Bergen-VM ble en braksuksess, men et varslet underskudd og usikkerhet rundt utgiftene gir en lei bakrus for arrangøren.

Det er fremdeles for tidlig å si eksakt hvor stort underskuddet etter mesterskapet i Bergen blir. I utgangspunktet er det Sykkel-Norge som blir lidende etter folkefesten i Bergen - med mindre det dukker opp veldig gode hjelpere. Den hjelpen kommer ikke fra øverste hold i Idretts-Norge.

– Vi er en paraplyorganisasjon. NIF (Norges Idrettsforbund) står øverst, men dette ansvaret ligger hos sykkelforbundet. Det er de som håndterer denne saken gjennom selskapet de eier 100 prosent i, sier idrettspresident Tom Tvedt til TV 2.

Donasjoner via Vipps har ført til gode bidrag. Helge Stormoen i Bergen 2017 kan mandag formiddag melde til TV 2 at man har fått inn 3,413 millioner kroner gjennom om lag 17 000 transaksjoner.

Pengene gjør en liten forskjell, men ikke nok til å utgjøre en stor kursendring i krisen Norges Cykleforbund står i.

– Det er sånn at sykkelforbundet og andre særforbund er ansvarlige. Rekkefølgen nå er at sykkelforbundet og selskapet først må få totalbildet på hva dette er. Så må de gjøre opp det regnskapet, så skal vi være med å bidra positivt med å få videre aktivitet i sykkel og hente verdien av dette flotte VM, sier Tvedt.

Forrige uke kunne TV 2 fortelle at Kulturdepatementet ikke har mottatt noen ny søknad fra Bergen 2017-arrangøren om mer støtte. Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen ønsket ikke å kommentere om det vil komme en ny søknad når man har fått litt mer klarhet i økonomien.

– Vi er nødt til å vise totalbildet før vi kan gjøre opp en status. Det vi vet er at vi ikke kommer til å gå med noe fantastisk overskudd, men vi må vite status når det gjelder inntekter før vi kan gjøre noe videre. Det tar dessverre noe tid. Dette er på grunn av våre samarbeidspartnere som må gå gjennom alt sammen først. Vi kommer selvfølgelig til å ligge på for å få dette gjort så fort som mulig, men vi kan ikke gi noen tidsramme på det nå, sa Hansen.

Det er imidlertid ikke bare sykkel-VM i Bergen som har skapt røde tall hos NCF. I 2014 ble det arrangert VM i terrengsykling på Hafjell - et VM som fremdeles hefter ved forbundet. Mesterskapet gikk mange millioner i underskudd. I stedet for å ta det tapet der og da, gjorde man i stedet om aksjeselskapet MTB Events Norway AS, som var heleid av forbundet, om til Bergen 2017 AS. Milliongjelden ble så gjort om til aksjekapital, noe som, enkelt fortalt, betyr at forbundet er avhengig av et overskudd etter Bergen-VM for å unngå å dekke milliontapet fra Hafjell-VM.