GIR SEG IKKE: Selv om Joar Albrigtsen fikk nok i kampen mellom 14-årslagene nylig, skal han fortsette dømmingen.
GIR SEG IKKE: Selv om Joar Albrigtsen fikk nok i kampen mellom 14-årslagene nylig, skal han fortsette dømmingen. Foto: Privat / NTB Scanpix

Dommeren ble så lei klagingen at han ga fra seg fløyten og dro hjem

Joar Albrigtsen gikk av banen midt i kampen han dømte, og mener klubber må ta tak i holdningene som finnes mot kamplederne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Midtveis i første omgang av en kamp mellom to 14-årslag i Salten-distriktet i Nordland nylig fikk dommer Joar Albrigtsen nok. Da ga han fra seg fløyten til det ene lagets trener og gikk av banen.

Avisa Nordland, som først omtalte saken, skriver at han gjentatte ganger skal ha kommet med advarsler til spillere og trenere for munnbruk. Til slutt ble han så lei at han ga en av trenerne tilbud om å dømme resten av kampen.

– Jeg har tilbudt trenerne å overta dømmingen noen ganger tidligere, men dette var første gang at noen sa ja, sier Joar Albrigtsen til TV 2.

Dommeren fra Rognan bekrefter at han at meldt om episoden i dommerrapporten som er sendt til NFF Nordland. Dommerkonsulent Kjell Nikolaisen sier til Avisa Nordland at de må ta tak i slike saker.

– Nå har jeg sittet så lenge i denne rollen at jeg ikke blir skremt av hendelsene. Men det er beklagelig hver gang dette havner på bordet, og jeg syns det er forbanna unødvendig. Det gjelder å beherske seg, sier han.

Albrigtsen mener han tåler å få kjeft.

– Som dommer vet man hva man holder på med; at det kommer reaksjoner, men man må bli ferdig en gang. Reaksjoner er det selvfølgelig, men man må unngå at det utarter seg.

Frykter frafall av dommere
Albrigtsen mener det er for mye dommerhets i fotballen og at han ønsket å statuere et eksempel.

– Det er dessverre en grunn til at mange unge dommere gir seg. Det er trenere, spillere og foreldre som ikke respekterer dommernes jobb. Jeg har vært der selv, og derfor synes jeg det er viktig å beskytte unge dommere.

Albrigtsen har dømt fotball i 18 år og startet allerede som tolvåring.

– Det er en utfordring som har vært der i alle år, men det er aldri for sent å ta tak i ting, og alle har et ansvar for å det skal være trivelig med fotball. Det er derfor vi holder på med det, sier dommeren.

Treneren som fikk begeret til å renne over for Albrigtsen, er også sertifisert dommer, skriver Avisa Nordland. Overfor avisen mener treneren at han ikke gikk over streken og at han bare én gang ropte på dommeren fra sidelinjen.

– Vi er veldig bevisst overfor våre spillere om å ta de av hvis de for eksempel har voldsomme taklinger som dommeren ikke ser, eller hvis de kjefter. Jeg har vært trener fra de var seks år og aldri opplevd en slik historie, sier han.

Ber klubbene ta ansvar
Joar Albrigtsen mener ansvaret ligger hos klubbene for at
dommerne skal få den nødvendige respekten.

– Klubbene må ha fokus inn mot sine lag. Det handler om respekt alle veier. Vi dommere har et regelverk vi forvalter, og det er sjelden det snakkes positivt om en dommer. Når du leser noe om en dommer i avisen eller ser på TV, så er det gjerne negativt, sier Albrigtsen, som mener de unge påvirkes.

– Ungene ser på TV, og har det gjerne fra en plass. Holdningene aksepteres, og når det også kommer fra foreldre og trenere på sidelinjen, gir det en aksept hos spillerne.

Men Albrigtsen er ikke mer skremt enn at han dømmer kamp tirsdag kveld.

– Selvfølgelig skal jeg fortsette å dømme. Det var første gang jeg gikk under kampen, og jeg regner med at det blir den siste også, sier han muntert.