-0 og skaffet frisparket før 4-0.

– Markus Henriksen ble i flere kamper brukt feil av Per-Mathias Høgmo, men i dag får han muligheten på den sentrale midtbanen sammen med Sander Berge, og det løser han meget bra. Han kunne selvfølgelig ikke hatt så frie tøyler offensivt mot en bedre motstander, men i dag utførte han rollen sin akkurat slik Lagerbäck ønsker, sier Jesper Mathisen.

Ny frisparkscoring
Norge startet andre omgang med ett bytte, der Ole Selnæs kom inn for Sander Berge. Assistenttrener Per Joar Hansen forklarte byttet i et pauseintervju med MAX med at Frankrike-proffen fortjente en sjanse.

Snaut tre minutter inn i den andre omgang fikk Mohamed Elyounoussi et nytt forsøk på frispark fra 18 meter. Sarpingen tok vare på sjansen nok en gang og med et velplassert skudd satte han inn 5-0. Like etter var Elyounoussi nær sitt tredje for dagen, men ballen snek seg like utenfor.

I 58. spilleminutt viste Ole Selnæs hvorfor han fortjente å spille andre omgang. San Marino fikk stanget unna et innlegg fra Håvard Nordtveit, men andreballen havnet i beina på Selnæs. Midtbanespilleren brente til og ballen gikk perfekt via en San Marino-spiller og i mål til 6-0 for Norge.

Etter en times spill måtte King ut med skade. Spissen gikk opp i en hodeduell og tok seg siden til baksiden av låret. King haltet av banen, mens Alexander Søderlund ble sendt innpå.

Elyounoussi-trippel
Elyounoussi var ikke ferdigscoret for kvelden. Midtveis i andre omgang snek Basel-vingen seg på bakre stolpe og headet inn sitt tredje.

Det var det første hat-tricket av en norsk landslagsspiller siden Steffen Iversen gjorde det samme i 4-1-seieren over Malta i november 2007.

Norge tok foten av gasspedalen det siste kvarteret av oppgjøret, men i sluttminuttene banket Martin Linnes inn 8-0, som ble sluttresultatet.