HAR EN PLAN: Lars Lagerbäck, som her snakker med Joshua King på trening i San Marino onsdag, har vist og forklart spillerne hva som må til for å slå San Marino. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HAR EN PLAN: Lars Lagerbäck, som her snakker med Joshua King på trening i San Marino onsdag, har vist og forklart spillerne hva som må til for å slå San Marino. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Slik skal Norge bryte ned forsvarsmuren til San Marino

Norge møter et lag som kun har vunnet én av 145 landskamper.

Norge er store favoritter mot San Marino. Miniputtnasjonen har spilt 145 landskamper siden 1990. Kun en gang har San Marino vunnet. Det skjedde i en privatkamp mot Lichtenstein i 2004.

I fjor høst vant Norge 4-1, men stillingen var 1-1 13 minutter før slutt.

– Det kunne blitt tidenes flause for et norsk landslag, uttalte Øyvind Alsaker etter kampen.

Siden den gang har Lars Lagerbäck erstattet Per-Mathias Høgmo. Svensken har planen klar for å unngå et lignende kampbilde.

– Samhandling og bevegelse blir veldig viktig. Vi har sett på hjemmekampen mot San Marino. Da tok det ganske lang tid før vi klarte å bryte dem ned. Vi ble veldig stillestående. Det var 6,7,8 spillere som sto stille på linje med San Marinos defensive midtbanespiller. Da blir det ingen bevegelse. Men bevegelse har vi snakket mye med spillerne om. Vi har vist dem klipp og trent på det, sier Lagerbäck.

– Hvor stor blir ydmykelsen om Norge ikke slår San Marino?

– Det henger litt sammen med hvordan kampen ser ut, men det vil naturligvis være en veldig dårlig innsats av oss om vi taper kampen, sier han på spørsmål fra VG.

Svensken mener Norge kan få trøbbel om spillerne ikke yter maks.

– Man skal alltid ha respekt for motstanderen. Går vi ut på banen med 10-15 prosent lavere innsats, kan vi få problemer, sier han.

Mohamed Elyounoussi har spilt en rekke cupkamper mot lag fra lavere divisjoner. Han tror torsdagens kamp vil ligne på de innledende rundene i cupen.

– Det kan fort bli en sånn type kamp. San Marino har alt å vinne. Vi kommer til å møte et lag vi må bryte ned. Da må vi ha balltempo og bevegelse, sier han.

Basel-profilen kommer ikke til å falle for fristelsen å utfordre San Marinos forsvarsspillere om det ikke er hensiktsmessig.

– Jeg gjør alltid det beste for laget. Jeg tar en mot en-situasjoner. Mot San Marino blir det sikkert en mot tre eller fire. De ligger lavt og skyver godt over. Det blir sikkert lite rom for å drible. Men å skape rom for andre blir viktig, sier han.

Bortsett fra kampen mot Tyskland mener Lagerbäck at det norske laget har tatt flere steg i riktig retning siden bortekampen mot Nord-Irland i slutten av mars.

– Etter Nord-Irland-matchen har strukturen sett bra ut. Vi har sluppet til få målsjanser. Angrepsspillet begynte heller ikke bra, men det har blitt litt bedre, sier han.