– Det har vært dårlig håndverk år etter år

Ronny Deila forsikrer at han ser alvorlig på Vålerengas situasjon. Treneren tas i forsvar av TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Vålerenga er inne i en tung sesong. Klubben ligger bare tre poeng over nedrykksstreken og ett poeng over kvalifiseringsplassen i Eliteserien. Onsdag røk Oslo-laget ut av cupen etter å ha blitt slått 0-3 av Sarpsborg hjemme på Valle.

Se målene fra Vålerengas nederlag i Sportsnyhetene i videovinduet øverst!

– Entusiasmen som kom med ny stadion er nullet ut, mener TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Vålerenga-tilhengerne hadde store forventninger da Ronny Deila tok over treneransvaret i klubben forrige sesong, men så langt har suksessen uteblitt.

– Vi må er kjenne at det ikke har vært godt nok den siste tiden. Det er skuffende, men vi kan ikke legge oss ned og grine på en dag som dette. Vi må rett opp og rett på stasjonen, sier Deila til TV 2, og minner om at klubben kjempet om nedrykk også forrige sesong.

– Alt er i våre hender med ni kamper igjen. Det er helt naturlig at det blir spekulasjoner, men vi kjempet en hard nedrykkskamp til siste kamp i fjor. I år er vi bedre posisjon, men samtidig er vi i en alvorlig situasjon vi må ta inn over oss. Vi må fokusere på gode prestasjoner og få energi, sier Deila.

– Bør ligge høyere på tabellen
TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen tror Deila og Vålerenga hadde større forventninger til sesongen enn å kjempe om å overleve i Eliteserien.

– Deila var opptatt av å ha edruelige forventninger til sesongen, og det kan ha sett ut som han forsikret seg mot det som kunne komme, men jeg nekter å tro at han så for seg nedrykksstrid. Han har også brukt godt med penger og bør ligge høyere på tabellen, sier Mathisen, og mener ledelsen på ta sin del av skylden for at Vålerenga fortsatt kjemper på nedre halvdel av tabellen.

– Det har vært dårlig håndverk år etter år, både av de som er der nå og de som var der tidligere, mener kristiansanderen.

– Langt unna toppklubb
Deila er langt unna målsettingen om å gjøre Vålerenga til en toppklubb igjen, mener Jesper Mathisen.

– Deila endret metodikk og treningsregime, profesjonaliserte klubben ytterligere og rigget et team med forutsetninger for å være en toppklubb, men jeg kan ikke se at laget har utviklet seg veldig i forhold til i fjor. Akkurat for øyeblikket er de langt unna å være den toppklubben vi forventer at Vålerenga skal være, sier den tidligere Start-spilleren.

Ronny Deila har fått to overgangsvinduer siden han tok over som hovedtrener i fjor høst, men mener han trenger flere for å lykkes.

– Jeg trenger mer enn to overgangsvinduer. Det er ikke alltid ledig det du ser etter. Vi hentet to spillere nå, Adam Larsen Kwarasey og Fitim Azemi, og de har vært og kommer til å være gode signeringen, sier Deila.

Jesper Mathisen peker igjen på Vålerenga-ledelsen,

– De har hentet inn flere, men det er fortsatt ikke hundre prosent et Ronny Deila-lag. De hadde også en nedgående form før han tok over. Vi kan kritisere Deila, men klubben må ta skylden for det som er gjort nå og tidligere, sier han.

– Like glissent som på Ullevaal
Den manglende sportslige suksessen gjenspeiles på den nye stadionen på Valle. I semifinalen mot Sarpsborg 08 var det bare drøyt 8.000 tilskuere.

– De slo seg selv på brystet da det var utsolgt før første kampen mot Sarpsborg, at de nå endelig hadde fått en egen storstue, men nå er det fare for at det blir like glissent som på Ullevaal. Den nye stadionet er sett live og på TV. Til syvende og sist er det resultatene som bestemmer. Folk hadde kommet for å se om Vålerenga spilte på et jorde dersom resultatene var gode, mener Jesper Mathisen.

TV 2s fotballekspert er sikker på at Deila fortsatt han tillit i Vålerenga.

– Jeg kan ikke i min villeste fantasi se at de skulle kvitte seg med ham nå. Selv om de skulle rykke ned, så har han blitt hentet på lenger sikt. Han kommer til å få muligheter av investor Tor Olav Trøim og Vålerenga som klubb. Det er ikke noe tema. Eneste fokus er på å redde klubben og få ut potensiale, mener Mathisen.

Lik TV 2 Sporten på Facebook