FRONTALANGREP: Gunn-Rita Dahle Flesjå føler seg tråkket på og mener hun er blitt behandlet respektløst.
FRONTALANGREP: Gunn-Rita Dahle Flesjå føler seg tråkket på og mener hun er blitt behandlet respektløst. Foto: Pedersen, Terje

Dahle Flesjå hudfletter de norske sykkelsjefene

– Ledelsen så på meg som en trussel, sier Gunn-Rita Dahle Flesjå, som er overbevist om at sportslige hensyn ble lagt til side i VM-vrakingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Av en eller annen grunn så er jeg ikke ønsket i Bergen, verken av landeveismiljøet eller av ledelsen i NCF (Norges Cykleforbund).

– Mangel på respekt
Gunn-Rita Dahle Flesjå (44) legger ingenting imellom i et hardtslående blogginnlegg. Vrakingen fra kvinnenes landeveisritt under VM i Bergen opprører veteranen, som fyrer av med tungt skyts mot NCF og de norske sykkeltoppene.

– Jeg er i toppform akkurat nå, og jeg er klar for Bergen på alle måter. Likevel så er jeg ikke tatt ut til å representere Norge i VM. Det har ingenting med at jeg ikke er god nok. Det er rett og slett begrunnet i at jeg ikke er ønsket der, skriver Dahle Flesjå.

Allerede ett år før sykkel-VM i Bergen ble Dahle Flesjå forespeilet en plass på det norske laget, men forrige uke kunne TV 2 overbringe henne nyheten om at hun ikke en gang var tatt med i bruttotroppen. Beskjeden kom bare to dager før hun skulle delta i VM i terrengsykling i Australia.

Overfor TV 2 uttrykte hun sin skuffelse, men fortvilelsen virker å være enda større når nyheten nå har sunket inn. Hun har hatt god dialog med landslagsledelsen og har følt seg ønsket hele veien frem til vrakingen.

– I etterkant har jeg fått vite at jeg heller ikke stod oppført på listen som en av de ni rytterne som ble sendt inn til UCI i slutten av august! Den fristen var 3. eller 4. september, og da kunne jeg i det minste fått en mail eller telefon fra Hans (Falk) eller Carl Erik (Pedersen), så hadde jeg sluppet å få denne informasjonen via pressen kun to dager før min viktigste dag for sesongen, skriver Dahle Flesjå.

– Noen vil kanskje kalle det en skandale, andre vil si en åpenbar "glipp". Selv synes jeg det er mangel på respekt etter 20 år som profesjonell hvor vi har vunnet hele 30 internasjonale mesterskapsmedaljer for Norge.

Ingen skandale, men en glipp, bekrefter landslagsleder for landeveiskvinnene.

– Det var svikt internt. Det er bare å beklage, sier Carl Erik Pedersen til TV 2.

I FOKUS: Carl Erik Pedersen har hatt mye å henge fingrene i som sjef for kvinnenes landeveislag den siste tiden.
I FOKUS: Carl Erik Pedersen har hatt mye å henge fingrene i som sjef for kvinnenes landeveislag den siste tiden. Foto: Ruud, Vidar

– Seks bedre alternativer
Han kjenner seg likevel ikke igjen i utsagnet om at hun ikke er ønsket i Bergen av NCF. Dahle Flesjå mener hun har vist det som skal til for å fortjene en plass i VM-troppen og peker på gode prestasjoner sammen med landslaget de gangene hun har sittet på landeveissykkelen.

– Jeg er uenig i det. Det er ikke noe annet enn sportslige grunner. Hun har for all del kjørt bra, men jeg synes ikke det er godt nok til et VM. Vi har seks andre som er bedre alternativer. Vi har tatt ut de vi mener er best, sier Pedersen.

– Jeg hadde trodd hun skulle være sterkere, men dette sier samtidig noe om nivåhevingen i norsk landeveissykling. Det er kamp om plassene.

Pedersen er likevel klar på at han hele tiden har stilt seg positiv til Dahle Flesjås VM-kandidatur.

– Det var allerede snakk om i fjor høst at hun ville kjøre landevei, og jeg var positiv. Jeg har hatt henne med på alle løpene som hun selv hadde ønske om og som jeg hadde mulighet til. Hun har fått alle sjanser av meg mtp. hennes egen kalender, sier Pedersen.

– Kjenner seg ikke igjen i kritikken
Dahle Flesjå sier hun «ble advart» da hun ville forsøke seg på landeveissykkelen. Ønsket om å gi noe tilbake til idretten og fremme kvinnesyklingen var sterkt, men har vist seg å være vanskelig, mener 44-åringen.

– Ledende skikkelser i landeveismiljøet for damer har ved flere anledninger gjennom de siste ti årene snakket nedlatende i pressen om både nivå i vår idrett og det jeg står for som den mestvinnende kvinnelige terrengsyklisten gjennom historien. Jeg har måttet tåle å bli tråkket på ved flere anledninger, usmakelig og respektløst, uten at ledelsen i NCF har reagert overhodet. At jeg skulle få oppleve dette nok en gang i forbindelse med et VM på hjemmebane er rett og slett skuffende, skriver Dahle Flesjå.

– Jeg var forberedt på at jeg ville møte skeptiske jenter blant de norske da jeg traff gjengen i Spania i våres for å kjøre første konkurranse. Det som kanskje overrasket meg mest, var at også ledelsen så på meg som en trussel heller enn en ressurs. Nå i etterkant så må jeg nok innrømme at det var en gedigen tabbe å tenke landevei og Bergen. Jeg er naiv og godtroende som person, og det kostet dyrt i denne sammenheng, skriver Dahle Flesjå.

Beskrivelsen om å føle seg som en trussel, skjønner ikke Pedersen noe av.

– Det kjenner jeg meg ikke igjen i. Jeg tok henne med fordi dette var spennende. Gunn-Rita er en helt fantastisk person å ha med på tur. Hun er ydmyk, omgjengelig og morsom. Så fra min side er det ingenting å utsette på henne, sier Pedersen.

Slaktet sjefen
Det har murret rundt Dahle Flesjå og sykkelforbundet etter at det ble kjent at hun kanskje ville bli tatt ut i VM-troppen. Cecilie Gotaas Johnsen sa til TV 2 at det nærmet seg et PR-stunt samtidig som hun stilte spørsmål ved hvor seriøst de tar de kvinnelige utøverne. Enden på visen ble VM-vraking av Dahle Flesjå, men hun er ikke den eneste.

Ingrid Lorvik ble også vraket fra VM-troppen og skjelte ut landslagsleder Carl Erik Pedersen på TV 2 tirsdag.

– Jeg synes ikke han er rett person for jobben sånn som han opptrer både på samling og ritt. Du merker ikke at han er til stede. Han er ikke en typisk leder. Når han ikke svarer på henvendelser. Vil ikke snakke med meg. Det er ikke noe motiverende å ha hans som landslagssjef, sier Lorvik.

Pedersen ville ikke si noe spesifikt om saken tirsdag, men innrømmer at det er blitt mye oppstyr rundt laget i forkant av VM.

– Dette skaper jo støy. Jeg synes mest synd på jentene som er tatt ut. De fortjener oppmerskomhet før VM. Nå trenger vi ro til å forberede oss. Det har vært mye i det siste.