Foto: Braastad, Audun

– Hvor mye vil du egentlig bli best?

Den dobbelte gullvinneren i roing, Olaf Tufte, har liten forståelse for at enkelte langrennsløpere heller vil være hjemme enn å dra på høydeopphold.

Olaf Tufte, Petter Northug jr., Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen. Alle fire tilhører kremen av våre aller beste idrettsutøvere her i landet siden tusenårsskiftet.

De har til felles at de sverger til høydeopphold for å oppnå best mulige resultater.

Onsdag fortalte Heidi Weng at hun ikke skal en eneste dag til på høydeopphold denne sesongen. Hun sover dårlig og mener at hun har bedre utbytte av å trene hjemme. En annen landslagsutøver, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, sa rett ut at hun synes det er kjedelig å være to uker på høydetrening i Seiser Alm.

Tufte: – Ferdig snakka!

For mange er stedet et paradis og Olaf Tufte har selv vært der mange, mange ganger og han steiler: – Hvor mye vil du egentlig bli best? Ferdig snakka, sier han.

– For meg er høydeopphold et "must", kroppen min reagerer positivt på trening og opphold i høyden. Jeg har også vært så heldig å ha hatt dyktige mennesker rundt meg som har lært meg hva jeg ikke skal gjøre i høyden. Jeg hører jo enkelte si at høyde ikke har noen effekt, men jeg mener da at det kan være konstruktivt å stille spørsmålet: Trener jeg riktig i høyden?

Det sier Olaf Tufte som altså har uttallige høydeopphold på samme sted som langrennsløperne, nemlig in Seiser Alm i Italia

Bjørndalen stusser

Ole Einar Bjørndalen er den norske idrettsutøveren som kan mest om virkningen av høydeopphold. Han stusser over at langrenn nå er i ferd med å gå vekk fra en 25 år gammel suksessoppskrift.

– Jeg er overrasket, ja.

– Du har lenge vært klar på at høydeopphold er svært viktig for deg, inkludert rett før mesterskap?

– Ja, og jeg tør ikke å gjøre noe annet. Jeg har så god erfaring med dette opplegget og tør rett og slett ikke å vike vekk fra noe som fungerer så godt for meg.

– Nå har sikkert langrenn utviklet seg, men historien viser jo at langrenn har hatt stor suksess med høydeopphold, det er jo enkelt å sjekke hva de som står øverst på resultatlistene har gjort i forkant, sier Ole Einar Bjørndalen.

De beste "må" til høyden

Det siste ti-året er Petter Northug jr., som har vunnet individuelle VM- og OL-gull for Norge herrelangrenn, hvis vi ser bort fra sprint. På kvinnesiden er det Marit Bjørgen og Therese Johaug som har stått for gullfangsten på distanseløpene. Alle tre løpere som "må" til høyden.

Northug har flere ganger overfor TV 2 vært krystallklar på hvor viktig høydeopphold er for han:

– Jeg har funnet min måte, som jeg føler meg trygg på at jeg kommer i toppform til mesterskap på, og det er å være i høyden.

Også Marit Bjørgen deler den resepten:

– 10-12 dager i høyden før mesterskap føles som helt perfekt for meg. Det er godt å komme seg bort, kose seg på ski og få overskudd. Jeg er glad for at jeg får gjøre det som kjennes best for meg, sier skidronningen.