Newcastle-kapteinen med utrolig redning på streken – så ble han matchvinner

Jamaal Lascelles viste seg fra sin beste side i begge bokser i løpet av et kvarter. Det var mer enn nok for Newcastle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se sammendrag i vinduet øverst!

Swansea-Newcastle 0-1

Premier League-oppgjøret mellom Swansea og Newcastle søndag endte med 1-0-seier til gjestene.

Det kan de sort-hvite fra nordøst først og fremst takke sin kaptein Jamaal Lascelles for.

Thorstvedt etter Newcastles-spillerens «Mané-takling: – Denne er verre

Midtstopperen leverte nemlig, i løpet av et kvarters tid i 2. omgang, to helt matchavgjørende inngripener.

Først skled han inn fra ingensteds hen og avverget på målstreken da Tammy Abraham var helt sikker på at han skulle trille inn vertenes ledermål etter en time, før mannen med kapteinsbindet deretter kvarteret før slutt steg til værs og stanget inn 1-0 etter et hjørnespark.

– Han er matchvinner ganger to. Det er en herlig følelse. Han er i ferd med å bli en gigantisk helt i nord, sa Erik Thorstvedt i TV 2s Premier League-studio etter kampslutt.

Dermed tok Newcastle sin andre strake seier, og står med seks poeng etter fire Premier League-runder. Swansea blir stående på fire, og er nede på jorden igjen etter 2-0-seieren mot Crystal Palace i forrige runde.

– Jeg er ganske overbevist om at Newcastle kommer til å greie seg. Det er ganske garantert. Swansea er jeg mer usikker på, sa Thorstvedt.

Straffesituasjon skapte temperatur
Før Lascelles drømmekvarter, var det en situasjon i 1. omgang som hadde skapt mest grunn til å løfte øyenbrynene på Liberty Stadium søndag ettermiddag. For da Mikel Merino gikk i bakken rundt ti minutter før pause, ropte de fleste av dem som så hendelsen i reprise på filming og potensiell iverksettelse av den nye Premier League-regelen om retrospektiv straff for å forsøke å lure dommeren ved å filme.

– Hvorfor gjør du det da? Han er jo helt alene gjennom. Mike Jones har orkesterplass, og gjør alt riktig utenom å gi Merino gult kort for filming, uttalte TV 2s kommentator Endre Olav Osnes da han fikk se reprisen.

I TV 2s studio var det mer uenighet rundt situasjonen.

– Jeg skjønner godt hvis dommeren hadde gått på den. Det er et forsøk på luring. Det er soleklar filming. Det er forsøk på juks, sa Petter Myhre.

Premier League-eksperten fikk dog motsvar fra sin ekspertkollega, Erik Thorstvedt, som mente dommer Jones gjorde rett i ikke å utdele det gule kortet i situasjonen. Han mente en holding i armen var det som satte Newcastle-spilleren ut av spill.

– Det er akkurat slik du detter. Det er rotasjon. Det er ikke i nærheten av å være straffe, for det er overhodet ingenting. Men jeg mener helt seriøst at han ikke går inn for å filme, sa den tidligere Premier League-keeperen.

Det førte til temperatur i studio, og setningen «nå må du gi deg» ble blant annet uttalt på et tidspunkt.

TV 2s programleder Jon Hartvig Børrestad måtte også sjekke innholdet i vannglasset til en av de to studioekspertene. Se videoen i vinduet her!

Ritchie sparket i hodehøyde - fikk gult
Temperatur på banen ble det også da Matt Ritchie fikk gult kort i en situasjon der han var høyt oppe med foten i en duell med Alfie Mawson.

Manges tanker gikk nok til Sadio Manés røde kort fra lørdagens runde.

– Jeg tror det er fordi han har lavere fart. Men den er fryktelig stygg. Det er i hvert fall gult kort. De er kjempestygge begge to, sa Petter Myhre.

Erik Thorstvedt mente situasjonen med Ritchie var verre.

– I mine øyne er den, helt seriøst, verre enn den i går. For han har full oversikt over situasjonen. For meg handler det om fokuset. Jeg tror ikke Mané har full oversikt. Skadeomfanget skal egentlig ikke ha noe å si for straffeutmålingen, sa Thorstvedt.

– Det var som den i går. Det var utilsiktet. Jeg hadde øynene på ballen. Jeg var glad for å se at det var et gult kort, sa Ritchie selv etter kampslutt.

Gode redninger på begge sider av banen
Det forekom også store sjanser, til begge lag, i oppgjøret. En strålende redning av Lukasz Fabianski nektet Newcastles Joselu en scoring med hodet i 1. omgang, mens Newcastles Lascelles som nevnt reddet sitt lag da han skled inn og avverget på streken da Tammy Abraham hadde rundet keeper Rob Elliot etter en times spill.

Det var noen forespørsler om straffespark i redningssituasjonen, fordi ballen etter å ha truffet Lascelles' brystkasse spratt videre i retning armen hans, men dommer Jones blåste altså ikke.

– Jeg mener det ikke er straffe. Den treffer ham. Hadde han løftet den, hadde det vært verre å si, sa studioekspert Petter Myhre.

Drøyt kvarteret før slutt måtte Fabianski i aksjon igjen, da Ayoze Perez avanserte innover i hjemmelagets boks. Dessverre for bortefansen traff ikke spanjolen godt nok, og Swansea-keeperen fikk avverget med en fotparade.

– Kan konkludere med en god og viktig dag på jobben
Ayozes miss var dog glemt da Lascelles et par minutter senere stanget inn matchvinnerscoringen for gjestene fra nord. Et hjørnespark fra Matt Ritchie fant hodet til kapteinen, som knuste Alfie Mawson i luften og stanget 1-0 i nettet.

– Det er en estetisk nytelse å se på. Han henger så høyt, sa Erik Thorstvedt i studio etter kampslutt.

– Først sikret han egen keeper og reddet sitt lag på streken, så går han opp og banker inn den der med pannebrasken. Hvis dette resultatet står seg, kan man konkludere med at denne mannen har hatt en god og viktig dag på jobben, uttalte kommentator Endre Olav Osnes like før kampslutt.

Og resultatet holdt seg, til tross for en ny stor Swansea-sjanse på overtid. Innbytter Luciano Narsingh kom gjennom på høyresiden og skjøt fra skrå vinkel, men Rob Elliot viste at hans ben ikke er svakere enn Fabianskis, og avverget med en god parade. Dermed fikk Elliot og co også med seg alle tre poengene.

– Hvis vi spiller som dette fremover, får vi mange poeng, sa kaptein Lascelles i intervjuet etter kamp, der han selvsagt også ble kåret til banens beste spiller.