Nå er de lei: – Kjedelig og ødelegger søvnen

Høydeopphold har vært en del av suksessoppskriften til norsk langrenn de siste 25 årene. Nå mener flere og flere landslagsprofiler at det er bedre å trene hjemme.

På bildet over er Heidi Weng (26) på vei hjem fra to ukers høydeopphold i Seiser Alm og Livigno i Italia. Nå vil hun ikke mer.

– Jeg har ikke tenkt å være i høyden noe mer enn disse to ukene her. Jeg får mer overskudd av å være hjemme, sier hun til TV 2.

Og Astrid Uhrenholdt Jacobsen deler synet til Weng.

– Kjedelig i Seiser Alm

I Seiser Alm (se bildet) over har norsk langrenn gjort de siste forberedelser før VM og OL i mer enn 25 år, men det frister ikke Astrid Uhrenholdt Jacobsen:

Det er vakkert i Seiser Alm, men kanskje litt kjedelig?
Det er vakkert i Seiser Alm, men kanskje litt kjedelig?

– Jeg er jo kanskje "skrudd sammen" litt rart for jeg synes det er kjedelig å være to uker in Seiser. Jeg trives bedre hjemme. Skal jeg være der må det være noe å vinne på det, sier Uhrenholdt Jacobsen.

– Så du har ikke tro på høydeopphold? Det var jo nærmest som en religion for løpere som Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang på 1990-tallet, og nå har jo for eksempel Petter Northug jr. og Marit Bjørgen den samme troen?

– Jeg tror at virkningen av høydeopphold er veldig individuelt. Effekten av høydetrening har etter mitt syn i mange år vært basert på subjektive opplevelser. Det er først nå at at vi har fått målinger som viser hva høyde betyr for den enkelte. Og det er selvsagt bedre å ta avgjørelser basert på fakta enn hva alle andre mener. Jeg fant for flere år siden ut at jeg ikke hadde noen økning i blodverdier etter to ukers opphold i høyden. For meg er da valget enkelt: Det fungerer godt for meg å lade opp hjemme og da holder jeg meg til den resepten, sier 30-årige Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Søvnproblemer

– Jeg rett og slett sover dårlig i høyden, må mer på do om natta og jeg får mer overskudd av å være hjemme, forklarer Heidi Weng.

Weng forklarer at for hun er det nok å være hjemmefra i to uker.

– Ta for eksempel opplegget før VM i Falun i 2015: Da var vi først to uker i Seiser Alm, så rett til verdenscup i Östersund og så direkte til VM i Falun. Da VM skulle begynne hadde jeg egentlig mest lyst til å dra hjem for å sove litt.

– Jeg må jo gjøre det som jeg opplever er best for at jeg skal stille i best mulig form til VM og OL og da er det å trene i hjemlige omgivelser. Selv om sola skinner og det er vakkert i Seiser Alm så er det bedre for meg med trening i surt norsk vintervær. Jeg får mer overskudd av det, sier Heidi Weng.

Og legger til på vei hjem til Norge: – Nå er jeg ferdig med høydeopphold for denne sesongen!