– Han er forskjellen på å være mester og ikke

David de Gea hylles etter 100 clean sheets.

Se sammendrag fra Manchester United – Everton i vinduet øverst!

Mot Everton holdt David de Gea sitt 100. rene bur for Manchester United. 79 av dem i Premier League – 72 bak Petr Cechs rekord på 151 rene bur, viser statistikk fra Premier Leagues nettsider.

16.00 kan du se Southampton – Manchester United på TV 2 Sport Premium og Sumo!

De Geas snitt er så vidt bedre – 0,38 rene bur per kamp mot Cechs 0,37.

– Jeg er superfan av de Gea, og har ment i et par år nå at han er den beste keeperen i verden. Han har veldig ofte bevist at han er en av de aller viktigste spillerne til Manchester United, skryter TV 2s fotballekspert Simen Stamsø Møller.

Kan sikre tittel

Stamsø Møller er krystallklar på at stjernekeeperen har direkte innvirkning på Manchester Uniteds sluttplassering.

– Så mange skudd som han stopper, skaffer han laget mellom seks til ti poeng hver sesong. Det blir enkel matte – forskjellen på å være mester eller ikke, konstaterer fotballeksperten.

I tillegg mener han spanjolen har måttet jobbe hardt for å holde ballen unna mål.

– Etter glansdagene, har ikke Manchester United hatt en stopperduo som engang har vært i nærheten av verdensklasse. De har sett sårbare ut ganske lenge nå, og blir skapt sjanser mot hver eneste kamp. Der står de Gea og stopper nesten hver ball som kommer.

Nå tror imidlertid Stamsø Møller at José Mourinho er i ferd med å sette sammen et forsvar som er bedre rustet til å motstanderne.

– Jones har tatt tak. Han og Bailly kan kanskje bli et slikt radarpar, men før dette har det sett ut til at alle lag kan score mot dem. Å holde så mange nuller bak et slikt forsvar er veldig imponerende.

Svakhet i feltet

Da den slanke keeperen kom fra Atlético Madrid som 20-åring, fikk han mye kritikk for feltarbeidet. TV 2s fotballekspert mener den tid ikke er helt forbi ennå.

– Han er fortsatt ikke kjempeoverbevisende i de situasjonene. Samtidig trenger han ikke å være det heller, fordi laget har så mange andre svære spillere, mener han.

– Selv om feltarbeidet ikke er perfekt, er han veldig keeperteknisk god. Han er god til å time, og grepet hans er bra. I tillegg er spennet han har i beina det beste i verden, legger han til.

At feltarbeidet ikke alltid har vært perfekt, understrekes av Dag Langerød, leder i Manchester Uniteds norske supporterklubb. Han forteller om en ung keeper som ikke tok nivået da han kom til Old Trafford.

– Utviklingen hans har rett og slett vært formidabel. Allerede i første kamp, borte mot West Bromwich, gikk de rett i kroppen på ham. Han så veldig usikker ut, mimrer Langerød.

Ville ha Neuer

De røde djevlenes supportere var delte i meningene da Sir Alex Ferguson bestemte seg for at en ung, spinkel spanjol skulle ta opp arven etter Edwin van der Sar.

– Det var mange som ønsket den gangen at vi heller skulle hente Manuel Neuer. United er et lag som skal kjempe i toppen, og da kommer jo spørsmålet om de unge er gode nok med en gang. I tillegg fikk vi se at Neuer herjet samtidig som de Gea slet, forteller Langerød.

Dermed fikk skeptikerne vann på møllen.

– Det er klart at folk begynte å tvile på ham da. I dagens fotball er det dessverre slik at når en spiller har én dårlig kamp, blir inntrykket værende i lang tid.

– Samtidig tror jeg det første året ble sett på som utvikling, og vi hadde hatt en gammel keeper i van der Sar like før. De Gea gav oss alltid små drypp, og kunne være strålende i enkeltkamper. Han var alltid god én-mot-én. Det var først utover høsten den andre sesongen han virkelig begynte å ta nivået, mener supporterlederen.

Nå håper Langerød at José Mourinho klarer å beholde juvelen så lenge som mulig.

– Med fasit i hånd, er det eneste jeg kunne klart meg uten at vi aldri kommer til å bli kvitt den koblingen til Real Madrid. Mest sannsynlig ender han opp der en gang, og da må vi bare takke ham for alt han har gitt, oppfordrer han.

Demmer opp for andre feil

Manchester United-legende Gary Neville, som nå er ekspert for Sky Sports, uttalte etter forrige kamp at stjernekeeperen er vital for Manchester Uniteds tittelambisjoner.

– Du så at United gjorde flere feil i kampen mot Stoke, og Everton hadde sine sjanser. Alle svakhetene de har stopper med de Gea, som absolutt er i verdensklasse, sa Neville til Sky Sports.

Også Ander Herrera har hyllet lagkameraten denne uken.

– Jeg ser for meg at han blir her mange år til, men vi må vinne titler for å beholde ham. David er veldig fornøyd med å være her fordi vi er med og kjemper på alle fronter, fortalte Herrera til ESPN.

Den løpssterke midtbanespilleren har innsett at Real Madrid-interessen har kommet for å bli.

– Fordi han er verdens beste keeper, kommer de til å prøve seg hver sommer. Vi mener vi ikke er langt unna Real Madrid nå. Vi var det eneste laget fra England som vant tre titler forrige sesong, påpekte Herrera.

– Om han ikke allerede er det, er han ikke langt unna å være en av denne klubbens legender. Han er veldig behersket, og det er noe av det som overrasker meg mest med ham. Han har den kvaliteten – den kommer fra Gud. Han er forskjellen.

Lørdag 16.00 får stjernekeeperen muligheten til å holde enda et rent bur mot Southampton. Kampen ser du på TV 2 Sport Premium og Sumo!