Norge omsider tilbake på vinnersporet

Norges kvinnelandslag i fotball er omsider tilbake på vinnersporet. Nord-Irland ble slått 4-1 i første VM-kvalifiseringskamp.

Fredrikstad  20170915.
Fredrikstad 20170915. De norske jentene jubler sammen med Caroline Graham Hansen etter at hun har scoret på straffe under VM-kvalifisering kvinner, gruppe 3: Norge - Nord-Irland på Fredrikstad Stadion. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Guro Reiten (2), Caroline Graham Hansen (straffe) og Lisa-Marie Utland scoret målene i en oppskriftsmessig seier over det svakest rangerte laget i Norges gruppe.

– Jeg synes at vi gikk utpå og satte standarden fra start. Vi scoret mål og burde ha scoret enda flere. Jeg hadde selv flere muligheter. Det er helt utrolig at jeg ikke scoret mer. Det er det ikke noe tvil om, sa Norges tomålsscorer Guro Reiten til TV 2 Sporten etter kampen.

– Burde du fått vist deg mer frem i EM?

– Jeg er med for å bidra og for å spille mest mulig. Så må jeg bare utvikle meg videre. Vi har et ungt lag med mange nye, svarte hun diplomatisk.

– Det var en god start, men vi burde scoret flere mål. Det var i hvert fall fire fem sjanser der vi omtrent bommet på åpent mål, samtykket lagvenninne Caroline Graham Hansen.

– Det viktigste var at vi tok tre poeng
Martin Sjögrens lag var totalt overlegent, men slet igjen med å omsette muligheter i mål. Seieren var Norges første siden april. I de fem kampene siden da hadde laget scoret bare ett mål, og EM-sluttspillet ga null mål og null poeng.

– Det viktigste var at vi tok tre poeng. Vi åpnet med seier, og mer kan vi ikke gjøre. Vi burde nok scoret flere mål, men vi fikk en god start på VM-kvaliken, sa trener Martin Sjögren til TV 2 Sporten.

Siden har lagets største stjerne Ada Hegerberg takket for seg, og det var et norsk lag med mye å bevise som gikk på banen.

– Vi har ikke fokus på dem som ikke er her. Vi har fokus på de spillerne som er her, sa Guro Reiten til TV 2 Sporten om fraværet av Norges største stjerne.

Stolpe-inn
Norge kjørte over gjestene fra start, men slet tross et massivt press med å overliste 16-årige Lauren Perry i det nordirske målet.

Ungjenta vartet opp med flere gode redninger, men var sjanseløs da eliteseriens toppscorer Guro Reiten fyrte løs med venstre i det 15. minutt. Hun plukket et framspill fra Ingrid Marie Spord, rundet en motspiller og fyrte løs fra 18 meter, i mål via stolpen.

Så ble det ikke flere norske mål før på overtid i første omgang. Da stormet venstreback Kristine Minde inn i feltet og ble felt av Caragh Milligan. Caroline Graham Hansen, som misset straffe i den siste EM-kampen i sommer, knallet denne gang straffesparket i mål via tverrliggeren oppe i krysset.

Utland-treff
Det tredje målet var det flotteste. Lisa-Marie Utland kom til mange sjanser som Ada Hegerbergs erstatter på spissplass, men lyktes for det meste dårlig med avslutningene. I det 52. minutt traff hun derimot vakkert på volley.

Caroline Graham Hansen raidet på høyre, tok seg nesten til dødlinja og slo inn. Ved nærmeste stolpe fluktet Utland ballen i mål.

Da luktet det kulerammesifre, men i stedet låste det seg offensivt for Norge. I nest siste minutt sov Norge i stedet defensivt, og Milligan omsatte Nord-Irlands annen sjanse i kampen i et trøstemål.

Guro Reiten villa ha siste ord, og på overtid raidet hun og skjøt inn 4-1.