Her er Northugs tips til Kristoff før VM på hjemmebane

Petter Northug gleder seg som en liten unge til VM-fellesstarten.

Se fellesstarten på TV 2 og tv2sumo.no kl. 09.30 søndag morgen.

Dagen før VM-fellesstarten fikk TV 2 et eksklusivt møte med Coop-duoen Alexander Kristoff og Petter Northug.

Skikongen ble lang i masken da han ble utfordret til å sykle på tandemsykkel sammen med Kristoff.

– Det ser ikke trygt ut i hvert fall, konstaterte Northug før han satte seg bak på sykkelen.

– Du er jo verdensmester, så kanskje du skal styre, undret Kristoff.

– Jeg liker å komme bakfra, så jeg kan godt ligge i dragsuget, gliste Northug.

Han så ikke spesielt komfortabel ut på den første runden

– Å faen. Jeg tør ikke å trø, utbrøt Northug da Kristoff satte opp farten.

Northugs råd

Heldigvis kom duoen seg helskinnet gjennom sykkelturen. Northug er i Bergen for å se Kristoff i aksjon på søndagens fellesstart. Han har vunnet sju individuelle VM-gull, blant annet femmila i Oslo-VM i 2011. Nå håper han at Kristoff også får oppleve å bli verdensmester.

– Femmila i Oslo henger høyt, sammen med femmila i Falun og i Vancouver. Jeg unner Kristoff å oppleve det samme, sier han og legger til:

– Det er bare å stole på den planen man har lagt. Man må tenke litt over hva de andre favorittene vil gjøre underveis i løpet. Jeg har skjønt at det norske laget har en klar plan, så får vi håpe at det er godt nok til å få en verdensmester på hjemmebane, sier Northug.

– Jeg har sikkert mye å lære av Northug. Sykkelmessig vet jeg kanskje best selv, men jeg sliter med bakglatte ski om vinteren. Jeg får også is i rubben når jeg prøver å gjøre noe med det, smiler Kristoff.

Nøkkelen

Nøkkelen til Kristoff-suksess ligger i den såkalte laksebakken. Om 30-åringen har heng på teten over bakken blir han en skummel mann på oppløpet.

– Hvis jeg vinner VM vil det være det største i karrieren, så det skal ikke stå på motivasjonen. Hvis jeg ikke vinner er det beina som ikke er gode nok i bakken, medgir han.

Mosbyggen forteller litt om hvordan han tenkte før den avsluttende femmila i Kollen.

– Jeg prøvde å finne motivasjon nok til å gå nok i kjelleren. Jeg hadde hatt et bra mesterskap, men prøvde ikke å være fornøyd med det som hadde skjedd. Jeg visste at det største man kunne vinne var femmila. Jeg hadde en klar plan, men det var veldig små marginer. Jeg var veldig nær å gå på tryne før Gratishaugen, men berget akkurat. Slik er det i sykkel også. Det er små maginer mot slutten av løpet. De marginene må man ha med seg om man skal vinne, sier han.

Ekstra boost

Northug håper Kristoff får et ekstra boost av å sykle på hjemmebane.

– Det blir fint vær og en vanvittig folkefest og stemning i løypen. Vi får håpe at Kristoff og de andre norske rytterne kan bruke det til sin fordel. Det tror jeg de klarer. Jeg gleder meg som en liten unge til fellesstarten, sier han.