VM-rytter presset ut i barrikadene av lagbil

Nå ønsker Matt Hayman regelendring for å ivareta rytternes sikkerhet.

Australske Matt Hayman (39) måtte bryte fellesstarten i VM tidlig etter en episode med en lagbil i rittet.

Følg innspurten i VM-fellesstarten her!

Hayman forteller at han ble presset ut i veikanten og krasjet i barrikadene.

– Det var en tåpelig og unødvendig ulykke. Jeg kom tilbake etter å ha stoppet (tisset). Jeg kjørte gjennom bilkøen. Uerfaren kjøring gjorde at jeg endte opp i barrikadene og ut av løpet. Det skjedde veldig fort. Jeg forventet at bilene skulle reagere som de gjør i ProTour-løpene. Jeg hadde ikke noe sted å kjøre. Det er mye likt som det som skjedde i U23-rittet da den unge rytteren ble truffet. Det gikk gjennom hodet mitt da jeg kom rundt svingen. Jeg hadde ingen sted å kjøre og gjerdene var den eneste muligheten, sier han.

Nå etterlyser han endringer i de kommende mesterskapene.

– Det er et strålende VM, og jeg er skuffet over å være ute av løpet. Det er en av de mest spennende VM-løpene jeg har vært med på. Det hadde vært fint om vi kunne hatt sjåfører som kjører i feltet til vanlig. Jeg vet at det er vanskelig. Dette er et nasjonsløp, ikke et løp for lagene. Det er noe vi kan se på. Vi må definitivt at landslagssjefene i bilene, men kanskje vi kan ha sjåfører fra proffsirkuset i bilene, sier han.

Det innspillet takker sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen for. Han sitter i UCI-styret og er leder for utstyrskomiteen i Det internasjonale sykkelforbundet.

– Vi hadde jo også et uhell med en finsk utøver. Det har vært et par uhell vi må se nærmere på. Det er en krevende løype, men alle tiltak som kan bedre sikkerheten må vi se på, sier han.

– I et VM er det opp til nasjonene selv å velge sjåfører. Det er opp til dem om de vil velge en erfaren sjåfør.

– Men det er ikke alle nasjoner som har råd til å ha med seg erfarne sjåfører?

– Det skjønner jeg. Det er 96 nasjoner som er med, og det er ikke alle som har samme erfaring. Det må vi bare erkjenne. Det er trist at noen ryttere får ødelagt løpet sitt på grunn av slike uhell, sier han.