Den nederlandske legen Peter Janssen forteller til De Volkskrant at han ga EPO til syklisten Leontien Van Moorsel før OL i Sydney i 2000.

Van Moorsel tok seinere tre OL-gull i mesterskapet.

Janssen, som nå bor i Thailand, forteller at van Moorsel besøkte klinikken for første gang i 2000. Hun hadde da gjort comeback i sykkelsporten etter år med spiseforstyrrelser. Van Moorsel hadde vunnet VM-gull i tempo både i 1998 og 1999.

– Hun fikk en time for å få hjelp til anoreksia. Hun ønsket å sjekke vekten sin. Leontiens ektemann Michael Zijlaard var alltid med. De kom når kontoret egentlig var stengt. Jeg tror de var hos meg seks ganger. Det var ofte lenge mellom hver gang de kom. Den siste gangen ble det spurt om det var mulig å prøve en kur, sier han.

Våren 2000 kjøpte han EPO fra et apotek i Deurne.

Van Moorsel avviser at hun brukte EPO.

– Jeg var på klinikken til Janssen på 90-tallet. Om det var seint i 1990-årene eller i 2000 eller 2001 husker jeg ikke. Han ga meg kostholdsråd og treningsprogrammer. Jeg er svært takknemlig for det Dr. Janssen gjorde. Han ga meg motivasjon og fikk meg til å tro på meg selv igjen etter comebacket, sier hun.

I intervjuet i De Volkskrant forteller Janssen også om et samtale med den danske rytteren Lars Bak i 2004. Bak, som nå sykler for Lotto-Soudal, vant den første etappen i Tour of Luxembourg.

– Jeg husker at han vant første etappe. Det var flott, men da vi gikk sammen mot dopingkontrollen sa han, lett panisk, «jeg har brukt EPO, herregud». Men dopingtesten gikk fint, sier han.

Bak avviser at han dopet seg.

– Jeg er 37 år og har vært profesjonell syklist i 16 år. Jeg har alltid jobbet for en ren sport. Dette er veldig frustrerende og direkte feil. Jeg har aldri tatt forbudte stoffer, sier han til avisen.

Janssens karriere som sportslege tok slutt i 2009. Under Vuelta a España ble han bortvist fra den nederlandske laget Vacansoleil etter at han ga ut en kontroversiell bok om sykling, trening og doping.

I boken «Bloedvorm» argumenterte Janssen for at EPO er en harmløs medisin. I forbindelse med utgivelsen av boken sa han at han ville gitt sin egen sønn EPO dersom han skulle sykle en Grand Tour.

Janssen var tidligere laglege for det nederlandske laget PDM. Han forteller at han gjennomførte blodoverføringer til ryttere på laget i Tour de France i 1988. I 2013 kunne Bertus Fok, som jobbet i PDM i 1988, avsløre at sju av åtte ryttere i PDM syklet Tour de France i 1988 med ulovlige stoffer i kroppen.

En av dem var Steven Rooks, som vant klatrekonkurransen det året. Gert-Jan Theunisse, som ble nummer to sammenlagt det året, ble tatt med for høye testosteron-verdier, men slapp unna med en ti minutters tilleggsstraff.

PDM eksisterte fra 1986 til 1992, og flere kjente ryttere syklet for laget i løpet av perioden. Sean Kelly, Greg LeMond og Dag Erik Pedersen er noen av profilene som var innom det nederlandske laget. LeMond forsvant fra PDM da han oppdaget det omfattende dopingproblemet i laget.