TØFF JOBB: Landslagstrener Tor Arne Hetland.
TØFF JOBB: Landslagstrener Tor Arne Hetland. Foto: Pedersen, Terje

Minst fem landslagsløpere vrakes til verdenscupåpningen

Det blir en knallhard kamp om å komme til OL for norske herreløpere i langrenn. Og det starter brutalt: Til verdenscupåpningen i Ruka i Finland er det kun plass til ti av 15 landslagsløpere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Alle våre 15 landslagsløperne i sprint- og allround har selvsagt lyst til å være med i Finland, men vi har altså bare ti plasser, sier landslagstrener Tor Arne Hetland.

I praksis betyr det at minst fem landsløpere må være hjemme.

Joker og Northug på Beitostølen.

– Så vet vi at det bestandig dukker opp en joker på Beitostølen som dokumenterer god form – og han må vi også ta med til Finland, forklarer Hetland.

– Jeg mener å ha lest at du har uttalt at Petter Northug jr. må være på pallen på Beitostølen for å bli tatt ut til første verdenscuprennet?

– Vi kan ikke ha amerikansk uttak på Beitostølen, det betyr bare at løpere begynner med formtopping for tidlig i OL-sesongen.

– Troppen til verdenscupåpningen i Ruka tas ut mandag etter løpene på Beitostølen. Er Petter Northug jr. landslagsløper da?

– Ja, da er Petter landslagsløper.

– Han er én av de 15 du snakker om som landslagsløpere?

– Ja.

Dette er godt nytt for Petter Northug jr. Skikongen, som står utenfor landslaget gjennom vår, sommer og høst, trer inn på landslaget samme dag som verdenscuplaget til Ruka tas ut.

Sprintere prioriteres

Sportssjefen, Vidar Løfshus, sier til TV 2 at siden OL-øvelsen klassisk sprint står på programmet i Ruka, så ønsker skiledelsen å prioritere sprintere blant de ti herrene som skal tas ut.

– Vi skal bruke godt skjønn når det gjelder uttaket til Ruka. Også må det understrekes at løpere også får muligheten til å vise seg fram de to påfølgende helgene etter løpene i Ruka, hvor det er verdenscup på Lillehammer og i Davos,

Seier ikke godt nok

Landslaget danner altså stammen i troppen til Ruka i Finland, men Tor Arne Hetland minner om at i fjor kom to ikke-landslagsløpere med og de to ble nummer en og tre på sprinten i Finland. Hetland sikter til Pål Golberg og Johannes Høsflot Klæbo som kom med etter forfall.

Ellers så kan det være grunn til å minne om hvor vanskelig det er for ikke-landslagsløpere å bli tatt ut til verdenscupåpningen: I 2012 vant Chris Jespersen et av løpene på Beitostølen, men han fikk ikke være på verdenscupåpningen som den gang var i Gällivare.