SJEF I KOLLEN: Kristin Sæterøy
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SJEF I KOLLEN: Kristin Sæterøy Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Ikke bruk penger før du ser at du kan få inn like mye

Mens sykkelfesten i Bergen er i økonomisk bakrus så er det ikke lenger røde tall etter folkefestene i Holmenkollen. Men Kollen-arrangøren ble ikke spurt om råd fra arrangøren av sykkel-VM.

– Sykkel-VM i Bergen var jo en fantastisk folkefest, men jeg vet for lite til å mene noe om hva som gikk galt økonomisk, sier lederen av Holmenkollen Skifestival, Kristin Sæterøy.

Selskapet eies av Skiforeningen og Norges Skiforbund og arrangerer blant annet verdenscup i nordiske grener og skiskyting - og snart blir det også verdenscup i alpint.

– For å holde oss til skispråket: hva må til for å lande trygt økonomisk?

– Kostnadskontroll! Det er nok det viktigste punktet og det innebærer grundig forarbeid og god planlegging.

– Det er ikke lenge siden Kollen også slet økonomisk?

– Det er riktig, men de tre siste årene har vi gått med overskudd, fra 300 000 kroner til 800 000 kroner. Selvsagt må vi ta litt risiko på enkelte områder, men vi jobber litt etter malen: «ikke bruk penger før du ser at du kan få inn like mye penger,» sier Sæterøy.

Kollen-sjefen understreker at man hele tiden jobber for at arrangementene i Kollen skal være en møteplass for publikum, sponsorer og samarbeidspartnere.

– Søkte arrangøren av sykkel-VM i Bergen råd hos dere?

– Nei, de har ikke kontaktet oss.

Torsdag ble det kjent at arrangøren av sykkel-VM i Bergen har gått på en real skiltsmell. De hadde budsjettert med at skilt skulle koste mellom en halv og en million kroner. Regningen kom i stedet på mellom 4,5 og 5 millioner.

Andre kostnadssprekker er fjerning av fartsdumper og mer vakthold enn planlagt.

Kravet fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) var at alle fartshumper skulle fjernes. Det skjedde ikke. Arrangøren hadde rett og slett ikke råd.