Som TV 2 Sporten tidligere har meldt er Svein-Erik Edvartsen ferdig som seksjonsleder i Norges Fotballforbund (NFF).

Bakgrunn: Derfor er Edvartsen ferdig i NFF

Kommunikasjonssjef Svein Graff i NFF bekrefter overfor TV 2 Sporten at arbeidsforholdet med Edvartsen er avsluttet og at han ikke får dømme mer i 2018.

– NFF har i dag avsluttet sitt ansettelsesforhold med Svein-Erik Edvartsen. Han har utført handlinger som er uforenlig med jobben som seksjonsleder for samfunnsansvar i NFF. Edvartsen er ikke aktuell som dommer i regi av NFF i 2018, skriver Graff i en SMS til TV 2 Sporten

Stevnes for retten
Ifølge VG bestrider Svein-Erik Edvartsen på sin side oppsigelsen, og vil saksøke NFF for det han mener er usakelig oppsigelse. Ifølge avisen vil landets mest profilerte fotballdommeren, samt sentrale NFF-topper, måtte vitne i saken.

Det var VG som omtalte at NFF bekrefter at Edvartsen er ferdig først. Toppdommeren skal først tirsdag selv ha fått beskjed om at han er ferdig som seksjonsleder i NFF.

Etter det TV 2 Sporten får opplyst er NFF forberedt på at det nå kan bli et rettslig oppgjør og er klar til å møte Edvartsen i retten.

EDVARTSENS ADVOKAT SVARER: John Christian Elden, som er Svein-Erik Edvartsens advokat, mener oppsigelsen av klienten virker grunnløs.
EDVARTSENS ADVOKAT SVARER: John Christian Elden, som er Svein-Erik Edvartsens advokat, mener oppsigelsen av klienten virker grunnløs. Foto: Roald, Berit

Elden: – Den virker grunnløs
Edvartsens advokat, John Christian Elden, sier dette om NFFs oppsigelse av toppdommeren:

– Den virker grunnløs, og må være preget av utenforliggende hensyn som er ukjent for oss, skriver han i en epost til TV 2 Sporten.

– De skriver at Edvartsen «har utført handlinger som er uforenlig med jobben som seksjonsleder for samfunnsansvar». Hva vet du om disse handlingene det refereres til?

– Det er en påstand jeg bare har sett i pressemeldingen. I brevet fra NFF viser de til at han angivelig skal ha sendt noen mailer som rosende om sin egen innsats som dommer - blant mange titalls mailer som er mottatt i sakens anledning før dommersaken ble forlikt i mai måned. De har skriftlig avvist at de har foretatt noen granskning av han, og at de påberoper seg annet enn de nevnte e-postene, så jeg kan virkelig ikke skjønne reaksjonen, svarer Elden.

– Hva slags kommunikasjon har dere hatt med NFF de siste dagene og i forkant av denne avgjørelsen?

– Ingen. Arbeidsgiver innkalte til et ordinært forhandlingsmøte etter at Edvartsen hadde avvist en sluttpakke. Det var ikke aktuelt for oss å forhandle, og møtet ble avsluttet. Dette er noe arbeidsgiver har funnet på på egen hånd, konkluderer advokaten.

Men etter det TV 2 kjenner til hadde NFF et drøftelsesmøte med Edvartsen og advokat Elden fredag. Et drøftelsesmøte er arbeidsgiver forpliktet til å gjennomføre ved en oppsigelse eller avskjed av en arbeidstaker. I forkant av dette møte skal det ha vært løpende dialog både skriftlig og muntlig mellom partene.

Elden er klar på hva som blir neste steg fra deres side.

– Det blir vel de neste årene i rettssystemet det, for her skal personalkulturen i NFF til pers ved at de må svare for seg i åpen rett, siden de har nektet å svare meg på noen som helst spørsmål i forkant, skriver John Christian Elden i eposten til TV 2 Sporten.

Epostene var dråpen som fikk begeret til å flyte over
Årsaken til at Edvartsen er ferdig, som TV 2 Sporten omtalte for tre dager siden, er etter det TV 2 erfarer at Norges Fotballforbund mener at måten den omstridte kamplederen har opptrådt på er uforenlig med den fremskutte posisjonen han har hatt sommerferie og pappapermisjon fra de tre siste månedene.

Etter det TV 2 kjenner til er det de mye omtalte e-mailene som var dråpen som fikk begeret til å flyte over for generalsekretæren og ledelsen i NFF. E-mailene var umulige å spore til kjente aktører i Fotball-Norge, men røpet så høy grad av innsikt at de nødvendigvis måtte stamme fra noen andre enn de mange ansiktsløse avsenderne det ikke lot seg gjøre å identifisere. Mistankens lys ble derfor kastet på Svein-Erik Edvartsen selv. Denne mistanken ble FIFA-dommeren konfrontert med i et intervju i forbindelse med FotballXtra på TV 2 16. mai.

På drøftelsesmøte forrige fredag ble Edvartsen etter det TV 2 Sporten kjenner til konfrontert med de mye omtalte epostene av NFF.

VG skriver tirsdag at NFF nå mener at de har bevis for at Edvartsen står bak fire av epostene som skal være sendt i andres navn.

En IP-adresse skal være blant det som trekkes frem som bevis for at Edvartsen knyttes til epostene, skriver avisen. Edvartsen nekter derimot bestemt for at han har noe som helst med disse epostene å gjøre.