Derfor valgte Barcelona å spille for tomme tribuner

Barcelona-president Josep Maria Bartomeu forklarer hvorfor de ikke slapp inn publikum til kampen mot Las Palmas.

Avgjørelsen gjorde at Barcelona vant 3-0 foran 100 000 tomme seter i den katalanske hovedstaden. Se video fra kampen i Sportsnyhetene øverst.

Bakteppet var folkeavstemningen om katalansk uavhengighet fra Spania, som sentralmynigheten prøvde å hindre, blant annet med bruk av opprørspoliti.

I en uttalelse på Barcelonas hjemmeside grunngir nå president Bartomeu valget klubben tok med utgangspunkt i en sterk støtte til ytringsfriheten.

Klubben, som fordømmer måten spansk politi håndterte søndagens avstemning, forsøkte å få kampen utsatt, men dette gikk ikke La Liga med på.

– Vi spilte bak lukkede dører fordi vi trodde at bildene fra en fotballkamp som ble spilt foran et helt tomt Camp Nou ville være en ansvarlig handling og en måte å vise hvor sterkt vi fordømmer situasjonen, heter det fra Bartomeu.

– I dag vet vi at kampen ble vist i 174 land. Millioner så de ekstraordinære forholdene rundt kampen, og internasjonale media forklarte denne unike situasjonen på Camp Nou.

Bartomeu skriver at klubbledelsen rådførte seg med trenere og spillere før avgjørelsen ble tatt. De beklager uleiligheten overfor de av fansen som er blitt påvirket av avgjørelsen.

Avgjørelsen var likevel ikke enstemmig internt i klubben. Visepresident Carles Vilarrubí er en av to klubbansatte som har sa opp mandag.

Deltar i streik

Barcelona har også bestemt seg for å slutte seg til tirdagens varslede katalanske storstreik, som arrangeres i protest mot søndagens folkeavstemning.

I avstemningen skulle de stemmeberettigede si ja eller nei til uavhengighet for Catalonia. Dette ble ansett for å være ulovlig av den spanske regjeringen. Store politistyrker ble satt inn for å hindre folk i å stemme.

Politiets brutalitet førte til voldeligheter der over 800 mennesker kom til skade, ifølge katalanske myndigheter.

I tårer

Midtstopperkjempen Gerard Pique møtte pressen med tårer i øynene etter kampen mot Las Palmas.

– Dette er min verste erfaring som spiller, sa forsvarsspilleren. Han fortsatte med å understreke at han er villig til å gi seg på det spanske landslaget dersom hans støtte til katalansk uavhengighet er et problem for landslagssjef Julen Lopetegui.

90 prosent av dem som deltok i søndagens folkeavstemning sa ja til uavhengighet. Ja-et overskygges imidlertid av at kun 42 prosent av de stemmeberettigede deltok i folkeavstemningen.