LUKKER FLERE TRENINGEN: Lars Lagerbäck liker ikke å ha pressen på tribunen når han og landslaget trener.
LUKKER FLERE TRENINGEN: Lars Lagerbäck liker ikke å ha pressen på tribunen når han og landslaget trener. Foto: Kallestad, Gorm

TV 2-ekspert kritisk til stengte landslagstreninger

– Jeg kan ikke forstå det, sier Jesper Mathisen, som etterlyser entusiasme og interesse rundt det norske landslaget.

Pressen blir møtt med stengte dører når Lars Lagerbäck og det norske landslaget skal forberede seg til bortekampen mot San Marino.

Vil ha entusiasme
Mandagens trening blir helt stengt, mens pressen får være til stede på den første halvtimen av tirsdagens trening. Onsdag er imidlertid dørene åpnet igjen.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen stiller seg spørrende til at man helt eller delvis stenger to av tre treninger.

– Det er jo sånn det har vært på de siste samlingene, men jeg hadde håpet på at man skulle åpne så mye som mulig for å prøve å skape entusiasme og interesse før en ny kvalik, sier Mathisen.

Stengte treninger har vært en vanlig praksis for landslaget den siste tiden. Kampbelastning og utfordringer i logistikken fører til at det gjøres endringer på opplegget før San Marino-kampen.

– Mange spillere var i aksjon for klubblagene i går. Derfor kjører vi dødballøkten i dag og ikke seinere i uken. Vi trener på faste situasjoner før kampene mot San Marino og Nord-Irland på samme måte som på alle andre samlinger, skriver kommunikasjonssjef Svein Graff i en SMS til TV 2.

Også i forkant av hjemmekampen mot Aserbajdsjan valgte Lagerbäck å holde pressen ute i deler av oppladningen. Svensken sa da at han ønsket mer ro slik at spillerne ikke ble distrahert i jobben som skulle gjøres. Da fikk pressen kun se 20 minutter oppvarming på to av de fire treningene.

– Jeg har respekt for at Lagerbäck ønsker ro og mindre stress rundt treningene, men sånn som ståa er i gruppen og rundt landslaget, må man se verdien av å skape interesse, sier Mathisen, som aldri har opplevd det som forstyrrende å ha pressefolk som tilskuere på trening.

– Men så var det bare én eller to fra Fædrelandsvennen på plass på Start-treningene – og de var stort sett greie karer. Det er likevel ikke sånn at det er kjempetrøkk rundt det norske landslaget. Jeg er usikker på hvordan det er på andre landslag, men det er forskjell på Norge og for eksempel Tyskland der det er flere hundre som vil inn og ta bilde, sammenlignet med maxitaxien med norsk presse.

– Spesielt
Norge har kun poengløse San Marino bak seg på tabellen og drømmen om VM i Russland neste år er for lengst torpedert av svake resultater. Nå handler det om å sette en stamme og skape håp om bedre tider.

Mathisen er opptatt av signaleffekten lukkede dører gir for et landslag som trenger all den drahjelp og entusiasme det kan få fra omverdenen – spesielt etter at status for våre beste menn ble gjort opp med et ydmykende 0-6-tap for den regjerende verdensmesteren i Stuttgart for én måned siden.

Åpne pressekonferanser med nøye gjennomgang og power point-presentasjon av motstandere fra Lagerbäck harmonerer ikke med stengte treninger, mener Mathisen.

– Det er jo litt spesielt at de gjør som de gjør på pressekonferansene med disse power point-presentasjonene. Der presenterer man jo veldig mye stoff for hele verden, sier Mathisen.

– Jeg skjønner at treningene blir stengt når man skal øve inn enkelte dødballtrekk og sette opp laget på dødball, men utenom det forstår jeg ikke hvorfor det skal stenges, sier Mathisen.

Forventer gode prestasjoner
Dersom man ser bort fra lilleputten San Marino, som i praksis er tre gratis poeng, er Norge det laget som har sluppet inn flest mål i gruppen. Sammen med Aserbajdsjan er Norges åtte scoringer også færrest.

Nå skal skuten over på riktig kjøl. Det starter med tre poeng mot San Marino og en god opplevelse på Ullevaal mot Nord-Irland, som markerer slutten på VM-kvalifiseringen før man starter på den nye nasjonsligaen som leder til EM i 2020.

– Jeg forventer at man ser en revansjesugen gjeng etter fadesen i Stuttgart. Jeg forventer seier mot San Marino og at man ikke taper hjemme mot Nord-Irland. Jeg forventer også at man skal forsøke å skape så mye positivitet og entusiasme inn mot den nye kvaliken. Lagerbäck må bruke disse kampene på å finne den beste startoppstillingen og stammen han har pratet så mye om. Det er fremdeles mye å spille om selv om de ikke kommer til VM, sier Mathisen.