PROVOSERER TRUMP: Baltimore Ravens-spillere kneler under nasjonalsangen før kampen mot Jacksonville Jaguars på Wembley i London.
PROVOSERER TRUMP: Baltimore Ravens-spillere kneler under nasjonalsangen før kampen mot Jacksonville Jaguars på Wembley i London. Foto: AP Photo/Matt Dunham

NFL-stjerner boikotter nasjonalsangen etter Trumps angrep

Donald Trumps krav om at NFL-spillere skulle sparkes har fått en helt annen effekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs president Donald Trump har tatt til orde for at NFL-lag bør sparke eller utestenge spillere som protesterer under nasjonalsangen.

Foreløpig er det lite som tyder på at Trump får viljen sin.

Før kampen mellom Baltimore Ravens og Jacksonville Jaguars på Wembley i London søndag svarte begge lag med å knele under nasjonalsangen, og å låse armene i hverandre i solidaritet.

Både trenere og eiere deltok i markeringen, som kommer bare timer etter at den amerikanske presidenten hadde gjentatt ønsket.

CBS-reporter Jamie Erdahl melder på Twitter at Pittsburgh Steelers akter ikke å delta under nasjonalsangen før deres kamp mot Chicago Bears senere søndag. Istedet blir de i garderoben i protest.

Kampsak

Det var på republikansk folkemøte i Huntsville, Alabama, at Trump for første gong tok til orde for at spillerne som protesterer skulle få sparken.

– Dersom en spiller ønsker privilegiet med å tjene millioner av dollar i NFL, eller i andre ligaer, bør de ikke få lov til ikke å respektere vårt fantastiske amerikanske flagg og bør stå for nasjonalsangen. Om ikke: Du har sparken. Finn noe annet å gjøre, sa Trump ifølge Washington Post.

Han gjentok kravet på twitter lørdag kveld:

– Om NFL-fans nekter å gå på kamper inntil spillerne slutter å vise disrespekt til flagget og nasjonen, vil du se endringer raskt. Spark, eller utesteng!

– Tilskuertall og TV-tall for NFL er DRASTISK NED. Kjedelige kamper, ja, men mange holder seg borte fordi de elsker landet vårt. Ligaen burde støtte USA, skriver Trump.

Brenner broer

Den første spilleren som knelet under nasjonalsangen var San Francisco 49ers quarterback Colin Kaepernick i fjor høst. Han protesterte mot politiets behandling av minoriteter.

Mange støtter hans sak nå, men Kaepernick har ikke klart å finne seg et nytt NFL-lag, og mange har anklaget lagene for å svarteliste ham.

Trump er i ferd med å brenne broer til nære venner med uttalelsene.

Styreformann i NFL-laget New England Patriots, Robert Kraft, donerte en million dollar (ni millioner kroner) til Trumps valgkamp. Selv han fordømmer presidentens uttaler.

– Jeg er dypt skuffet over tonen i kommentarene til presidenten. Jeg er stolt over å være assosiert med så mange spillere som bidrar i stor grad til å påvirke samfunnet vårt positivt, sier Kraft.

– Deres innsats, både på og av banen, hjelper å bringe folk sammen, og gjøre samfunnet sterkere. Det er ingenting som forener folk i dette landet sport, og uheldigvis, ingenting som splitter oss som politikk. Jeg mener politikerne kan lære av lagarbeidet, og viktigheten av å jobbe sammen mot et felles mål. Våre spillere er intelligente, ettertenksome og bryr oss dypt og samfunnet. Jeg støtter deres rett til å på en fredelig måte påvirke sosial endring, og å få oppmerksomhet om viktige ting på en måte de føler har størst påvirkning.

Hisset på seg basketballstjerner

Donald Trump har også lagt seg ut med andre idrettsutøvere de siste dagene.

Etter at basketballstjernen Steph Curry ikke ville besøke Trump i Det hvite hus trakk presidenten invitasjonen til NBA-mesterne Golden State Warriors.

Det har blant annet fått LeBron James til å kalle ham for en «boms».

– Å besøke Det hvite hus var en ære til du dukket opp, uttalte James.