– Jeg skal være så ærlig å innrømme at jeg har dømt andre utøvere som har vært i lignende situasjon som Therese, altfor fort. Det har jeg gjort med altfor dårlig kunnskap, det tror jeg også flere nordmenn har gjort. En sak er aldri svart-hvit, det er nyanser og vi må få alle fakta før vi feller noen dom, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Tilbake i Livigno

De norske landslagsløperne møtte seks norske medier i Livigno i Italia tirsdag ettermiddag. Livigno er plassen hvor den norske landslagslegen, Fredrik Bendiksen, for ett år siden skal ha kjøpt krem som han ga til Therese Johaug. Og som senere resulterte i en positiv dopingprøve.

Helt tom etter dommen

– Therese fikk en dom på 18 måneder, sier Marit Bjørgen og tenker seg godt om før hun fortsetter:

– Hver gang jeg har tenkt på dommen så blir jeg helt tom. Så nært knyttet som jeg er til Therese så blir denne historien følelsesmessig veldig sterk.

– Hva tenker utenlandske konkurrenter om dommen?

– Jeg ser jo at dette blir beskrevet av flere som en rettferdig straff og utfra reglementet er det sikkert korrekt, men jeg har tidligere sagt at strafferammen burde vært fra 0-4 år, og det standpunktet har jeg fortsatt.

Prisen for ren idrett?

– Er dommen i Johaugs dopingsak prisen man må betale for en ren idrett?

Uhrenholdt Jacobsen: – Ja, de siste 20 årene er det nok mange utøvere som vi i Norge ikke har brydd oss om som har måttet betale dyrt i arbeidet med å etablere en ren idrett.

Bjørgen: – Ja, det tror jeg, og flere kan være uskyldig dømt. Jeg har iallfall lært at man ikke skal dømme noen før vi har fakta på bordet.