Edvald Boasson Hagen stakk fra feltet da det gjensto tre kilometer og krysset målstreken kun sekundet foran resten av feltet.

Dermed kunne nordmannen juble for en fantastisk solotriumf kun en uke før VM i Bergen starter.

– Det er veldig bra, sier TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

– Det bekrefter det vi har sett: Edvald er i kjempeslag og han ser kjempesterk ut. Han er en klar medaljekandidat i Bergen.

Finaleetappen av Tour of Britain ble preget av mye nedbør, vind og generelt ruskevær. Slikt sett var det nok en god forsmak på hva som kan vente rytterne i VM i Bergen om en uke.

Edvald Boasson Hagen tråkket til og gikk solo da det gjensto under tre kilometer av etappen.I den teknisk krevende avslutningen inne i Cardiff opparbeidet han seg raskt en ledelse og klarte såvidt det var å holde helt inn.

Alexander Kristoff satt også langt fremme og havnet på tredjeplass på etappen, kun noen sykkellengder bak Boasson Hagen.

Dette var Edvald Boasson Hagens siste test før tempoetappen i VM i Bergen om halvannen uke.

Stort brudd

En stor gruppe på rundt 50 ryttere kom seg løs tidlig på etappen, og det ble etter hvert klart at dagens vinner satt blant disse.

De fleste store favorittene satt i tetpuljen, inkludert Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og sammenlagtleder Lars Boom.

En som manglet var imidlertid Orica-Scotts Caleb Ewan. Australieren hadde allerede vunnet tre spurtetapper før dagens finale, men havnet i bakleksen da bruddet gikk.

Kristoff hadde med seg flere lagkamerater fra Katusha, men Boasson Hagen satt helt isolert da ingen andre Dimension Data-ryttere hadde maktet å komme seg med i bruddet.

Boasson Hagen vant begge de to innlagte sprintene på etappen og var svært aktiv i fronten av feltet.

Nordmannen var likevel avhengig av å vinne med en solid luke for å true sammenlagtleder Lars Boom da bonuspoengene for seieren ikke ville være nok.

Det var ingen lett oppgave på en relativt flat etappe som ble avsluttet med tre runder inne i Cardiff. Nordmannen kjørte seg likevel opp på en andreplass i sammendraget med sin etappeseier. Han endte åtte sekunder bak vinneren Lars Boom.

Cavendish måtte bryte

Boasson Hagens lagkamerat Mark Cavendish ga seg underveis på søndagens etappe. Dermed kan det virke som spurteren ikke vil være en del av Storbritannias VM-tropp.

Briten har slitt med et skulderbrudd som han pådro seg i Tour de France, og Tour of Britain ble sett på som en avgjørende test inn mot VM.

– Jeg har lyst til å sykle VM. Men jeg vet ennå ikke om jeg kommer til å være der, for å være helt ærlig. Jeg kan ikke bare dukke opp der og «sykle rundt». Det er ikke lenger sånn i Storbritannia at vi bare fyller opp plassene. Vi har mange vinnerkandidater, og jeg vil ikke ta plassen til en som er i bedre form. Men om ingen andre heller er i god form, så tar jeg nok turen, men vi får se. Laget blir tatt ut neste uke, sa Cavendish til TV 2 tidligere denne uken.