Generaltabbe av landslagssjefen – så feil på løypebeskrivelsen

Stig Kristiansen er flau på egne vegne. Ulik informasjon fra arrangøren kan være grunnen til tabben.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har ingenting å si til eget forsvar, fortviler landslagssjefen.

For da Iver Knotten tok fatt på sin U23-tempo i VM i Bergen, var alle forberedelser lagt ned i visshet om at man først skulle kjøre en lang runde i løypen, før man avsluttet med den korte.

Det var imidlertid helt feil.

– Ingenting å si til eget forsvar
Løypebeskrivelsen viser nemlig at man først skal ta en runde i den korte løypen, før tempoen skal avsluttes med en lang runde hvor den knalltøffe stigningen til Birkelundstoppen er en viktig ingrediens.

– Vi har gjort all planlegging med at Birkelundsbakken kommer først. Det står det på profilen og kilometerangivelsen på profilen, så jeg har ærlig talt ikke noen godt svar. Det er mitt ansvar å ha kontroll på de tingene. Der har vi misforstått, sier en fortvilet landslagssjef Stig Kristiansen til TV 2.

– Lurte du på om dere hadde kjørt feil?

– Da vi ble vist til venstre på den korte runden først, skjønte jeg ikke veldig mye. Ja, nei. Jeg var et øyeblikk redd vi hadde kjørt feil og spolert alt, men det hadde vi ikke.

– Jeg er forholdsvis flau på egne vegne. Dette liker jeg ikke. Jeg prøver å jobbe hardt for at dette ikke skal skje. Jeg er litt spak her nå.

Arrangøren med forskjellig presentasjon
Til Kristiansens forsvar kan feilen skyldes uklar presentasjon på arrangørens hjemmesider. På oversikten over tempoløypene står følgende tekst i beskrivelsen av U23-tempoløypen:

«Tempoløypen for menn U23 vil bestå av en lang runde og en kort runde. Birkelundsbakken kommer i den første runden og vil sørge for stive bein på de siste snaue 30 km.»

Når man klikker seg inn på kartet for øvelsen, får man imidlertid opplyst «én kort rundt + én lang runde».

Med «road book» i hånden møter sportsdirektør Torjus Larsen TV 2 ved målområdet i Bergen sentrum.

– Her står det beskrivelse at de kjører den korte løypen først, så den lange. Her kommer Birkelundsbakken etter 26,7 kilometer. Dette er fasiten. Men vi hadde feil på vår hjemmeside. Dersom de følger den og tror at det er fasiten, så tar vi den skylden. Så skal jeg legge meg flat sammen med Stig, og så skal vi finne ut av dette, sier Larsen.

Opprinnelig skulle Birkelundsbakken og den lange runden komme først, som Kristiansen trodde, men den avgjørelsen ble gjort om på før mesterskapet og ettertrykkelig opplyst om overfor laglederne på et møte søndag.

– Det er blitt opplyst spesifikt. Det er uvanlig at en kjører to forskjellige lengder på løypene, sier Larsen, som innrømmer at det har kokt litt i arrangørkomiteen inn mot mesterskapet.

– Vi burde sjekket og fått endret dette da beslutningen ble tatt.

– Alle er mennesker
Knotten er førsteårsrytter i U23-klassen og hadde håp om en god plassering, men drømmen om en topp ti-plassering ble ikke virkelighet. Det endte til slutt med en 27. plass. Tobias Foss ble beste nordmann på 17. plass.

Til tross for at løpet ble noe feildisponert tar 18-åringe Knotten planleggingsblemmen med stoisk ro.

– Det ødela litt. Jeg var ganske klar på at det var langrunden først. Da ble jeg satt ut underveis. Sånn er det noen ganger. Man må bare omstille. Jeg går nok litt hardere ut en jeg burde, sier Knotten, som ikke vil legge for mye skyld på sjefen, til TV 2.

– Alle er mennesker. Det hender at man tar feil. Både jeg, Stig og resten av gjengen tok feil. Det er sånt som skjer. Man må bare ta det med et smil og satse på at det går bedre til neste år, sier Knotten.