GULLJENTE: Sarah Louise Rung smiler etter å ha vunnet gull på 200 meter medley i Rio.
GULLJENTE: Sarah Louise Rung smiler etter å ha vunnet gull på 200 meter medley i Rio. Foto: Yasuyoshi Chiba

Gullgrossisten må endre planer: – En kjip situasjon

Men Paralympics-dronningen Sarah Louise Rung forstår at VM utsettes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare en og en halv uke før VM i svømming for funksjonshemmede skulle starte i Mexico by er stevnet utsatt på ubestemt tid.

Grunnen er jordskjelvet som rystet Mexico på tirsdag, og som har ført til over 220 omkomne.

– Det er selvfølgelig veldig dumt at VM blir utsatt. Det skulle være høydepunktet denne sesongen, sier den norske svømmedronningen Sarah Louise Rung til TV 2.

– På samme tid føles det ikke riktig å konkurrere i et mesterskap om medaljer når landet er i sorg og med store ødeleggelser. Derfor mener jeg at det er riktig avgjørelse at VM utsettes.

– Kjip situasjon

Jordskjelvet hadde en styrke på 7,1, og episenteret lå 123 kilometer sørøst for Mexico by, ved byen Raboso.

Den internasjonale paralympiske komitéen (IPC) skriver i en pressemelding at selve svømmeanlegget tilsynelatende bare har mindre skader, men at det kreves mer undersøkelser av selve konstruksjonen.

I tillegg er infrastruktur og steder der utøverne skulle bo ødelagt.

Det norske landslaget har vært på høydetreningsleir i Flagstaff, Arizona, for å forberede seg til stevnet som skulle foregått på over 2000 meters høyde. Planen var å reise til Mexico tidlig i neste uke, nå blir det istedet hjemreise.

– Det er klart at det er en kjip situasjon ikke å få fullført sesongen slik som ønsket og antatt, men det betyr heller ingenting for den videre satsingen min, sier Rung.

Endrer planer

Under Paralympics i Rio tok Rung to av Norges tre gull og fem av Norges åtte medaljer.

Før VM i Mexico var hun tittelforsvarer på fire øvelser etter mesterskapet i Glasgow 2015. Nå får hun ikke sjansen til å jakte på flere gullmedaljer i denne omgang.

Det er foreløpig usikkert om mesterskapet blir flyttet, svømt i Mexico by senere, eller rett og slett avlyst. Hun sier hun nå vil prøve å nullstille seg, og rette blikket mot nye mål.

– I forkant har jeg planlagt sesongen frem til etter Nordsjøstevnet i Kristiansand. (Første helgen i november.) Det blir på ingen måte som å konkurrere i et VM, men fungerer som et mål jeg kan fokusere på inntil vi vet hva som skjer med VM. Vi ser også på muligheten for å konkurrere i et internasjonalt stevne i Europa, hvor vi kan konkurrere mot utøvere som også har hatt VM som mål denne sesongen.

– Det beste vil være om VM ikke utgår, men at en ny arrangør kan holde mesterskapet innen året er omme. Jeg har hatt en god sesong, og har veldig lyst til å konkurrere. De store mesterskapene som VM er motivasjonen for all treningen jeg legger ned.

Landslag var allerede på plass

Hun slår fast at på lang sikt så er det ingen tvil om at målet er Paralympics i Tokyo i 2020.

I tillegg til Rung skulle en annen medaljevinner fra Rio, Andreas Bjørnstad deltatt. De er opptatt av å få frem følgende beskjed:

– Vi sender våre tanker til alle i Mexico by. Vi vet at flere landslag allerede er på plass og opplevde jordskjelvet, sier Rung.

Vektløfting-VM for funksjonshemmede skulle vært arrangert i samme by i samme tidsrom, men er også det utsatt.

– Jeg vet at utsettelsen av begge mesterskap vil være skuffende nyheter for alle utøverne som skulle delta, men dette er unike omstendigheter, og ganske enkelt det riktige å gjøre akkurat nå, sier IPC-president Andrew Parsons.

– Vår umiddelbare prioritert er å jobbe med lagene som allerede er i Mexico by for å sikre oss at de kommer seg trygt hjem. Deretter vil vi vurdere om vi kan reorganisere dette mesterskapet til Mexico City eller se etter andre alternativ.