DOMMEN: Therese Johaug fikk dommen fra CAS tirsdag 22. august. Den var på 18 måneder.
DOMMEN: Therese Johaug fikk dommen fra CAS tirsdag 22. august. Den var på 18 måneder. Foto: Ruud, Vidar

Kritisk til at Johaug får trene på Sats Elixia

– Det føles rart og konstruert, sier TV 2s jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson om at dopingdømte Therese Johaug får trene på Sats Elixia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Therese Johaug ble forrige måned dømt til 18 måneders utestengelse av Idrettens voldgiftsrett (CAS) for å ha testet positivt på det anabole steroidet clostebol 16. september i fjor.

Johaug får imidlertid fortsatt trene på Sats Elixia, til tross for at treningssenterkjeden følger Antidoping Norges program «Rent Senter», og de skriver på sine nettsider at de har «nulltoleranse for doping».

– For Therese Johaug gjaldt det såret på leppen. Hun – og andre i tilsvarende situasjon – er selvfølgelig hjertelig velkommen til å trene på våre sentre, uttalte Atle Arntzen, antidopingansvarlig i Sats Elixia Norge, til NTB.

TV 2s jurist og CAS-ekspert har fulgt dopingsaken tett og er kritisk til fritaket.

– Jeg tror Sats Elixia og alle må ta innover seg at hun faktisk er dømt for doping og per dags dato soner en relativt lang utestengelse. Det er ingen bagatell og dette er en dopingsak, sier Robin Mackenzie-Robinson, som mener treningssenterkjeden ikke kan bruke ordet «nulltoleranse» om doping.

– Nei, da må det være nulltoleranse i ordets rette forstand. Gjør du unntak, som i dette tilfellet og sier velkommen til en dopingdømt utøver som soner en utestengelse, kan du ikke si at du har nulltoleranse, sier TV 2s ekspert.

– Det føles rart og konstruert
Arntzen forklarer at utøvere som har avlagt en positiv doping, har 14 dager på seg til å komme opp med en legeerklæring, der det må dokumenteres at den positive prøven skyldtes bruk av medikamenter for medisinske forhold.

– Sats Elixia viser til et eget internt regelverk som gjelder for senterets medlemmer. Jeg registrerer at det er et annet regelverk som gjelder for Johaug og andre idrettsutøvere i enhver annen sammenheng. Det går på dette at du kan søke om medisinsk fritak for bruk av et forbudt stoff. Det har ikke blitt gjort i Johaug tilfelle, og hvorfor de da velger å akseptere dette etter et annet regelverk og en annen begrunnelse, føles rart og konstruert, sier Mackenzie-Robinson.

Arntzen bekrefter overfor TV 2 at Johaug leverte en legeerklæring til Sats Elixia innenfor den 14 dager lange fristen. Mackenzie-Robinson mener det ikke går hånd i hånd med treningssenterkjedens antidopingprofil.

– For meg føyer det seg inn i rekken av ting som skurrer. Nulltoleranse og rent senter blir for meg noe som ikke henger på greip når du tillater at en dopingdømt utøver trener på senteret ditt, sier TV 2s jurist og CAS-ekspert.

– Vil variere i Norden
Sats Elixia har om lag 160 treningssentre i Norge, Sverige og Finland, men Atle Arntzen kan ikke si hvordan saken ville blitt håndtert i nabolandene.

– Hvert enkelt land jobber med sine samarbeidspartene, så reglementet vil nok variere noe, uten at jeg skal gå inn på detaljer. Vi er nok ganske langt fremme. Det er et ganske viktig og tydelig standpunkt, og jeg vil presisere at vi forholder oss til anbefalingene fra Antidoping Norge og Virke. Johaug behandles på lik linje med andre medlemmer, sier han til TV 2.

Produkt- og konspektdirektør i Sats Elixia Norden, Henrik Johansson, vil ikke uttale seg om hvordan saken ville blitt behandlet i Sverige eller Finland.

– Vi jobber i respektive land og samarbeider med de nasjonale antidopingmyndighetene. Jeg har ikke noe å tillegge utover det, sier han.

– Hva skjer om et medlem i Sverige avlegger en positiv dopingprøve?

– Det avhenger helt om testen skjedde hos oss eller et annet sted, men vi kan ikke spekulere i det, sier Johansson.

Atle Arntzen sier at han ikke kjenner til andre tilfeller der medlemmer som har testet positivt på dopingprøver, har kommet tilbake med legeerklæring.

– Vi får se om dette blir satt på spissen i fremtiden, eller om det har blitt gjort det tidligere. Jeg vil tro at dopingdømte utøvere, enten de er store stjerner eller ei, ikke har tilgang til å trene på treningssenter, sier Mackenzie-Robinson.

Johaug mister OL i Sør-Korea til vinteren. Seefeld-VM i 2019 blir langrennsstjernens comeback i mesterskap.